Google emlakkulisi
Konut | Konut Projeleri | TOKİ | KİPTAŞ | Yazlık | Mortgage | İş Fırsatları | Dekorasyon | Sigorta | Kira | Ticari | Turizm | Sektörel | Dış Piyasalar | İhale |     
Toki Cephesi
İstanbullular konuta doyacak
Erdoğan Bayraktar
Gayr. Finansmanı
Gayrimenkul yatırımları ne kadar karlı?
Ali Hepşen
Emlak Kulisi
Yatırımda gayrimenkulün alternatifi kalmadı
Tebernüş Kireçci
Ahşap Dünyası
Herşeyi abad eden insandır..
Hüseyin Kuru
Değerleme Uzmanı
Eski eser niteliğindeki yapıların değerlemesinin ...
Ebru Öz
Bu üçgene dikkat!
Eski eser niteliğindeki ...
Dövize Endeksli Kredi ...
İstanbullular konuta ...
Yatırımda gayrimenkulün ...
“İstanbul’un yarısı ...
Ticari kira ...
Gayrimenkul yatırımları ...
Herşeyi abad eden ...
 

5.7 milyon metrekarelik yeni alışveriş alanı 2010'a hazır!

DTZ Pamir&Soyuer'in araştırmasına göre, şu anda sayısı 142 olan alışveriş merkezlerinde arz, gelecek 3 yılda iki kat civarında artarak 5.7 milyon metrekare büyüklüğe ulaşacak.

x

Kişi başına düşen kiralanabilir alanda Eskişehir birinci oldu Türkiye'de alışveriş merkezi yatırımları, yabancıların da katılımıyla giderek artıyor. 142'ye ulaşan alışveriş merkezleri, Anadolu'nun ücra köşelerinde de birer birer hizmete açılıyor. DTZ Pamir&Soyuer'in "Türkiye Perakende Pazarı 2007" araştırmasına göre, 2010 yılında bugün 3 milyon metrekare olan alışveriş merkezi arzı, neredeyse iki katına çıkacak ve 5.7 milyon metrekareye ulaşacak. Anadolu'daki merkezlerde önemli yatırımların olduğu ifade edilen araştırmada, özellikle nüfusu 700 binin üzerinde olan Denizli, Manisa, Kütahya ve Erzurum gibi kentlerin, yatırımcıların dikkatini çektiği belirtildi.

Anadolu'da getiri oranı % 10-11
Perakende pazarı, yüksek tüketici harcamaları ve artan gelir seviyesi ile iyi bir performans sergiliyor. Hane halkı tüketici harcamaları, 2005'te yüzde 8.8 ve 2006 yılında yüzde 5.2 büyüme gösterdi. 2005-2006 yılları arasında ortalama aylık hane halkı tüketim harcamaları, 840 dolardan 860 dolara yükseldi. Tüm bunlar göz önüne alındığında yeni perakendecilerin, yeni markalarla Türkiye pazarına girdiği gözlenirken DTZ'nin araştırmasında, yatırımcılar için başlangıç getiri oranları açısından Anadolu kentlerinin daha verimli olduğu dile getirildi. Büyük şehirlerdeki başlangıç getiri oranları yüzde 7- oranında değişirken bu Anadolu'da yer alan şehirlerde yüzde 10-11 oranında gerçekleşiyor. Türkiye'de kişi başına düşen kiralanabilir alan 2007 Ekim ayı itibarıyla bin kişi başına 43 metrekareye erişirken, alışveriş merkezi olan 29 şehirde bu oran, bin kişi başına 68 metrekare olarak hesaplanıyor. Bu oran Avrupa ülkelerinde ise bin kişi başına 205 metrekare. DTZ'nin araştırmasına göre, Türkiye'deki toplam alışveriş merkezi arzının yaklaşık üçte ikisini İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük metropoller oluşturuyor. Buna göre, alışveriş merkezlerinin yüzde 40'ı İstanbul'da, yüzde 16'sı ise Ankara'da bulunurken, bu kentleri, yüzde 8 ile İzmir, yüzde 6 ile Bursa ve yüzde 4'er oranlar ile Adana ve Konya takip ediyor.

Alan iki katına çıkacak
DTZ Pamir&Soyuer'in araştırmasına göre 2010 yılında bugün 3 milyon metrekare olan alışveriş merkezi arzı, neredeyse iki katına çıkarak, 5.7 milyon metrekare seviyesine ulaşacak. Bu oran 2008'de 5 milyon, 2009'da ise 5.5 milyon metrekare olacak.

Üç yıl içinde 70 yeni alışveriş merkezinin açılışı yapılacak
Önümüzdeki üç yıl içinde 70 alışveriş merkezinin açılacağının dile getirildiği araştırmada, bunların arasında İstanbul, yüzde 52 pay ve 1.3 milyon metrekare alanla ilk sırada yer aldığı belirtildi. Türkiye'de alışveriş merkezlerinde ortalama kiranın aylık metrekare bazında 35 dolar ile 60 dolar arasında değiştiği dile getirilen araştırmada, bu rakamın restoranlar için 45 dolar ile 75 dolar arasında değiştiğine yer verildi. 2010 yılında perakende arzının 5.7 milyon metrekareye ulaşacağına dikkat çekilen araştırmada bu rakamın 2008'de 5 milyon metrekareye, 2009'da ise 5.5 milyon metrekareye varacağı kaydedildi.
En büyük pay İstanbul'un
Alışveriş merkezlerinin sayısında İstanbul en büyük payı alıyor. Toplam alışveriş merkezlerinin yüzde 40'ı megakentte bulunurken onu Ankara, İzmir ve Bursa takip ediyor.
Yatırım Anadolu'ya kayıyor
Önümüzdeki dönem yapılacak yatırımlarda her ne kadar İstanbul yine pastadan büyük payı alsa da Anadolu'ya yapılacak yatırımlarda büyük artış görülüyor.
AVM yatırımında Kocaeli büyükleri takip ediyor
İstanbul ve Ankara'nın öne çıktığı, Eskişehir'in ise başı çektiği alışveriş merkezi yatırımlarında, Kocaeli de büyüklere yetişiyor. DTZ Pamir&Soyuer'in "Türkiye Perakende Pazarı 2007" araştırmasına göre Kocaeli'nde bin kişiye düşen kiralanabilir alan 60 metrekare olarak gerçekleşti. Eskişehir'in 122 metrekare, Ankara'nın 110 metrekare, İstanbul'un ise 108 metrekare alana sahip olduğu belirtilen araştırmada, İzmir, Kocaeli, Adana ve Konya da ön plana çıkıyor. Bin kişi başına 73 metrekare kiralanabilir alanın düştüğü Bursa'yı 65 metrekare ile İzmir, 56 metrekare ile Adana, 55 metrekare ile de Konya takip ediyor.
Kişi başına düşen kiralanabilir alanda Eskişehir birinci oldu
Türkiye'de kişi başına düşen alışveriş merkezi alanı, her geçen gün artarken Eskişehir, 2007'de açılan yeni alışveriş merkezlerinin de olumlu etkisiyle birlikte, kişi başına düşen kiralanabilir alan açısından birinci sıraya yükseldi. Bin kişiye düşen kiralanabilir alan Eskişehir'de 122 metrekare olurken, bu rakam Ankara'da 110 metrekare İstanbul'da 108 metrekare108 metrekare, Bursa'da 73 metrekare ve İzmir'de 65 metrekare olarak gerçekleşti. 2006 yılı boyunca kişi başına düşen kiralanabilir alan oranının arttığı ifade edilen DTZ Pamir&Soyuer tarafından yapılan araştırmada, bu süre içinde 500 bin metrekarelik yeni yatırımla, yüzde 24 oranında büyüme olduğu kaydedildi. Ekim 2007 itibarıyla 625 bin metrekarelik yeni kiralanabilir alan perakende sektörüne kazandırılırken, Kasım 2007'ya göre yüzde 22 artış olduğu görülüyor.
(Sabah)

Etiketler:
Bu haber 05 Aralık 2007 Çarşamba günü girildi ve 289 kisi tarafından okundu.

  DİĞER BAŞLIKLAR

AVM’den sonra outlet furyası

Tesco Kipa Silivri’yi açtı

Özdilek AVM tekstilde büyüyecek

ArmoniPark’ta çekilişli indirim

Media Markt tazminat isteyecek

97 kiracı Ankara Millenium’u terk etti

Hollandalı Corio Mersin’e giriyor!

Bal-Ek İş Merkezi’nden cazip kampanya

World Atlantis AVM açılıyor

Forumlar 5 yıl sonra halka açılacak
 
TOKİ’den yeni 4 kampanya
İnşaat sektöründe 9 firma eleman avında
 
© 2007-2008 Emlak Kulisi Her Hakkı Saklıdır
Ana Sayfa | İletişim | Reklam | Konut
Açılış Sayfası Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | İletişim