25 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Piyasaya güven geldi, talepte artma oldu

Erdoğan Bayraktar: Piyasaya güven geldi, talepte artma oldu

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, iki aydır gayrimenkul piyasasına güven geldiğini ve talepte artış olduğunu belirtti



Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesinde konuşan Bayraktar, gayrimenkulün, insanların hayatının devam etmesi için gereken yegane unsur olduğunu belirtti.
Krizin, 2006 yılının sonlarına doğru, tutsat (mortgage) kredilerinin aşırı şişmesinden kaynaklandığına dikkati çeken Bayraktar, "Dünya o kadar globalleşti ki artık ekonomik kriz değil, domuz gribinden, kuş gribinden tutun, dünyanın bir tarafında olan olumsuzluk, tüm dünyaya dalga dalga yayılıyor" dedi.

Dünyanın bu kadar globalleştiği bir ortamda, dünya ile bütünleşmek için ne gerekiyorsa onun yapılması ve ciddi adımlar atılması gerektiğini dile getiren Bayraktar, Türkiye'nin son günlerde bu adımları daha dikkatli atar hale geldiğini ve çevre ülkeleriyle işbirliğinde daha samimi bir gayret içerisinde olduğunu ifade etti.

Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) da sektöre çok ciddi katkılarda bulunduğunu anlatan Bayraktar, "Şu anda 13-15 civarında GYO'mız var. GYO'larımız yapıları itibariyle daha çok arazileri, imarlı arsa haline getiren ve bunları piyasaya sunan bir gayret içerisinde olmalıdır" dedi. Gayrimenkullerin, menkulleştirilmesi konusunda da ciddi adımların atılması gerektiğine işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti: "Gayrimenkullerin yüzde 60-70'inin devlete ait olduğu hep söylenir ve eleştirilir ama bu arazilere baktığımızda, büyük bir kısmını, orman, su havzaları ve tarım alanları gibi kullanıma uygun alanlar olmadığını görüyoruz.  TOKİ  olarak zaten Hazineden uygun olan arsaları almaya çalışıyoruz. Son dönemde ne kadar kıyıda köşede kalmış arsa varsa, bunları piyasaya sunmak için gayret gösteriyoruz."

"Güçlü firmalar ayakta kaldı"

Bayraktar, Türkiye'nin gayrimenkul yapısının 1950'li yıllardan sonra bozulmaya başlandığına dikkati çekerek, özellikle, İstanbul,  İzmir  ve Bursa'da yeni gelişen bölgelerde çok daha fazla çarpık yapının oluştuğunu söyledi. Gayrimenkulü geliştirmek için Türkiye'nin yeni yasalara ihtiyacı olduğunu anlatan Bayraktar, gayrimenkulle ilgili olan sektörlerin de kendilerini çok daha fazla geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Bayraktar, "Özellikle son dönemde gerek TOKİ'nin yaptığı hasılat paylaşımı projeleriyle gerekse de kendini geliştirmiş özel sektör müteahhitlerimizin kendisinin geliştirdiği projelerle Türkiye'ye yeni bir vizyon geldi. Modern dünyanın en ileri noktalarında olan yapılar, Türkiye'ye taşındı. Bunların daha da geliştirilmesi lazım" şeklinde konuştu. Krizin, bir bakımdan gayrimenkul sektörüne faydası olduğunu dile getiren Bayraktar, "Öldürmeyen her darbe, daha da güçlendirir" dedi. Zaman içerisinde olur olmadık herkesin gayrimenkul sektörüne girdiğini, ancak krizle "döküldüklerini" belirten Bayraktar, meslekte yetişen, mesleğini iyi bilen, teknik donanımı olan ve maddi açıdan güçlü olan firmaların ayakta kalabildiğini söyledi. Meslekle alakası olmayanların, kaliteyi düşündüklerini ve risk ortamlarını artırdıklarını dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:"Bu bakımdan, bu krizin size çok ciddi faydası olacağını, sağlam ve işini iyi bilen firmaların yoluna devam edeceğini ama bundan sonra da çok aşırı para kazanma dönemlerinin olmayacağını da çok iyi görüyoruz. TOKİ olarak biz de bu noktada gayretlerimizi sürdürmekteyiz. Türkiye'deki konut ihtiyacının, yüzde 5-10'unu yapıyoruz. Piyasayı disipline etmek, fiyatları aşağıya çekmek, kaliteyi artırmak, özel sektörün gitmediği yerlere gitmek ve inşaat sektörünün önünü açmak için uygulamalar yapıyoruz. Yoksa devlet sektörü olarak bu işin tamamını yapalım diye değil.

Son yıllarda geliştirdiğimiz arsa satışı karşılığı hasılat paylaşımı projeleriyle Türkiye'ye ilkleri yaşattık. Daha önce ABD'de ve Japonya'da uygulanan modeli, Türkiye'ye getirdik. Bu da müteahhitlerimizin gelişmesine sebep oldu. Bunlar, dalga dalga artacak." TOKİ olarak Türkiye'nin 81 ilinde, 523 ilçede bin 200'ün üzerinde şantiyede faaliyetlerini yürüttüklerini anlatan Bayraktar, sadece konut yapmadıklarını, 500'e yakın okul ürettiklerini, bunun yanında ağaçlandırma, yeşillendirme çalışmaları da gerçekleştirdiklerini kaydetti.

"Tanıtımı yapılan projelerin değeri 10 milyar dolar"

Zirvede konuşan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Turgay Tanes de her yıl düzenledikleri zirveyi artık fuar organizatörü Read Exhibitions ile işbirliği yaparak farklı bir platforma taşıdıklarını ve Türkiye'de "bir ilk" olan uluslararası katılımlı bir gayrimenkul fuarı ile İstanbul REstate adı altında birleştirdiklerini bildirdi. Fuarın, ilk olmasına ve tüm dünyayı etkileyen finansal dalgalanmalara rağmen, katılımcı firmaların tanıtımını yaptığı projelerin toplam değerinin 10 milyar dolar civarında olduğunu dile getiren Tanes, "İstanbul REstate ile yeni işbirliklerinin doğmasını ve sektöre yeni bakış açıları getirmesini bekliyoruz. İstanbul REstate, gerek konsepti ile gerekse de uluslararası boyutuyla en çok beş yıl içerisinde dünyanın en önemli gayrimenkul fuarı haline gelecektir" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan TOKİ Başkanı Bayraktar, bir soru üzerine, krizin en fazla gayrimenkul sektörünü etkilediğini, kaynaklarının büyük bir bölümünü arsa satışı karşılığı hasılat projelerinden elde ettiklerini ve buralarda satışlar durma noktasına gelince kaynaklarında ve projelerinde azalma olduğunu söyledi.

Bugünlerde ise piyasanın dengeye geldiğini, satışlarda bir canlanma, piyasada bir hareketlenme olduğunu belirten Bayraktar, hasılat paylaşımı projelerinden tekrar gelir elde etmeye başladıklarını, orta gelir grubuna
sattıkları konutlardan da paranın gelmeye başladığını, iki aydır piyasaya güvenin geldiğini ve talepte artma olduğunu bildirdi. Başka bir soru üzerine de Bayraktar, yeni yatırımlarda geçen yıla göre artış olduğunu, özel sektörün, hasılat paylaşımı projelerini sormaya başladığını anlatarak, "Ancak şu anda çok ciddi bir ihalemiz yok. Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde hasılat paylaşımı projelerinin ihalelerine çıkmaya tekrar başlayacağız" dedi. İstanbul'un finans merkezi olması yönünde de Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Balkanlar'da ciddi bir beklentinin oluştuğuna dikkati çeken Bayraktar, bu konuda İstanbul'da çeşitli organizasyonların olacağını, TOKİ'nin de bu organizasyonların içinde yer alacağını söyledi.

"Açık gözlülere fırsat verilmemesi gerek"

İstanbul'da arsa bulmanın zor olduğunu vurgulayan Bayraktar, kentsel dönüşüm ile İstanbul'da arazilerin kazanılabileceğini ifade etti. Bu konuda da açık gözlülere fırsat verilmemesi gerektiğini vurgulayan
Bayraktar, devletin, vatandaş menfaatli, millet menfaatli bir yapıda olduğunun kavratılması gerektiğini belirtti. Bir gazetecinin, Seyrantepe ihalesine ilişkin son gelişmeleri sorması üzerine de Bayraktar, şunları söyledi: "TOKİ olarak, Seyrantepe Spor Kompleksi projesinde kendi haddimizi, kendi yetkilerimizi aşarak, risk alarak, Türk sporuna katkılarımız olsun diye kolaylıklar gösterdik ve belli bir noktaya geldi. Bundan sonra yasal olarak yapmamız gereken bir şey yok. Bunu ya kendimiz yapacağız ya ihale edip yapacağız ya da mevcut yüklenici gerekli garantiyi verir, bizi inandırırsa onunla devam edeceğiz. Ama sadece işe başladı diye onun önünü açmayız. Bu konuda süre başladı. Bir hafta, 10 gün geçti. 15 günü var. Sadece oraya gidip başlamasıyla o işi bir daha devam ettirmemiz mümkün değil. Bitireceğini mutlaka garanti edecek." Bir soru üzerine 2011 yılının sonuna kadar 500 bin konut hedeflerinin olduğunu, şu anda 360 bin konutta olduklarını ve 140 bin konut daha yapacaklarını anlatan Bayraktar, bu konutların büyük bir kısmının ise alt gelir grubu ve kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde olacağını bildirdi. (AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Piyasaya güven geldi talep arttı
 
İstanbul'da düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan TOKİ Başkanı Bayraktar: Gayrimenkul piyasasına 2 aydır güven geldi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, iki aydır gayrimenkul piyasasına güven geldiğini ve talepte artış olduğunu belirtti. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen  Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Bayraktar, gayrimenkulün, insanların hayatının devam etmesi için gereken yegane unsur olduğunu belirtti. Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) da sektöre çok ciddi katkılarda bulunduğunu anlatan Bayraktar, 'Şu anda 13-15 civarında GYO'muz var. GYO'larımız yapıları itibarıyla daha çok arazileri, imarlı arsa haline getiren ve bunları piyasaya sunan bir gayret içerisinde olmalıdır'' dedi.

Gayrimenkul kredileri sorunsuz
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, çeşitli krediler verdiklerini, gayrimenkul kredisi kadar sorunsuz hiçbir kredileri olmadığını belirterek, yüzde 1'li seviyelerdeki sorunlu gayrimenkul kredileri oranının kendisini hiç endişelendirmediğini söyledi. Zirvede konuşan Özince, Türkiye'nin bugün fevkalade gayrimenkul ve inşaat sektörüne sahip olmasına rağmen, maalesef halen gayrimenkulü menkulleştirme ile ilgili değerlendirmeler yapılmaya devam edildiğini söyledi. Özince, şöyle devam etti: ''Envai çeşit kredi veriyoruz. Gayrimenkul kredisi kadar sorunsuz hiçbir kredimiz yok. Gelişmiş ülkelerde sorun gayrimenkul kredilerinden çıktı, bizde durum tam tersi. Bizde de gayrimenkul kredilerinde konjonktürden ötürü birtakım bozulmalar var, olmaya da devam ediyor ama gayrimenkul kredileri her zaman cazibesini koruyacak düşüncesindeyim. Bu konuda çok ciddi potansiyel var. İnsanlar gayrimenkule sahip olmak istiyorlar, gayrimenkule yatırım yapmak istiyorlar.''

Projeler 10 milyar dolar
Zirvede konuşan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Turgay Tanes de her yıl düzenledikleri zirveyi artık fuar organizatörü Read Exhibitions ile işbirliği yaparak farklı bir platforma taşıdıklarını ve Türkiye'de ''bir ilk'' olan uluslararası katılımlı bir gayrimenkul fuarı ile İstanbul REstate adı altında birleştirdiklerini bildirdi. Fuarın, krize rağmen katılımcı firmaların tanıtımını yaptığı projelerin toplam değerinin 10 milyar dolar civarında olduğunu dile getirdi.

TOKİ: Seyrantepe ortada kalmaz, biz yaparız
Bayraktar, Seyrantepe ihalesine ilişkin son gelişmeler üzerine de şunları söyledi:
''TOKİ olarak, Seyrantepe Spor Kompleksi projesinde kendi haddimizi, kendi yetkilerimizi aşarak, risk alarak, Türk sporuna katkılarımız olsun diye kolaylıklar gösterdik ve belli bir noktaya geldi. Bundan sonra yasal olarak yapmamız gereken bir şey yok. Bunu ya kendimiz yapacağız ya ihale edip yapacağız ya da mevcut yüklenici gerekli garantiyi verir, bizi inandırırsa onunla devam edeceğiz. Ama sadece işe başladı diye onun önünü açmayız. Bu konuda süre başladı. Bir hafta, 10 gün geçti. 15 günü var. Sadece oraya gidip başlamasıyla o işi bir daha devam ettirmemiz mümkün değil. Bitireceğini mutlaka garanti edecek.'' (Akşam)

Güven gelince konut ihaleleri arttı

Bayraktar, "2-3 ay içerisinde hasılat paylaşımı projelerinin ihalelerine çıkmaya tekrar başlayacağız" dedi.Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar, iki aydır gayrimenkul piyasasına güven geldiğini ve talepte artış olduğunu belirterek, "2-3 ay içerisinde hasılat paylaşımı projelerinin ihalelerine çıkmaya tekrar başlayacağız" dedi...

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen "Gayrimenkul Zirvesi" dün başladı. Zirve sırasında gazetelerin sorularını yanıtlayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, krizin en fazla gayrimenkul sektörünü etkilediğini, kaynaklarının büyük bir bölümünü arsa satışı karşılığı hasılat projelerinden elde ettiklerini ve buralarda satışlar durma noktasına gelince kaynaklarında ve projelerinde azalma olduğunu söyledi.

ÖZEL SEKTÖR VE HASILAT PAYLAŞIMI

Bugünlerde ise piyasanın dengeye geldiğini, satışlarda bir canlanma, piyasada bir hareketlenme olduğunu belirten Bayraktar, hasılat paylaşımı projelerinden tekrar gelir elde etmeye başladıklarını, orta gelir grubuna sattıkları konutlardan da paranın gelmeye başladığını, iki aydır piyasaya güvenin geldiğini ve talepte artma olduğunu bildirdi.

Bayraktar, ayrıca yeni yatırımlarda geçen yıla göre artış olduğunu, özel sektörün, hasılat paylaşımı projelerini sormaya başladığını belirterek, "Ancak şu anda çok ciddi bir ihalemiz yok. Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde hasılat paylaşımı projelerinin ihalelerine çıkmaya tekrar başlayacağız" dedi.

2011 sonuna kadar 500 bin konut hedefleri olduğunu da hatırlatan Bayraktar, bu kapsamda 140 bin konut daha yapacaklarını belirtti. Ayrıca, İstanbul'da arsa bulmanın zor olduğunu vurgulayan Bayraktar, kentsel dönüşüm ile İstanbul'da arazilerin kazanılabileceğini ifade etti. Ancak Bayraktar, bu konuda açık gözlülere fırsat verilmemesi gerektiğini ifade itti.

10 MİLYAR DOLAR'LIK PROJE TANITILIYOR GYODER

Başkanı Turgay Tanes ise fuarda tanıtımı yapılan projelerin toplam değerinin 10 milyar dolar civarında olduğunu dile getirdi. (Bugün)

Bayraktar: Piyasaya güven geldi projeleri sormaya başladılar

Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan TOKİ Başkanı, "İki aydır gayrimenkul piyasasına güven geldi. Özel sektör hasılat paylaşımı projelerini sormaya başladı. İki üç ay içinde ihalelere başlarız" dedi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, iki aydır gayrimenkul piyasasına güven geldiğini ve talepte artış olduğunu belirtti. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesinde konuşan Bayraktar, gayrimenkulün, insanların hayatının devam etmesi için gereken yegâne unsur olduğunu söyledi.
Krizin, 2006 yılının sonlarına doğru, tutsat (mortgage) kredilerinin  aşırı şişmesinden kaynaklandığına dikkati çeken Bayraktar, "Dünya o kadar globalleşti ki artık ekonomik kriz değil, domuz gribinden, kuş gribinden tutun, dünyanın bir tarafında olan olumsuzluk, tüm dünyaya dalga dalga yayılıyor" dedi.
Gayrimenkullerin, menkulleştirilmesi konusunda da ciddi adımların atılması gerektiğine işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:
"Gayrimenkullerin yüzde 60-70'inin devlete ait olduğu hep söylenir ve eleştirilir ama bu arazilere baktığımızda, büyük bir kısmını, orman, su havzaları ve tarım alanları gibi kullanıma uygun alanlar olmadığını görüyoruz. TOKİ olarak zaten Hazineden uygun olan arsaları almaya çalışıyoruz. Son dönemde ne kadar kıyıda köşede kalmış arsa varsa, bunları piyasaya sunmak için gayret gösteriyoruz."

Bugünlerde hareketlendi
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan TOKİ Başkanı Bayraktar, bir soru üzerine, krizin en fazla gayrimenkul sektörünü etkilediğini, kaynaklarının büyük bir bölümünü arsa satışı karşılığı hasılat projelerinden elde ettiklerini ve buralarda satışlar durma noktasına gelince kaynaklarında ve projelerinde azalma olduğunu söyledi.
Bugünlerde ise piyasanın dengeye geldiğini, satışlarda bir canlanma, piyasada bir hareketlenme olduğunu belirten Bayraktar, hasılat paylaşımı projelerinden tekrar gelir elde etmeye başladıklarını söyledi.

TOKİ garanti istiyor
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar da "Seyrantepe'demevcut yüklenici gerekli garantiyi verir, bizi inandırırsa onunla devam edeceğiz. 15 günü var. Bitireceğini mutlaka garanti etmeli" dedi.
Bankaların sadece konut kredisi verdiğini belirten Bayraktar, "Site yapanlara kredi verme konusunda hâlâ bir taassup var. Bankalar, arazisinde konut geliştirmek isteyenlere de kredi vermeli" dedi.

İki üç ay içinde ihaleler başlar
Başka bir soru üzerine de Bayraktar, yeni yatırımlarda geçen yıla göre artış olduğunu, özel sektörün, hasılat paylaşımı projelerini sormaya başladığını anlatarak, "Ancak şu anda çok ciddi bir ihalemiz yok. Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde hasılat paylaşımı projelerinin ihalelerine çıkmaya tekrar başlayacağız" dedi.
Bir soru üzerine 2011 yılının sonuna kadar 500 bin konut hedeflerinin olduğunu, şu anda 360 bin konutta olduklarını ve 140 bin konut daha yapacaklarını anlatan Bayraktar, bu konutların büyük bir kısmının ise alt gelir grubu ve kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde olacağını bildirdi.
 
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince:
Envai çeşit kredi içinde en sorunsuzu konut kredisi
Sorunlu konut kredisi oranının yüzde 1'lerde olduğunu belirten Ersin Özince,  "Bu kadar sorun için şahsen ben hiç endişe etmiyorum" dedi

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, yüzde 1'ler seviyesindeki sorunlu gayrimenkul kredileri oranının kendisini hiç endişelendirmediğini söyledi. Gelişmiş ülkelerde sorunun konut kredilerinden çıktığını, Türkiye'de ise tam tersi bir durum olduğunu belirten Özince, şöyle konuştu:
"Envai çeşit kredi veriyoruz. Gayrimenkul kredisi kadar sorunsuz hiçbir kredimiz yok. Bizde de gayrimenkul kredilerinde konjonktürden ötürü birtakım bozulmalar var, olmaya da devam edecek ama gayrimenkul kredileri her zaman cazibesini koruyacak. Ciddi potansiyel var. İnsanlar gayrimenkule sahip olmak istiyor, gayrimenkule yatırım yapmak istiyor."
Bazı aşırı değerleme ve spekülasyonlar dengesizlik yaratsa da fiyatların sürekli bir çıkışta olduğunu belirten Özince, "Yüzde 1'li seviyelerdeki sorunlu gayrimenkul kredileri oranı şahsen beni hiç endişelendirmiyor. Başta Amerika olmak üzere çeşitli ülkelerde büyük sorunlara neden olan konut finansmanı ülkemizde tam tersi tablo göstermeye devam edecek" dedi.
Konut kredileriyle ilgili çeşitli teşvikler getirildiğini, ancak ipotek alınmamışsa konut finansmanının bu avantajdan yararlanamadığını ifade eden Özince, "İlla ipotek şart mıdır? Kredibilitesi yüksek müşterilerde ipoteğe ne gerek var? Para ve sermaye piyasası ile ilgili hiçbir gri alan bırakmayan mevzuata ihtiyaç var " dedi.
Konut kredilerinin tüketici kredisi kapsamında olmaması gerektiğini belirten Özince, tüketici kredisi kapsamında olan kredilerin refinanse edilmesinin mümkün olmayacağını ifade etti.

`BSMV kalkmalı'
Banka ve Sigorta Muamele Vergisi'nin (BSMV) kayıtdışılıkla mücadeleye engel olduğunu belirten Özince, şunları söyledi:
"Bankacılık sektöründe çok ciddi kayıt dışılık yaratan, işlemlerin Türkiye'deki piyasanın dışına kaydırılmasını da kayıtdışı sayıyorum. İstediği yere kaydettirsin ama bunu gereksiz çarpıklıklarla yapmasın ve bu konuda en son problem, bankacılık sektörünün başının derdi, banka ve sigorta muamele vergisi. Mutlaka bu vergiden kurtulunmalı. Bu vergi ne yazık ki sermaye piyasalarına da nüfuz etmeye başladı."

`İstanbul finans cenneti olmalı'
Özince, İstanbul'un finans merkezi olmasıyla ilgili olarak da şunları kaydetti:
"Finans merkezinden anladığımız İstanbul'da gayrimenkul projesi değil. İstanbul'daki finans yöreleri imar politikalarının konusu. Bizim muradımız Türkiye'yi bir finans cenneti olarak görmek. Bu bir hayal değil. Yaklaşık 20 yıllık bir çalışmayı gerektirir. Bankalar Birliği olarak IMF ve Dünya Bankası toplantılarında Türkiye bu taahhüdünü ortaya koymalı." (Milliyet)


Geri Dön