Google emlakkulisi
Konut | Konut Projeleri | TOKİ | KİPTAŞ | Yazlık | Mortgage | İş Fırsatları | Dekorasyon | Sigorta | Kira | Ticari | Turizm | Sektörel | Dış Piyasalar | İhale |     
Toki Cephesi
Hedefimiz 500 bin konut!
Erdoğan Bayraktar
Kredi Uzmanı
Kriz konut sektörüne nasıl yansıdı?
Barış Yılmazkaya
Ahşap Dünyası
Ülke olarak fırsatları değerlendirelim..
Hüseyin Kuru
Konuk Yazar
Fırsat kapıyı çalarsa...
Alp Şahin
Gayr. Finansmanı
Kral 2’nci Tush’un büyüsü sönen ülkesi
Ali Hepşen
Tüm yazarlar için tıklayınız
Arsa yatırımının 10 püf ...
Hedefimiz 500 bin konut!
Fırsat kapıyı çalarsa...
Ahşap sistemle inşa ...
Kriz konut sektörüne ...
Ülke olarak fırsatları ...
Kral 2’nci Tush’un ...
 

Faizlerdeki tırmanış, konut kredisi talebini engellemedi

Barış Yılmazkaya

Faizler yüzde 1,30’ dan yüzde 1,60 seviyesinin üstüne geldi. Ama kredilerde bu yıl bir durgunluk yaşanmadı. Kredi hacmi hala artmaya devam ediyor.

2007 yılını 31 milyar YTL ile kapatan konut kredileri,  2008‘ in ilk yarısında 36 milyar YTL’ nin üstüne çıktı. Faizler yüzde 1,30 civarındayken aylık 1 milyar YTL büyüyen konut kredileri faizler yüzde 1,60’  ın üstüne  çıktığında ise 800 milyon YTL artmıştır. Bu rakamlarda  faiz oranındaki artış kadar kredilerde bir daralma olmadığını  faiz artışının etkisinin daha az şiddetli hissedildiğini  bize göstermektedir.
 
Geçtiğimiz dönemlerde buna benzer dalgalanmalardan çok daha olumsuz etkilenen  konut kredileri artık bu tür dalgalanmalara alıştığını gösteriyor.
 
Faiz oranları kısa zamanda bu denli artmış olmasına rağmen konut kredisi kullanmaya devam ediyoruz. Bu da  insanlarımızın artık bu konuda bilinçlendiğini bize gösteriyor. Artık faiz oranına odaklanmayıp konutun fiyatına daha çok odaklanıldığını, faizler yükselince konut fiyatlarının düştüğünü, konut almak için en ideal zaman olduğunu ve en önemlisi de yasanın onlara sağladığı hakkı yani faizi yüksek kullansa da bunun telafisinin olacağını öğrendiler.
Alım gücünü ise standart ödeme tipi seçmek yerine, son zamanlarda bankaların birbirinden farklı çıkardığı alternatif ödeme tipleri ile (artan, azalan, ara ödemeli, balon ödemeli vb. gibi) aşmaya çalıştıklarını görüyoruz.
Ayrıca YTL faiz oranlarının yükselmesi, konut kredisi kullanacakları son zamanlarda “Dövize Endeksli” kredilere yönlendirdi. Biraz risk alarak dövize endeksli kredi kullanımı ikinci çeyrekte artmış durumda. Hayatımıza geçtiğimiz yıl giren CHF’ nin (İsviçre Frangı) yanına bu yıl JPY de ( Japon Yeni ) yerleşti. JPY kredilerin de oldukça tercih edildiğini artık görmekteyiz. Bu iki para birimi daha stabil olduğu için biraz daha rahat kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz.


Bu makale 26 Haziran 2008 Perşembe günü girildi ve 3036 kisi tarafından okundu.
  YAZARIN DİĞER MAKALELERİ

2008'de gayrimenkul sektöründe ne olacak?

Konut alırken faiz oranları mı yoksa konut fiyatları mı baz alınmalı?

Konut alacaksanız mutlaka konut kredisi kullanın

Japon Yeni Konut Kredilerinde Patlama...

Kredi alırken evdeki bulgurdan olmayın !!!

Konut kredi faiz oranları yüzde 1,70’lere geldi...

Bu faizler ile kim niye oynuyor?

Konut kredileri daha ne kadar yükselir?

Faizlerdeki tırmanış, konut kredisi talebini engellemedi

Dövize Endeksli Kredi Kullananlara....

Faizler tekrar 2007 yılı başlarındaki seviyelere geri döndü

Konut kredisini yüksek faiz oranıyla kullanıp faiz oranlarını düşürmek isteyenlere

Anadolu'daki konut projeleri niye bankalar tarafından kredilendirilmiyor?

Konut kredilerinin en büyük sorunu: DEĞERLEME!

Bankacılar konut kredisinde neden İsviçre Frangı'nı tercih ediyor?

Mortgage kredisi kullanmayı düşünenlere

Otomotiv Sektörü ile Konut Sektörü Arasındaki En Temel Fark...

Faiz oranları yine yukarı yönde hareketleniyor

Konut kredisi faiz oranları yüzde 1'in altına indiğinde tüm sorunlar bitecek mi?

Fazin yönü yukarı mı çevrildi?
 
TOKİ’den yeni 4 kampanya
12 firma eleman alacak
 
© 2007-2008 Emlak Kulisi Her Hakkı Saklıdır
Ana Sayfa | İletişim | Reklam | Konut Forum
Açılış Sayfası Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | İletişim