20 / 04 / 2024

2013 Tapu Harcı nasıl hesaplanır?

2013 Tapu Harcı nasıl hesaplanır?

Konut alacaksınız veya satacaksınız. O halde tapu harcı masrafınızın ne olacağını merak ediyorsunuz demektir. Bu haberde ‘2013 Tapu Harcı nasıl hesaplanır?’ sorunuzun yanıtını örnekler eşliğinde bulabilirsiniz...




Gayrimenkul alım – satımı yapacakları yakından ilgilendiren konular arasında tapu harcı geliyor. Ya da halk literatüründeki adıyla ‘tapu masrafı’. 2012 yılı mevzuatlarına göre bir gayrimenkulun alım satımında söz konusu gayrimenkulun bedeli üzerinden binde 33 oranında tapu harcı alınıyordu. Ödenmesi gereken bu miktarın yarısı alıcı yarısı da satıcı tarafından ödeniyordu. Bu da şu demek oluyordu? Gayrimenkulun satış bedelinin binde 16.5’ini alıcı, binde 16.5’lik kısmını ise satıcı ödüyordu. 


2013 yılında ise söz konusu mevzuatta değişiklik yapıldı. Yeni mevzuata göre, gayrimenkul alacak veya tam tersi satacaksanız, gerçek satış bedeli üzerinden binde 20’şer oranında ayrı ayrı tapu harcı ödeyeceksiniz. Konunun daha net algılanması adına aşağıdaki somut örnekleri baz alarak tapu harcı için cebinizden ne kadarlık bir miktar çıkacağını görebilirsiniz. ‘İşte 2013 Tapu Harcı nasıl hesaplanır?’ sorusunun yanıtları..


500 bin TL’lik evin tapu harcı nedir? 

500 bin TL’lik bir evin satışında ki eğer satış bedeli gerçek bedel üzerinden bildirilmiş ise alıcı ve satıcının ödemesi gereken tapu devir harcı tutarı 10 bin TL olur. Tapu harcı masrafları tapu bedelinin binde 20’si oranında olduğu için 500 bin TL’lik bir gayrimenkulun satışında ödenecek tapu harcı da 10 bin TL rakamına denk gelir. Ve bu oran alandan ve satandan ayrı ayrı tahsil edilir. Ancak altını çizmekte fayda var; bu rakamlara döner sermaye masrafları dahil olmuyor. Bu masraflar için de yaklaşık 150 – 200 TL arasında bir rakamı gözden çıkarmak gerekiyor. 


2013 mevzuatına göre tapu harcı hesaplama konusuna dair diğer örnekler ise şöyle.. 


-400 bin TL’lik bir gayrimenkulun satışında ödenecek tapu harcı miktarı 8 bin TL,

-300 bin TL’lik bir gayrimenkulun satışında ödenecek tapu harcı miktarı 6 bin TL, 

-200 bin TL’lik bir gayrimenkulun satışında ödenecek tapu harcı miktarı 4 bin TL,

-100 bin TL’lik bir gayrimenkulun satışında ödenecek tapu harcı miktarı da 2 bin TL olur. 


Maliye Bakanlığı satılık konut fiyatlarını denetliyor

Alım – satım işlemlerinde göz ardı edilmemesi gereken bir diğer konu da Maliye Bakanlığı. Nitekim Bakanlık, tüm satılık konut fiyatlarını denetliyor. Bu uygulamanın altında yatan neden ise, vergi kaçağının önüne geçilmesi. Gayrimenkul alım – satımında devletin kasasına giren tapu harçlarındaki eksikliği gidermek adına yapılan uygulama kapsamında, tespit edilen ortalama emlak fiyatının yüzde 80’inden daha azının bildirilmemesi gerekiyor. Aksi takdirde cezai yaptırımlar uygulanabilir. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön