25 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Elimizdeki verilere göre doğalgaza zam yok

Taner Yıldız: Elimizdeki verilere göre doğalgaza zam yok

Doğalgaza yüzde 70 zam yapılacağı iddiasını yalanlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Elimizdeki verilere göre zam gözükmüyor" dedi



ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarının otomatik fiyat mekanizmasıyla belirlendiğini belirterek, ''Şu anki elimizdeki rakamlar, otomatik fiyat mekanizmasına gelen doneler, bir fiyat zammı şeklinde görülmüyor. Ama bu fiyat zammını belirleyen biz değiliz'' dedi. Yıldız, TBMM'de gazetecilerin, doğalgaza yüzde 70 zam yapılacağı iddialarına ilişkin sorularını cevaplandırdı. Azerbaycan ve İran'dan alınan gazın otomatik fiyatlandırmaya tabi olduğunu anımsatan Yıldız, "İki yıldan beri uygulanan otomatik fiyatlamayla beraber bu kural devam ediyor. Bunu belirleyen bizim siyasi irademiz değil. O yüzden bunu hep beraber takip edeceğiz. Bunu dediğimde de 'fiyatı bilmiyor musunuz?' deniyor. Açıkça söylüyorum, otomatik fiyatlandırma mekanizması her zaman yürürlüktedir ve devam ediyor'' dedi. Azeri gazındaki yeni artışla birlikte zam olup olmayacağına ilişkin soruyu da cevaplandıran Yıldız, "2008'in nisan ayından bu tarafa zaten gelebilecek fiyat farkı hesaba katılmıştı. Bu sürpriz değil. O açıdan bunun getireceği çok artı bir fiyat oluşmayacak. Doğalgazla alakalı otomatik fiyat mekanizması devam edecektir'' dedi.

ŞU ANDA ÖNGÖREMEYİZ
Yıldız, Ocak'tan sonra zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna, "Şu anda bunları öngörmek mümkün değil, doğru da değil. Şu anki elimizdeki rakamlar, otomatik fiyat mekanizmasına gelen doneler, bir fiyat zammı gibi görülmüyor" dedi.

'Zammı biz belirlemiyoruz'
Yıldız zammın gözükmediğini belirtmesine karşın "Bu fiyat zammını belirleyen biz değiliz" dedi. Yıldız, bu hafta gelecek Azeri heyetle görüşmelerin sürdürüleceğini bildirdi.

'Yüzde 20 zam gerekli'
BOSPHORUS Gas'ın Genel Müdürü Metin Şen ise petrol fiyatlarına paralel olarak doğalgaza bir zam yapılamsanın gerektiğini belirterek, "Tahminime göre bu yüzde 20 bir zam. 2'inci çeyrekten 3'üncü çeyreğe geçerken petrol fiyatları yüzde 20 oranında yükseldi. Buna paralel 1 Kasım'da zam gerekiyordu. Ancak Botaş bu zammı yapmadı" diye konuştu.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Hesapsız doğalgaz zammıyla 3.5 milyar dolar buhar oldu 

BOTAŞ zararını gerekçe göstererek 2008'de doğalgaza % 74 zam yaptı. Zam nedeniyle gaz tüketimi % 25 düştü. `Al ya da öde' nedeniyle Rusya ve İran'a 3.5 milyar dolar kullanılmayan gaz parası ödendi

Türkiye'nin en büyük enerji KİT'lerinden birisi olan BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nün yanlış fiyat politikası nedeniyle, Rusya, İran ve Egegaz'a milyonlarca dolarlık tazminat ödenmesi ile karşı karşıya kalındı. Finansman açığını kapatmak için geçtiğimiz yıl doğalgaza yüzde 74 oranında zam yapan BOTAŞ, gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 25 oranında düşmesine neden oldu. Bu da, Türkiye'nin, Rusya, İran ve Egegaz'a almadığı gazın bedelini öder hale getirdi. 2009 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin almadığı gaz için ödemek zorunda kalacağı faturanın 3.5 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

TÜKETİM 30 MİLYARA DÜŞTÜ

2008 yılında 37.7 milyar metreküplük gaz tüketen Türkiye'nin, 2009 yılında yaklaşık 40 milyar metreküplük gaz tüketmesi bekleniyordu. Ancak, doğalgaza 2008 yılında yapılan yüzde 74 oranındaki zam ve küresel krizle birlikte doğalgaz tüketim beklentisi 35 milyar metreküpe çekildi. Eylül ayı sonu itibariyle gaz tüketiminin 24.6 milyar metreküpte kalması ise beklentinin daha da aşağıya çekilmesine neden oldu. DPT, 2009 yılı sonunda ise gaz tüketiminin yaklaşık 30.8 milyar metreküp olacağını tahmin ediyor.

ALINMAYAN GAZA ÖDEME

Tüketimin düşmesiyle birlikte, Türkiye, Rusya'dan, İran'dan, Egegaz'dan almayı taahhüt ettiği gazı çekemedi. Geçtiğimiz yıl İran'a alınmayan gaz için 704 milyon dolarlık ödeme yapıldı. Bunun bir kısmı tahkim davası nedeniyle mahsuplaşma yöntemiyle kapatıldı. `Al ya da öde' yükümlülüğünde asıl risk ise tüketimin rekor düzeyde düştüğü 2009 yılında çıktı. Türkiye, almayı taahhüt ettiği gaz miktarını alamadı. Bu nedenle yıl sonunda BOTAŞ alınmayan gazlar için bedel ödeyecek. Bu bedelin de toplam 3.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2009 yılı için 3.5 milyar dolar gibi rekor bir `al ya da öde' yükümlülüğü ile karşı karşıya kalacağı tahmin edilen BOTAŞ, bu kez de `al ya öde'nin faturasını halka çıkarmaya çalışıyor. 2010 yılı bütçesine ilişkin çalışmalar yapan BOTAŞ, gelecek yıl doğalgaz fiyatlarına yüzde 70 oranında zam yapılması gerekeceğini öne sürüyor. Bu zammın da doğalgaz tüketimini daha da düşmesine neden olması bekleniyor. BOTAŞ gelecek yıl, doğal gaza yüzde 70 oranında zam yapılması gerektiği görüşünü savunurken, Rusya'nın gaz şirketi petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle gaz fiyatlarının en fazla yüzde 10 oranında artacağını tahmin ediyor. Gazprom yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre, halen 300 dolar seviyesinde olan bin metreküplük gazın fiyatı, 2010 yılında 330 dolar seviyesinde olacak.

Fiyat artışını biz belirlemiyoruz

Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgazda otomatik fiyat mekanizmasının yürürlükte olduğunu belirterek, doğalgaz zamlarını hükümetin belirlemediğini söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, gazetecilerin sorularını cevapladı. Yıldız, doğalgaza şubat ayında yüzde 70 zam yapılacağına yönelik iddiaların hatırlatılması ve "Ocak ayına kadar doğalgaza zam yapılmayacağını söylemiştiniz, yeni yıldan itibaren zam bizi bekliyor mu?' sorusunun yöneltilmesi üzerine "Defalardır söylüyoruz. Otomatik fiyatlandırmaya tabi bunlar" dedi. 2 yıldan beri uygulanan otomotik fiyatlama kuralının devam ettiğine işaret eden Yıldız "Bunu belirleyen bizim siyasi irademiz değil. Bunu dediğimde `fiyatı bilmiyor musunuz' deniyor. Otomatik fiyatlama yürürlükte" diye konuştu.  Yıldız `Yüzde 70 gibi bir rakamdan bahsediliyor. Böyle birşey beklenmeli mi?' sorusuna ise "Bir gazeteci arkadaşımız yüzde 70 değil yüzde 170 yazsa bunu da mı konuşacağız? Lütfen bizim konuşmadığımız şeyleri aktarmayalım" cevabını verdi. Enerji Bakanı Yıldız, bir soru üzerine de Azeri heyetinin bu hafta geleceğini ama bu görüşmenin son görüşme olmayacağını sözlerine ekledi.
Star/Hüseyin Özay

Doğalgaza 'şimdilik' zam yok

Hafta sonu yaptığı açıklamada 'Enerjiye yıl sonuna kadar zam yok' diyen Bakan Yıldız olası bir artış için kapıyı açık bıraktı: Elimizdeki rakamlar, zam şeklinde görünmüyor. Ama yine de artışı biz belirlemiyoruz


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM'de gazetecilerin, doğalgaza yüzde 70 zam yapılacağı iddialarına ilişkin sorularını cevaplandırdı. Azerbaycan ve İran'dan alınan gazın otomatik fiyatlandırmaya tabi olduğunu anımsatan Yıldız, 'İki yıldan beri uygulanan otomatik fiyatlamayla beraber bu kural devam ediyor. Bunu belirleyen bizim siyasi irademiz değil. O yüzden bunu hep beraber takip edeceğiz' diye konuştu.

BELİRLEYEN BİZ DEĞİLİZ
Azeri gazındaki yeni artışla birlikte zam olup olmayacağına ilişkin  soruyu da cevaplandıran Yıldız, '2008 yılının nisan ayından bu tarafa zaten gelebilecek fiyat farkı hesaba katılmıştı. Bu bizim için sürpriz değil. O açıdan bunun getireceği çok artı bir fiyat oluşmayacak. Doğalgazla alakalı otomatik fiyat mekanizması devam edecektir'' dedi. Taner Yıldız, ocak ayından sonra zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna, 'Şu anda bunları öngörmek mümkün değil ve doğru da değil. Şu anki elimizdeki rakamlar, otomatik fiyat mekanizmasına gelen doneler, bir fiyat zammı şeklinde görülmüyor. Ama bu fiyat zammını belirleyen biz değiliz'' karşılığını verdi.
Akşam

'Doğalgaza fahiş zam ekonomiye darbe vurur' 
 
BOTAŞ'ın döviz ve ham petrol fiyatları tahminleri doğrultusunda gelecek yıl şubat ayında doğalgaza yüzde 50 ile 70 oranında zam yapmaya hazırlanması tüketici ve sanayiciler tarafından tepkiyle karşılandı.
 
Ekonomideki durgunluk ve krizin devam ettiğine işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yeni yılda doğalgaz fiyatlarına kesinlikle zam yapılmaması gerektiğini kaydetti. Gelecek yıl gaz birim fiyatının enflasyon ve petroldeki artışa paralel belirlenmesini isteyen Tüketici Hakları Uzmanı Avukat Bülent Deniz de, kamu hizmetlerinin sosyal devlet anlayışı içerisinde vatandaşlara eşit sunulmasının önemine işaret etti.

Zaman Gazetesi'nde dün yayınlanan 'BOTAŞ doğalgaza yeni yılda yüzde 70 zam istiyor' başlığıyla duyurduğu haber büyük yankı uyandırdı. Televizyonlar zam haberine geniş yer verirken, internet siteleri de olayı okuyucularına Zaman kaynaklı haberle duyurdu. Habere göre, kamu şirketi Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Hazine'nin petrol, dolar gibi girdi maliyetleri öngörüleri doğrultusunda 2010'da gaz fiyatlarındaki artışı belirlemek için çalışmalara başladı. Yapılan ilk hesaplamalara göre fiyat artışının yüzde 50 civarında olabileceği tespit edildi. Ancak, ucuz alınan Azerbaycan ile yapılan fiyat düzeltme görüşmelerinde şirket yüksek fark ödemesi durumunda zam oranı daha da yukarı çıkabilecek. Doğalgaz fiyatlarının geçen yıl toplam yüzde 74 artırılması büyük tepki çekmiş, bu yıl ise şubat ve mayısta fiyatlarda toplam yüzde 40 indirim yapılmıştı. Gelecek yıla yönelik zam öngörüleri de kamuoyunda eleştiri konusu oldu. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, krizde olan esnafın doğalgaz zamlarıyla daha da zora gireceği uyarısında bulundu. Krizde esnaf, sanatkâr ve tüccarın yükünün daha da hafifletilmesini isteyen Palandöken, "Bu zor zamanda, özellikle krizin daha çok hissedileceği 2010'da doğalgaza yapılacak zamlar kabul edilemez, kesinlikle böyle bir zamdan yapılmamalı. Esnafı nefes aldıracak uygulamalar yapılmalı." dedi. Tüketici Hakları Uzmanı Bülent Deniz de, verimsiz çalışan kamu kuruluşlarının faturasının vatandaşa ödetilmesinin 'haksızlık' olduğunu kaydetti. BOTAŞ'ın bütçe yapısındaki açığı kapatmak için gelecek yıl yüzde 50 zam hesabından vazgeçilmesini isteyen Deniz şöyle konuştu: "Kamu hizmetleri, sosyal devlet anlayışı içerisinde yapılmalı. Bu hizmetlerden anormal kâr hedeflemek yanlıştır. Gaza yapılacak zamla, BOTAŞ'ın mali yapısı kuvvetlendirilecek. Kesinlikle doğru değil." Deniz'e göre gelecek yıl doğalgaz fiyatları en fazla enflasyon ve petroldeki artışa göre ayarlanmalı.

BOTAŞ'IN KÂR HEDEFİ 1,4 MİLYAR LİRA

Doğalgaz fiyatları 1 Temmuz 2008'den itibaren her ay Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararıyla yeniden belirleniyor. Bunun için Hazine Enerji KİT'lerine dolar, ham petrol, enflasyon gibi girdileri bildiriyor. Kamunun enerji şirketleri de buna göre fiyat ayarlaması yapıyor. BOTAŞ da, geçen yıl sonuna doğru 2009 İş Programı'nı hazırladı. Hazine, 2009 İş Programı için şirkete 28 Ekim 2008 tarihli yazısıyla dolar kuru ve ham petrol ortalama varil fiyatını iletti. BOTAŞ Hazine'nin resmi yazıyla bildirdiği temel varsayımlar ve program büyüklükleri esas alarak çalışmalarını tamamladı. Buna göre BOTAŞ 2009'u 1,4 milyar lira (yaklaşık 1 milyar dolar) dönem kârıyla kapatacak. BOTAŞ, 2010 yılı İş Programı çalışmalarına da yeni başladı ve yıl sonuna kadar Hazine öngörüleri kapsamında mali verilerini netleştirecek.  Ankara  ZAMAN

Fiyatı siyasî irade değil, otomatik sistem belirliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız dün Meclis'te gazetecilerin zamla ilgili sorusuyla karşılaştı. Doğalgaz fiyatlarının otomatik fiyat mekanizmasıyla belirlendiğine işaret eden Yıldız, "Şu anda bunları öngörmek mümkün değil ve doğru da değil. Şu anki elimizdeki rakamlar, otomatik fiyat mekanizmasına gelen doneler, bir fiyat zammı şeklinde görülmüyor. Ama bu fiyat zammını belirleyen biz değiliz." dedi. Azerbaycan ve İran'dan alınan gazın otomatik fiyatlandırmaya tabi olduğunu ifade eden Yıldız, "İki yıldan beri uygulanan otomatik fiyatlamayla beraber bu kural devam ediyor. Bunu belirleyen bizim siyasi irademiz değil. O yüzden bunu hep beraber takip edeceğiz. Bunu dediğimde de 'fiyatı bilmiyor musunuz?' deniyor. Açıkça söylüyorum, otomatik fiyatlandırma mekanizması her zaman yürürlüktedir ve bu devam ediyor." diye konuştu. Azeri gazındaki yeni artışla birlikte zam olup olmayacağına ilişkin soruyu da cevaplandıran Yıldız, "2008 yılının Nisan ayından bu tarafa zaten gelebilecek fiyat farkı hesaba katılmıştı. Bu bizim için sürpriz değil. O açıdan bunun getireceği çok artı bir fiyat oluşmayacak. Doğalgazla alakalı otomatik fiyat mekanizması devam edecektir." dedi. Yıldız, bu hafta gelecek Azeri heyetiyle görüşmelerin son olmayacağını, görüşmelerin sürdürüleceğini açıkladı.
Zaman


Geri Dön