Tebernüþ Kireçci

Hilal Bayram

Ahmet Korkmaz

Cihangir Dönmez

Belgin Dönmez

Serdar Daðýstan

Tebernüþ Kireçci

Ana Sayfa | 2010'da hacizli gayrimenkul sayýsý 3 bin 285'e ulaþtý
2010'da hacizli gayrimenkul sayýsý 3 bin 285'e ulaþtý

Ýþyeri ve fabrika hacizlerinin yaný sýra 402 adet arsa, 1.569 adet villa  ve daire tipi konut, 77 adet bina ve 452 adet tarlaya da el konuldu
Ýstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müþavirler  Odasý (ÝSMMMO), bankalarýn son bir yýlda el koyduklarý mallarý yüzde 19,7  artýrdýðýnýn belirlendiðini bildirdi.
               
ÝSMMMO'™nun, bankalarýn internet sitelerinde ilan ettikleri satýlýk gayrimenkullerden yola çýkarak hazýrladýðý 'Bankanýzdan Satýlýk Fabrika-Mayýs  2010' baþlýklý raporu açýklandý.
               
Rapora göre, 2009 Mayýsýnda toplam 2 bin 744 olan hacizli gayrimenkul  sayýsý 2010 yýlýnýn mayýs ayýnda 3 bin 285'™e ulaþtý. Bankalar, son bir yýlda el  koyduklarý gayrimenkul sayýsýný yüzde 19,7 artýrdý. Gayrimenkullerin muhammen  satýþ bedeli ise yüzde 18,7 gerilemeyle 627 milyon liradan 510 milyon liraya  indi.
               
Son bir yýlda el konulan fabrika sayýsý da 51'™den 77'™ye yükseldi. El  konulan fabrikalarýn muhammen bedeli 201 milyon lira olarak hesaplandý.
               
Tekstil fabrikalarýnýn aðýrlýklý olduðu hacizli iþlemlerde, un  fabrikalarý, yað fabrikalarý, çuval fabrikalarý, halý fabrikalarý, boya  fabrikalarý, ayakkabý fabrikasý, beyaz eþya yan sanayi fabrikasý ile otomobil yan sanayi fabrikalarý da bulunuyor.
               
El konulan büyüklü küçüklü iþ yeri sayýsý 228, dükkan sayýsý da 331 oldu.  Geçen yýl iþ yeri hacizlerinin sayýsý 654 olarak kayýtlara geçerken, bu yýl iþ  yeri haczinin düþüþ göstermesinin nedenine bakýldýðýnda, birçok iþ yeri haczinin  bankalarda mesken olarak gösterildiði gözlendi.
               
Hacizli gayrimenkullerde iþyeri haczi en çok Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir'™de  gözlenirken hacizli fabrikalarda Gaziantep, Samsun ve Ýzmir baþý çekti.
               
Ýþyeri ve fabrika hacizlerinin yaný sýra 402 adet arsa, 1.569 adet villa  ve daire tipi konut, 77 adet bina ve 452 adet tarlaya da el konuldu.
               
Bankalarýn hacizli iþ yerleri arasýnda Ýstanbul'™da bulunan balýk  restoraný en dikkat çekici haciz olarak kendini gösteriyor. Satýlýk iþ yerleri  arasýnda 1 adet düðün salonu, 1 adet pansiyon, 1 adet süpermarket, 27 adet akaryakýt bayi ve imalathane, 3 adet tavuk çiftliði, 5 adet besihane ve 2 adet  oto galerisi de yer alýyor. Küçük iþ yerleri ve dükkanlar ile birlikte hacizli iþ  yeri sayýsý 601'™e ulaþýyor.
               
ORTA ÖLÇEKLÝ ÝÞž YERÝ HACÝZLERÝ ÜÇ BÜYÜK ÝLDE
               
Rapora göre, bir önceki yýlla karþýlaþtýrýldýðýnda bankalarýn ellerinde  bulunan gayrimenkullerin çoðunun satýlamadýðý gözleniyor.
               
Son bir yýlda kredi çekip kredisini ödeyemeyen bireysel müþteriler de ev,  bina ve arsasýndan oldu. Bina, mesken, tarla ve boþ arazi ve 124 diðer mallar  olmak üzere toplam 2 bin 639 kiþinin malýna el konuldu.
               
Orta ölçekli iþ yeri hacizleri daha çok Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir ile öne  çýkarken fabrika hacizlerinde Ýzmir, Samsun ve Gaziantep illeri diðer illere açýk  ara fark atýyor. Ankara, Ýstanbul ve Mersin ise hacizli meskenlerin yoðunlukta  olduðu iller arasýnda yer alýyor. Arsa hacizlerinde de baþý Edirne, Trabzon,  Denizli, Balýkesir ve Çorum çekiyor.
               
Rapora göre, bankalar el koyduklarý gayrimenkulleri satarken, yeni  gayrimenkul alacak kiþilere de oldukça cazip fýrsatlar sunuyor. Oturum amaçlý  satýlan daireler arasýnda 11 bin liraya kadar ev bulmak mümkün. Bankalarýn elden  çýkarmak istediði arsalar arasýnda 3 bin liraya kadar arsa bulunuyor.
               
Raporda, BDDK verilerine göre bankalarýn takipteki kredilerinin de  arttýðýnýn gözlendiði, aktif kalemler içinde krediler, geçen yýl ocak ayýna göre  yüzde 7,8 artarak 365 milyar 517 milyon liradan bu yýl ocak ayýnda 394 milyar 6  milyon liraya yükselirken, takipteki brüt alacaklarýn ayný dönem içinde yüzde 46  artýþla 14 milyar 928 milyon liradan 21 milyar 789 milyon liraya çýktýðý  belirtiliyor.
                -
ÝSMMMO BAÞžKANI ARIKAN
               
ÝSMMMO Baþkaný Yahya Arýkan da verilere iliþkin deðerlendirmesinde,  ekonomik krizin vatandaþý çift taraflý zarara uðrattýðýný, özellikle fabrika, iþ  yeri ve tarla hacizleriyle ekonomiye ciddi zararlar verildiðini bildirdi.   Arýkan, þunlarý kaydetti:
               
'Banka hacizlerinde Türkiye'™nin ekonomik nabzýnýn durduðunu görüyoruz.  Bugün sanayiciye, esnafa ve çiftçiye yapýlan hacizler toplumun her kesiminin  hacze uðratýldýðýný gösteriyor. Kapýsýna kilit vurulan fabrikanýn iþçileri ve o  fabrikanýn çevresindeki küçük esnaf bu hacizden doðrudan etkileniyor. Yine  tarlasýný ekmek için bankalarýn kapýsýný çalan çiftçinin de banka hacizleri ile  köþeye sýkýþmasý kabullenilir bir durum deðil. Üstelik ekonomik kriz ile birlikte  mallarýnýn deðerinin düþmesi de ekonomik darboðaz içinde olan sanayici, esnaf ve  çiftçiye ikinci bir darbe. Haczedilen mallar bir önceki yýla göre en az yüzde 15 deðer yitirmiþ durumda. Yani haciz kýskacýna takýlan kiþilerin mallarýnýn deðer  kaybýndan dolayý da zararý büyük.'
AA
    Yazdýr

Etiketler:

Ýþyeri, ve, fabrika, hacizlerinin, yaný, sýra, 402, adet, arsa, , 1.569, adet, villa  ve, daire, tipi, konut, , 77, adet, bina, ve, 452, adet, tarlaya, da, el, konuldu,