23 / 04 / 2024

Dev otoyol ihalesi sonuçlandı!

Dev otoyol ihalesi sonuçlandı!

İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi ihalesinde kazanan belli oldu

 



Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yaptırılacak İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi ihalesinde, projenin en kısa yapım ve işletme süresini, 22 yıl 4 ay ile Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Ortak Girişimi verdi.

Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, Karayolları Genel Müdürlüğünün 9 Nisanda çıktığı ihale süreci hakkında bilgi verdi.

Akbıyık, İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu ihalesinde, ''Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat Ortak Girişimi'' ile ''Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Ortak Girişimi'' teklif verdiğini anımsattı.

İhale komisyonunun 13 Mayıs-17 Haziran 2009 tarihleri arasında ortak girişimlerin teklif dosyalarının teknik incelemesini yaptığı ve tamamladığını belirten Akbıyık, komisyonun her iki grubu da ihaleye katılım için yeterli bularak, bugün gerçekleştirilen ihaleye davet ettiğini söyledi.

CENGİZ-KOLİN-MAPA-LİMAK İNŞAAT ORTAK GİRİŞİMİNDEN İTİRAZ

Daha sonra ''Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi'' avukatı Ayhan Yılmaz söz alarak, diğer ortak girişim grubunun teklif mektubu diye bir zarf hazırlamadığını, teklifi içerisinde teklif mektubu diye bir zarf bulunmadığını iddia etti.

Bunun üzerine İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık, ihale başladıktan sonra konsorsiyumlardan birinin itiraz ettiği ve komisyona konuya ilişkin 2 kez yazılı dilekçe sunduğunu belirterek, komisyonun da bunu değerlendirerek, ilgili mercilere ilettiklerini ve kendileri açısından hukuki bir sakınca bulunmadığını söyledi.

TEKLİFLERİN OKUNMASI

İhalede, daha sonra komisyon, her iki grubun tekliflerini içeren zarfları açtı. İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık, her 2 grubun da evraklarında bir eksiklik bulunmadığını belirterek, teklif mektuplarındaki sözleşme sürelerini okudu.

Akbıyık, ''Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Ortak Girişimi''nin yapım ve işletme dahil süreyi, 22 yıl 4 ay, ''Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi''nin de yine yapım ve işletme dahil süreyi 34 yıl 9 ay olarak verdiğini söyledi.

Bu arada ''Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi'' avukatı Ayhan Yılmaz yeniden söz alarak, itiraza ilişkin konu ve konuyla ilgili söylediklerinin tutanaklara geçirilip, geçirilmediğini öğrenmek istediğini söyledi.

Bunun üzerine Akbıyık, sürekli müdahalenin yakışık olmadığını belirterek, ''Burada yapılan her şey komisyon tutanaklarına geçiriliyor'' diye konuştu.

Daha sonra İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık, ihalenin belli bir aşamasının da bu şekilde sonuçlandığını ifade ederek, bundan sonraki sürecin bakan ve Bakanlar Kurulunun takdir edeceği şekilde seyredeceğini belirtti.

''KOMİSYON İDARİ ŞARTNAMEYİ ÇİĞNEDİ''

İhalenin ardından ''Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat Ortak Girişimi'' avukatı Ayhan Yılmaz gazetecilere yaptığı açıklamada, idari şartnamede teklif zarfının kapalı ve mühürlü olmasının öngörüldüğünü, teklif zarfının içerisinde yer alması gereken teklif mektubunun da ayrı kaşeli ve mühürlü bir zarf içinde olması gerektiğini hatırlattı.

Ancak diğer ortak girişim grubunun teklif mektubu diye bir zarf hazırlamadığını kaydeden Yılmaz, ''Karşı ortak girişim grubunun teklifleri içerisinde teklif mektubu diye bir zarf yoktu'' dedi.

Komisyonun tekliflerin sunulmasından sonra teklif mektubunun zarfa konulmasını ve bu zarfında kaşelenmesine imkan tanıyarak, idari şartnameyi çiğnediğini ve bugün kendi kapattırdığı zarfı açarak, açıkça hukuka aykırı davrandığını savunan Yılmaz, ''Teklif mektubu açık sunulacaksa idari şartnamenin ilgili hükümlerinin ne anlamı var'' diye sordu.


Türkiye'nin batısında Kuzey-Güney koridorunda ulaşımı rahatlatmak üzere Gebze'den İzmir'e uzanacak bir otoyol ile Körfez'e köprü yapılmasını içeren ihale, firmaların talepleri üzerine daha önce 2 kez ertelenmişti.

İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu, Gebze'den başlayacak ve Körfez'i köprüyle geçerek Orhangazi'ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanıyor.

Karayoluyla 6,5 saat olan İstanbul-İzmir arası seyahat süresi proje tamamlandığında 3,5 saate inecek, yıllık 870 milyon lira tasarruf sağlanacak, İstanbul-İzmir arası 140 kilometre kısalacak.

Edirne-İzmir arasında kesintisiz otoyol ulaşımını sağlayacak olan projenin, güzergahta bulunan Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve çevre illerin ekonomisi için de büyük önem taşıdığı belirtiliyor.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

6 milyar $'lık projede teklif mektubu kavgası çıktı

İstanbul-İzmir otoyolu ihalesi, 22 yıl 4 ay yapım ve işletme süresi teklif eden Nurol-Özaltın- Astaldi'de kaldı. 34 yıl 9 ay öneren 'Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat' itirazda bulundu

6 milyar dolarlık 'İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi' ihalesi için yarışan iki konsorsiyumun teklifinde rekor fark ortaya çıktı. Yap-İşlet-devret (YİD) modeliyle yapılacak ihaleye, 'Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat- Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat' ortak girişim grubu, 22 yıl 4 aylık yapım ve işletme süresi teklif etti. Rakibi 'Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat' ortak girişim grubu ise 34 yıl 9 aylık yapım ve işletme süresi teklifinde bulundu. 2009'un en önemli altyapı projesi için gerçekleştirilen ihalede dün teklif zarfları açıldı. Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, proje için 2 grubun teklif verdiğini anımsattı. Akbıyık, her iki grubu da ihaleye katılım için yeterli bulduğunu söyledi.

İHALEYE İTİRAZ
Akbıyık'ın konuşmasının ardından söz alan 'Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat'ın oluşturduğu ortak girişimin avukatı Ayhan Yılmaz, rakip 'Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat- Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat'ın teklif mektubu olarak nitelendirilecek bir zarf hazırlamadığını, konsorsiyumun teklifinde 'teklif mektubu' olarak kabul edilecek bir zarfın bulunmadığını öne sürdü. Başkan İhsan Akbıyık, bu konuda ilgili konsorsiyumun daha önce itirazda bulunduğunu, komisyona konuya ilişkin 2 kez yazılı dilekçe sunduğunu söyledi. Komisyonun bunu değerlendirdiğini belirten Akbıyık, itirazın ilgili mercilere iletildiğini, ihalenin devamında hukuki bir sakınca bulunmadığını vurguladı.

TUTANAKLARA GİRSİN
Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat'ın avukatı Ayhan Yılmaz, itiraza ilişkin sözlerinin tutanaklara geçirilip, geçirilmediğini sordu. Komisyon Başkanı Akbıyık, sürekli müdahalenin doğru olmadığını belirterek, "Burada yapılan her şey komisyon tutanaklarına geçiriliyor" dedi.

'BİZ ALMASAK 10-12 MİLYAR $'A PATLARDI'
TÜRKİYE Müteahhitler Birliği ve İzmit Körfez Geçiti ihalesinde en kısa süreli teklifi veren konsorsiyumda yer alan Göçay İnşaat Başkan Yardımcısı Erdal Eren, 7 yılda bitirilecek projenin inşaat yatırım tutarının tahminen 6-7 milyar dolar arasında olacağını söyledi. İki teklif arasında 13 yıla yakın bir fark olduğuna işaret eden Eren, ''Bizim konsorsiyum teklif vermeseydi ve diğer konsorsiyum tek başına o teklifle ihaleyi alsaydı 10 ile 12 milyar dolar arasında ülkeye daha fazla maliyeti olacaktı. İddialar bu kadar büyük farkın kamuoyuna yansımasını önlemek için" dedi.

"İDARİ ŞARTNAME ÇİĞNENDİ"
İHALENİN ardından 'Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat' ortak girişim grubunun avukatı Ayhan Yılmaz, rakip girişim grubunun teklif mektubu diye bir zarf hazırlamadığını savundu. Yılmaz, Komisyonun tekliflerin sunulmasından sonra teklif mektubunun zarfa konulmasını ve bu zarfın da kaşelenmesine imkan tanıyarak, idari şartnameyi çiğnediğini öne sürdü.

12 YIL 5 AYLIK BÜYÜK FARK ATTI
KOMİSYON, daha sonra teklif zarflarını açtı.
'Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat' grubu, yapım ve işletme dahil 22 yıl 4 ay teklifte bulundu.
'Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat' ortak girişim grubu ise yapım ve işletme dahil 34 yıl 9 aylık teklif verdi.
Akbıyık, ihalenin sonuçlandığını, bundan sonraki süreci Bakanlar Kurulu'nun takdir edeceğini kaydetti.

Seyahat süresi 3 saat kısalacak
İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu, Gebze'den başlayacak ve Körfez'i köprüyle geçerek Orhangazi'ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak.
Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olacak. 6.5 saat olan İstanbul-İzmir seyahat süresi 3.5 saate inecek.
Seyahatin kısalmasıyla yıllık 870 milyon TL tasarruf sağlanacak.
Projede İzmit'e, dünyanın en uzun 2. asma köprüsü yapılacak
Gebze-Yalova arasında körfez geçişini kullanan otomobiller 35 $ geçiş ücreti ödeyecek. Otoyolda her kilometre başına da 0.05 $ talep edilecek.
Sabah/Olcay AYDİLEK

Mega proje kriz dinlemedi
Türkiye'de ilk defa yap-işlet-devret modeli ile yapılacak 6 milyar dolarlık mega otoyol projesi kriz dinlemedi

Proje için en iyi teklif, Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Konsorsiyumu'ndan geldi. Proje tamamlandığında 6,5 saat olan İstanbul-İzmir arası seyahat 3,5 saate inecek. Geçiş ücretleri KDV hariç - Otomobil 35 dolar, Kamyon ve otobüs 56 dolar Türkiye'de ilk defa yap-işlet-devret (YİD) modeli ile yapılacak 6 milyar dolarlık mega otoyol projesi kriz dinlemedi. Proje için en iyi teklif, Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Konsorsiyumu'ndan geldi. Konsorsiyum yapım ve işletim için 22 yıl 4 ay teklifte bulundu. Rakip Cengiz-Kolin-Mapa-Limak Konsorsiyum'u ihalenin hukuka aykırı olduğunu iddia etti. İstanbul'u İzmir'e bağlayacak İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi ihalesinde dün teklif mektupları açıldı. Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, iki konsorsiyumun teklif belgelerinin yeterli olduğunu bildirdi. Akbıyık, yaklaşık bir ayda teknik incelemenin tamamlandığını kaydetti.

RAKİPLER İTİRAZ ETTİ
Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Konsorsiyumu avukatı Ayhan Yılmaz, daha öncede iki kere yazılı dilekçeyle itiraz ettiklerini anımsatarak, diğer ortak girişim grubunun teklif mektubu diye bir zarf hazırlamadığını, teklifi içerisinde teklif mektubu diye bir zarf bulunmadığını bir kez daha savundu. Yılmaz bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu ve tutanaklara geçmesini istediklerini kaydetti. İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık ise komisyonun ve üst düzey yetkililerin itirazı daha önce değerlendirdiklerini ve "hukuka aykırı bir durumunun" olmadığına karar verildiğini söyledi.

12 YILLIK FARK VAR
Akbıyık, daha sonra her iki grubun tekliflerini içeren zarfları açtı. Teklif mektuplarındaki sözleşme sürelerini okuyan Akbıyık, Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat konsorsiyumunun yapım ve işletme dahil süreyi, 22 yıl 4 ay, Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat konsorsiyumunun da yapım ve işletme dahil süreyi 34 yıl 9 ay olarak verdiğini söyledi.

TARTIŞMA BÜYÜDÜ
Akbıyık'ın sözlerinin ardından yeniden söz alan avukat Yılmaz itirazlarının tutunaklara geçip geçmediğini sordu. Bunun üzerine komisyon başkanı Akbıyık, kendisini uyararak, "Sürekli müdahale yakışık almıyor. Burada yapılan her şey komisyon tutanaklarına geçiriliyor" diye konuştu. İhalede en iyi teklifi veren Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Konsorsiyumu, otoyol ve Körfez geçiş köprüsünün inşaatını en geç 7 yılda bitirip işletmeye açacak.

Köprünün orta açıklığı bin 700 metre olacak
İzmit Körfez Geçişi projesinde yolun işletmeye açıldığı yıl için geçiş ücretleri tavanı yeniden belirlenerek, geçiş ücreti KDV hariç otomobiller için 35 dolar, kamyon ve otobüsler için 56 dolar olarak belirlenmişti. Firma tarafından yapım maliyeti karşılanacak olan köprü ve otoyollar belirli bir süre işletildikten sonra bedelsiz olarak Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Proje kapsamında inşa edilecek olan asma köprünün orta açıklığı yaklaşık bin 700 metre ve toplam uzunluğu ise 3 bin metre olacak. İzmir'e kadar uzanacak otoyolla proje, 377 kilometre otoyol ve 43 kilometre bağlantı olmak üzere toplam 420 kilometrelik bir güzergahtan oluşacak.

Daha önce 3 kez ertelendi
Yaklaşık 20 yıldır gündemde olan ve Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılacak otoyol projesi için açılan ihaleye “Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat Konsorsiyumu” ile “Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat- Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Konsorsiyumu” teklif vermişti. İzmit Körfez Geçişi Projesi, 3 kez ertelenerek, önce 7 Ekim, sonra ek süreye ihtiyaç duyulduğundan 18 Aralık'a, daha sonra da ilgilenen firmaların “küresel kriz koşullarında kredi imkanlarının daraldığı” gerekçesini dikkate alarak 9 Nisan'a ertelenmişti.

870 milyon liralık tasarruf
Konsorsiyum 7 yılda inşaatı tamamlarsa, 15 yıl 4 ay işletme yapabilecek. Eğer 7 yıldan önce bitirirse, işletme süresi 15 yıl 4 aydan daha uzun olacak. Örneğin 4 yılda inşaat biterse, 18 yıl 4 ay işletme yapacak. Konsorsiyum, inşaatı ne kadar erken bitirip işletmeye açarsa, kazancı da o kadar yüksek olacak.Edirne-İzmir arasında kesintisiz otoyol ulaşımını sağlayacak olan projenin, güzergahta bulunan Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve çevre illerin ekonomisi için de büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Karayoluyla 6,5 saat olan İstanbul-İzmir arası seyahat süresi proje tamamlandığında 3,5 saate inecek, yıllık 870 milyon lira tasarruf sağlanacak, İstanbul-İzmir arası 140 kilometre kısalacak.
Hamdi ATEŞ/Yeni Şafak

Dev otoyol ihalesinin teklif zarfları açıldı

İzmit Körfez Geçişi'nde en iyi teklifi Nurol İnşaat ve ortakları verdi. Ancak, ihaleye katılan diğer ortaklık olan Cengiz-Kolin-Mapa-Limak Ortak Girişimi'nin avukatı, komisyonun şartnameyi çiğnediğini iddia etti
İstanbul'dan İzmir'e kara ulaşımını 3.5 saate düşürecek olan İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi ihalesinde, projenin en kısa yapım ve işletme süresi teklifini 22 yıl 4 ay ile Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Ortak Girişimi verdi.
7 milyar dolara mal olacak
7 milyar dolara mal olması beklenen İzmir-İstanbul otoyolu ihalesine katılan diğer ortaklık olan “Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi”nin avukatı, Nurol ve ortaklarının “teklif mektubu” hazırlamadığını iddia ederek, ihale komisyonuna tepki gösterdi.

‘Teklif mektubu yok'
Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yaptırılacak İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi'nin ihalesine katılan ortak girişimlerin işletme süresi tekliflerini içeren zarflar dün açıldı. Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, ihaleye iki ortak girişimin teklif verdiğini söyledi.
İhale komisyonunun 13 Mayıs-17 Haziran 2009 arasında ortak girişimlerin teklif dosyalarının teknik incelemesini yaptığı belirten Akbıyık, komisyonun her iki grubu da yeterli bularak, ihaleye davet ettiğini söyledi.
“Cengiz-Kolin-Mapa-Limak Ortak Girişimi” avukatı Ayhan Yılmaz söz alarak, Nurol İnşaat'ın da bulunduğu diğer girişim grubunun, “teklif mektubu” diye bir zarf hazırlamadığını iddia etti. İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık, komisyona itirazla ilgili 2 kez dilekçe sunulduğunu, komisyonun da bunu değerlendirdiğini ve hukuki bir sakınca bulunmadığını söyledi.

22 yıl 4 aylık teklif
Daha sonra komisyon, iki grubun tekliflerini içeren zarfları açtı. Akbıyık, “Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Ortak Girişimi”nin yapım ve işletme dahil süreyi, 22 yıl 4 ay, “Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi”nin de yine yapım ve işletme dahil süreyi 34 yıl 9 ay olarak verdiğini söyledi.

İtirazı sürdürdüler
Bu arada, “Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi” avukatı Yılmaz, itiraza ilişkin söylediklerinin tutanaklara geçirilip geçirilmediğini sordu. Akbıyık da, sürekli müdahalenin yakışık almadığını belirterek, “Burada yapılan her şey komisyon tutanaklarına geçiriliyor” dedi.
Komisyonun tekliflerin sunulmasından sonra teklif mektubunun zarfa konulmasını ve bu zarfında kaşelenmesine imkân tanıyarak, idari şartnameyi çiğnediğini ve bugün kendi kapattırdığı zarfı açarak, hukuka aykırı davrandığını savunan Yılmaz, “Teklif mektubu açık sunulacaksa idari şartnamenin ilgili hükümlerinin ne anlamı var?” diye sordu.
 
İstanbul -  İzmir  yolu 140 kilometre kısalacak, 3.5 saate inecek
İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu, Gebze'den başlayacak ve Körfez'i köprüyle geçerek Orhangazi'ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanıyor. Karayoluyla 6.5 saat olan İstanbul-İzmir arası seyahat süresi proje tamamlandığında 3.5 saate inecek, yıllık 870 milyon lira tasarruf sağlanacak, İstanbul-İzmir arası 140 kilometre kısalacak.
Edirne-İzmir arasında kesintisiz otoyol ulaşımını sağlayacak olan projenin, güzergâhta bulunan Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve çevre illerin ekonomisi için de büyük önem taşıyor. Gebze'den İzmir'e uzanacak bir otoyol ile Körfez'e köprü yapılmasını içeren ihale, firmaların talepleri üzerine daha önce 2 kez ertelenmişti.
 
Otomobiller 35 dolara geçecek
“İşletmenin açıldığı yıl” için belirlenen tavan geçiş ücretleri, 2008 esas alınarak hesaplanacak. Buna göre, otomobiller için İzmit Körfez Geçişi ücreti KDV hariç 35 dolar olarak belirlendi.
Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu'ndan geçiş ise kilometrede 0.050 dolar olacak. Kamyon, otobüs, römork ve motosikletlerin geçiş ücretleri ise 24.50 dolarla 111.30 dolar arasında değişecek.
Milliyet

6 şirketli konsorsiyum ihaleyi aldı, İstanbul İzmir 3.5 saate inecek
 
İstanbul -İzmir arasını karayoluyla 6.5 saatten 3.5 saate indirecek otoyolun ihalesinde teklif mektupları dün açıldı, teklifler yeni bir tartışmaya yol açtı.

Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, iki konsorsiyumun temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda mektupları açıklarken; en kısa süreyi 22 yıl 4 ay (yapım+işletme) ile Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Konsorsiyumu'nun verdiğini ifade etti.

Teklifler 'yeterli'

Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yaptırılacak İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi ihalesinde gelen "tekliflerin yeterli bulunduğu" açıklanırken, diğer konsorsiyum Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat adına söz alan avukat Ayhan Yılmaz "İhale hukuka aykırı yapılıyor" itirazında bulundu. Ayhan Yılmaz, daha önce iki kere dilekçeyle itiraz ettiklerini anımsatarak, diğer ortak girişim grubunun teklif zarfı hazırlamadığını, teklif içerisinde 'teklif mektubu' diye zarf bulunmadığını savundu. İhsan Akbıyık ise iki konsorsiyumun teklif belgelerinin yeterli olduğunu bildirdi ve "Yaklaşık bir ayda teknik inceleme tamamlandı. Komisyon ve üst düzey yetkililer, itirazı daha önce değerlendirdi ve 'hukuka aykırı bir durum' olmadığına karar verildi.

İtirazlar tutanağa geçti

Akbıyık; Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat konsorsiyumunun yapım ve işletme dahil süreyi 22 yıl 4 ay verdiğini; Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat konsorsiyumunun ise yapım ve işletme dahil süreyi 34 yıl 9 ay olarak verdiğini söyledi. Avukat Yılmaz, itirazlarının tutanaklara geçip geçmediğini sordu. Bunun üzerine komisyon başkanı Akbıyık, kendisini uyararak, "Sürekli müdahale yakışık almıyor. Burada yapılan her şey komisyon tutanaklarına geçiriliyor" diye konuştu. Yılmaz, şu iddiaları ortaya attı:

6-7 milyar dolarlık proje

"İdari şartnamede, teklif zarfının kapalı ve mühürlü olması öngörülüyor. Teklif zarfının içerisinde yer alması gereken teklif mektubu da ayrı kaşeli ve mühürlü bir zarf içinde olmalı. Ancak diğer ortak girişim grubu teklif mektubu diye zarf hazırlamadı. Komisyon, tekliflerin sunulmasından sonra teklif mektubunun zarfa konulmasını ve bu zarfında kaşelenmesine imkan tanıyarak, idari şartnameyi çiğnedi. Komisyon bugün kendi kapattırdığı zarfı açarak, açıkça hukuka aykırı davrandı. Konuyu yargıya götürüp götürmeyeceğimiz, yönetim kurulunda verilecek kararla netleşecek." Resmi olarak bir rakam dile getirilmedi ancak; proje kapsamında köprünün maliyetinin 2.5-3 milyar dolar, toplam maliyetin ise 6-7 milyar dolar olabileceği ileri sürülüyor.

Körfez Geçişi, otolar için 35 dolar artı KDV olacak

DÜNYANIN en büyük köprülerinden olacak İzmit Körfez Geçişi, Gebze-Yalova yakalarını bağlayacak. Yolun işletmeye açıldığı yıl için geçiş ücretleri tavanı yeniden belirlenerek, geçiş ücreti KDV hariç otomobiller için 35 dolar, kamyon ve otobüsler için 56 dolar olmuştu. Otomobiller için, Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu'ndan geçiş ise kilometrede 0.050 dolar olacak. Otoyol ücreti kamyon, otobüs, yarı römorklar için kilometrede 0.080 dolar, motosikletler için 0.035 dolar olacak. İnşa edilecek asma köprünün ortak açıklığı 1700 metre, toplam uzunluğu 3000 metre olacak. İzmir'e kadar uzanacak otoyolla proje, 377 kilometre otoyol ve 43 kilometre bağlantı olmak üzere 420 kilometrelik güzergahtan oluşacak.

20 yıldır gündemdeydi üç kez ertelendi

20 yıldır gündemde olan ve Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılacak otoyol projesi için açılan ihaleye "Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat Konsorsiyumu" ile "Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Konsorsiyumu" teklif vermişti. İzmit Körfez Geçişi Projesi 3 kez ertelenerek, önce 7 Ekim, sonra ek süreye ihtiyaç duyulduğundan 18 Aralık'a, daha sonra da ilgilenen firmaların "küresel kriz koşullarında kredi imkanlarının daraldığı" gerekçesini dikkate alarak 9 Nisan'a ertelenmişti. Karayoluyla 6.5 saat olan İstanbul-İzmir arası seyahat süresi proje tamamlandığında 3.5 saate inecek, yıllık 870 milyon lira tasarruf sağlanacak. İstanbul-İzmir arası 140 kilometre kısalacak.
Hürriyet

Tarihi otoyol ihalesinde zarflar kavgayla açıldı

7 milyar dolarlık İzmir otoyol projesine en iyi teklif 22 yıl işletme süresi ile Nurol'dan geldi. Rakip grup ise Nurol'un teklif vermediğini iddia etti

Türkiye'nin en büyük otoyol inşaatı olacak 7 milyar dolarlık İstanbul-İzmir otoyol ihalesinde en iyi teklifi Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Ortak Girişimi verdi. İstanbul-İzmir arasını karayolu ile 6.5 saatten, 3.5 saate indirecek olan ihalede, işletme ve yapım süresi en az olan teklif birinci olacak. Buna göre Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Ortak Girişimi ile Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi'nin yarıştığı ihalede ibre, 22 yıl 4 ay işletme süresi teklif eden Nurol liderliğindeki gruba döndü. Diğer grubun teklifi ise 34 yıl 9 ay oldu.

KARAR BAKANLAR KURULU'NDA

Yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle yaptırılacak İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi ihalesinde, gözler şimdi Bakanlar Kurulu'nun vereceği karara çevrildi. Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, Karayolları Genel Müdürlüğünün 9 Nisan'da çıktığı ihale süreci hakkında bilgi verdi. İhale komisyonunun 13 Mayıs-17 Haziran 2009 tarihleri arasında ortak girişimlerin teklif dosyalarının teknik incelemesini yaptığı ve tamamladığını belirten Akbıyık, komisyonun her iki grubu da ihaleye katılım için yeterli bularak, gerçekleştirilen ihaleye davet ettiğini söyledi.

Daha sonra Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi avukatı Ayhan Yılmaz söz alarak, diğer ortak girişim grubunun teklif mektubu diye bir zarf hazırlamadığını, teklifi içerisinde teklif mektubu diye bir zarf bulunmadığını iddia etti. Bunun üzerine İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık, ihale başladıktan sonra konsorsiyumlardan birinin itiraz ettiği ve komisyona konuya ilişkin 2 kez yazılı dilekçe sunduğunu belirterek, kendileri açısından hukuki bir sakınca bulunmadığını söyledi. Akbıyık, ihalenin belli bir aşamasının da bu şekilde sonuçlandığını ifade ederek, bundan sonraki sürecin bakan ve Bakanlar Kurulu'nun takdir edeceği şekilde seyredeceğini belirtti. Avukat Ayhan Yılmaz ise daha sonra yaptığı açıklamada, idari şartnamede teklif zarfının kapalı ve mühürlü olmasının öngörüldüğünü, zarfın içerisinde yer alması gereken teklif mektubunun da ayrıca kaşeli ve mühürlü bir zarf içinde olması gerektiğini hatırlatarak, Nurol'un teklif mektubu diye bir zarf hazırlamadığını söyledi. Yılmaz ‘Karşı ortak girişim grubunun teklifleri içerisinde teklif mektubu diye bir zarf yoktu' iddiasında bulundu.
Star

Gebze-İzmir otoyolunda en uygun teklif Nurol'un 
 
Uzun süredir beklenen 421 kilometrelik Gebze-İzmir otoyolu ve İzmit Körfez Geçiş projelerinin ihale sürecinde sona gelindi. Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yaptırılacak projenin en kısa yapım ve işletme süresini, 22 yıl 4 ay ile Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Ortak Girişimi verdi. 
 
Bakanlar Kurulu onaylarsa Nurol'un başını çektiği ortak girişim grubu projenin inşaatına başlayacak. Bu sırada ihaleye giren diğer grup olan Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat Ortak Girişimi ise yine yapım ve işletme dahil süreyi 34 yıl 9 ay olarak verdi. Bu grubun avukatı Ayhan Yılmaz diğer ortak girişim grubunun teklif mektubu diye bir zarf hazırlamadığını, teklifi içerisinde teklif mektubu diye bir zarf bulunmadığını iddia etti. Bunun üzerine İhale Komisyonu Başkanı Karayolları Genel Müdür Yardımcısı İhsan Akbıyık, ihale başladıktan sonra konsorsiyumlardan birinin itiraz ettiği ve komisyona konuya ilişkin 2 kez yazılı dilekçe sunduğunu söyledi. Komisyonun durumu değerlendirdiğini belirten Akbıyık, konuyu ilgili mercilere ilettiklerini ve kendileri açısından hukuki bir sakınca bulunmadığını söyledi. Türkiye Müteahhitler Birliği ve İzmit Körfez Geçişi ihalesinde en kısa süreli teklifi veren konsorsiyumda yer alan Göçay İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Eren, "Bizim konsorsiyum teklif vermeseydi ve diğer konsorsiyum tek başına o teklifle ihaleyi alsaydı 10 ile 12 milyar dolar arasında ülkeye daha fazla maliyeti olacaktı." dedi.

Türkiye'nin batısında Kuzey-Güney koridorunda ulaşımı rahatlatmak üzere Gebze'den İzmir'e uzanacak bir otoyol ile Körfez'e köprü yapılmasını içeren ihale, firmaların talepleri üzerine daha önce 2 kez ertelenmişti. İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu, Gebze'den başlayacak ve Körfez'i köprüyle geçerek Orhangazi'ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olacak. Karayoluyla 6,5 saat olan İstanbul-İzmir arası seyahat süresi, proje tamamlandığında 3,5 saate inecek, yıllık 870 milyon lira tasarruf sağlanacak, İstanbul-İzmir arası 140 kilometre kısalacak. Edirne-İzmir arasında kesintisiz otoyol ulaşımını sağlayacak olan projenin, güzergahta bulunan Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve çevre illerin ekonomisi için de büyük önem taşıdığı belirtiliyor.
Zaman


Geri Dön