18 / 04 / 2024

25 şeker fabrikası satılacak!

25 şeker fabrikası satılacak!

Vatan Gazetesi yazarı Necati Doğru bugünkü yazısında; Milli Emlak ve DMO'nun elindeki gayrimenkullerin elden çıkarılacağını yazdı



Dönüyor, dolaşıyor “satmak” üzerine kuruyorlar. Geçen ay Sanayi Bakanı Çin'e gitmişti, hava limanında sesinin tonuna dünyadaki yaklaşık 200 ülkenin arayıp arayıp da bulamadığı bir yenilik keşfetmiş havası vermiş, “Çin'e tahvil satalım” demişti.

Kafa buluyor sandım!

Ciddi ciddi söylüyordu!

Tahvil satmak nedir?

Yeni borç almak.

Başbakan dahil ekonomi kurmayları, “faiz altına girerek yeni borç bulmak ve elde kalmış devlet malını da ucuz ucuz satmaktan” başka bir yol, yöntem bulamadılar.

İşsizlik alev oldu.

Türkiye'yi yakıyor.

Model aynı:

Yeni borçlar bul.

Elindekini sat.

Yeni yıl için taze satış listesi hazırlandı;  İzmir  Limanı, Derince Limanı, Samsun Limanı, Bandırma Limanı satılacak. Karayolları, Milli Emlak ve DMO'nun elindeki çok sayıda gayrimenkul elden çıkartılacak. Milli Piyango, Başkent Doğalgaz Dağıtım ile 25 şeker fabrikasının tamamı da özelleştirme kapsamında birilerine verilecek.

Satılanlar borç kapatmaya gidiyor ve gerçekten “batan tüccar malı gibi çok ucuza” devletten çıkıyor, özele geçiyor. Bir örnek yazayım: AKP iktidara geldiği günden beri Hazine'nin mülkiyetinde olan 628 milyon 231 bin metrekare yüzölçümündeki 94 bin 714 taşınmazı sattı. Bu kadar taşınmazdan 2 milyar 136 milyon 772 bin TL gelir elde etti. (Bu bilgiler kesin doğrudur, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün soru önergesine verdiği cevaptan alınmıştır.)

Rakamları böl, çarp.

Topla, çıkart.

Metrekaresi 3.4 TL'ye geliyor.

Etin kilosu 29 TL'ye dayandı. Kuzu pirzolanın kilosu da 33 TL'ye çıktı. 1 metrekare devlet arsasını, 100 gram kuzu pirzola (dört ısırımlık) fiyatına satmış oldular.

Modele bak!

Otur ağla!

Türkiye'nin batısından doğusuna kadar kurulmuş devlete ait 25 şeker fabrikasının tamamını da satışa çıkartıyorlar. Yerlilere ve yabancılara satacaklar. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'nin bünyesinde bulunan bu 25 fabrikanın bazısı zarar etmekte, bazısı kâr etmekte fakat toplamda yıl sonunu kârla kapatmaktalar.

Şeker pancarı üreticilerinin temsilcileri ile Ege Üniversitesi'nden akademisyen bilim insanları; Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Yard. Doç. Dr. Gökhan Günaydın (ZMO Başkanı) Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Ahmet Atalık (ZMO İstanbul Şubesi Başkanı) Prof. Dr. Melih Ertan Çınar, Prof. Dr. Turgay Taşkın, Öğretim Görevlisi Mehmet Esen, Yard. Doçent Dr. Şenay Kaymakçı, Doç. Dr. Fatih Başaran ve Hidayet Petin ile Muhittin Akbulut (Köy-Koop) “şeker fabrikalarının satışına karşı çıkalım” kampanyası başlattılar.

İmza topluyorlar.

Bu bilim insanları; “şeker yasasının yeniden düzenlenmesini” de istiyorlar. Şeker fabrikalarının özele satılmasının işsizliği artıracağını söylüyorlar.
Necati Doğru/Vatan


Geri Dön