Bütçenin hedeflerin çok üstünde açýk vermesi üzerine çare arayan Maliye, 2010'da 290 adet taþýnmazý satarak 2,075 milyar lira gelir elde etmeyi hedefliyor
Bütçe gelirlerini artýrmak isteyen Maliye, kamuya ait her türlü taþýnmazýn satýþý için gerekli hazýrlýklarý tamamladý. 2010'da baþlamak üzere 2 milyar 75 milyon lira deðerinde 290 adet taþýnmazýn satýþý gerçekleþtirilecek. Bu kapsamda Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðý (ÖÝB) görevlendirilirken satýþ için ilk devir milli emlak tarafýndan yapýldý. Yýlbaþýndan itibaren ise tekel ve demiryollarý baþta olmak üzere kamunun birçok taþýnmazýnýn satýþý Ýdare tarafýndan gerçekleþtirecek.
Hazineye ait taþýnmazlarýn ekonomiye kazandýrýlmasý ve bu yolla elde edilecek gelirin ve oluþturulan istihdamýn artýrýlmasý için gerekli düzenlemelerin yapýldýðýný belirten Maliye Bakaný Mehmet Þžimþek, ekonomideki verimlilik artýþý ve yatýrým ortamýnýn iyileþtirilmesini amaçladýklarýný söyledi. Þžimþek, Hazine'ye ait taþýnmazlarýn ekonomiye kazandýrýlmasý kapsamýnda 2003 yýlýndan bugüne kadar satýþ, kira, irtifa, ecrimisil hakký gibi iþlemler neticesinde 5,9 milyar TL milli emlak geliri elde edildiðini bildirdi.
Maliye Bakaný Þžimþek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptýðý sunumda denetim ve yoklamalarda mobil cihazlarýn kullanýlmasýna yönelik otomasyon uygulamalarýnýn geliþtirilmesinin planlandýðýný belirterek, þunlarý aktardý: '2009 Ocak-Eylül döneminde vergi inceleme elemanlarýnca yapýlan soruþturmalarda 45,9 milyar TL'lik matrah incelemeye tabi tutulmuþ, 190,3 milyar lira matrah farký tespit edilmiþtir. Bu yýl içinde yapýlan tahsilat öncesi ve sonrasý uzlaþmalar sonucunda 617 milyon lirasý vergi aslý ve cezasý 344 milyon TL'si gecikme faizi olmak üzere toplam 961 milyon TL tahsilat yapýlmýþtýr.' Þžimþek, elektronik teftiþ yoluyla 2009 yýlý Ekim ayý sonu itibarýyla 126,4 milyon TL matrah farký bulunduðunu, 26,7 milyon liralýk da vergi farký tespit edildiðini kaydetti. Hazine lehine 284,1 milyon TL düzeltme oluþtuðunu dile getirdi.
VEKÝLLERLE DÝYALOОUM ÝYÝ
Yastýkaltý ve yurtdýþýndaki birikimi ülke ekonomisine kazandýrmayý amaçlayan Varlýk Barýþý'nda hasýlat her geçen gün artýyor. Bakan Þžimþek, yasanýn yürürlük tarihinin yýl sonuna kadar uzatýldýðýný hatýrlatarak 19 Kasým itibarýyla toplamda 22 milyar liralýk bildirimde bulunulduðunu bildirdi. Þžimþek'in verdiði bilgilere göre bu kapsamda 384,6 milyon TL'lik vergi tahsil edildi. Þžimþek, gazetecilerin 'AK Parti'nin Kýzýlcahamam'daki kampýnda milletvekilleri size ulaþamamaktan þikayet etti.' demesi üzerine, þu karþýlýðý verdi: 'Milletvekilleriyle çok iyi bir diyalog içerisindeyiz. O konuda ciddi bir sorun yok. Maliye Bakanlýðý genelde çok popüler olmaz. Çünkü gelen bütün talepleri karþýlama imkaný yoktur.'
Ercan Baysal/Zaman