Tebernüş Kireçci

Hilal Bayram

Ahmet Korkmaz

Cihangir Dönmez

Belgin Dönmez

Serdar Dağıstan

Tebernüş Kireçci

Ana Sayfa | Şeyh Cemil Nardalı Konağı, müze olacak!
Şeyh Cemil Nardalı Konağı, müze olacak!

Atatürk ´ün kaldığı tarihi Şeyh Cemil Nardalı  Konağı, yıkılmaktan kurtarılarak müzeye dönüştürülmek üzere restore edilmeye  başlandı

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Çukurova yöresinde Kurtuluş  Savaşı ´nın kazanılması sürecinde yararlılık gösteren ve asıl adı İsa olan Şeyh  Cemil Nardalı tarafından yaptırılan ve Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini  taşıyan 3 katlı cumbalı tarihi konak, Nardalı ´nın torunu olan Can Gülez ´in  girişimleri sonunda restore edilmeye başlandı.

Gülez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Tabiat Varlıklarını  Koruma Kurulu Müdürlüğü ´nce bahçesindeki ağaçlarla birlikte 1993 yılında koruma  alınan konaktaki restorasyonun Adana Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik  Daire Başkanlığı tarafından yürütüldüğünü belirterek, çalışmaların yıl sonuna  kadar bitirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Restorasyon çalışmalarına başlanabilmesi için mülkiyeti kendilerine ait  olan konağı belediyeye devrettiklerini anlatan Gülez, 'Kurtuluş Savaşı  yıllarında dedem Şeyh Cemil Nardalı ´nın Fransız ve Ermenilerin katliamından kaçan  yüzlerce Türk ´ün barınması, beslenmesi, emrindeki silahlı müfrezeyle korunması ve  güvenli bölgeye naklini sağladığı tarihi konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı  kararıyla Kurtuluş Savaşı Müzesi ´ne dönüştürülecek. Binanın müze olarak hizmete  girmesiyle 20 yıl önce başlattığım mücadele mutlu sonla noktalanacak' dedi.

Gülez, tarihi binanın, Kurtuluş Savaşı yıllarında işgal kuvvetlerine  karşı yörede mücadele başlatan vatanseverler arasında önemli bir yere sahip  olduğunu belirterek şöyle konuştu:
'Konak bakımsızlık ve zaman zaman define aramak amacıyla gelen kişilerin  de tahribatıyla çökmek üzereydi. Adana Valisi İlhan Atış ´ın restore edilebilmesi  için büyük çaba gösterdiği tarihi binada Büyük Önder Atatürk Adana ´ya geldiğinde  kalmış. Atatürk, dedeme vatana hizmetlerinden dolayı ´memleketin has evladı ´  dermiş. Dedem yüzlerce Türk ´ü bu konakta ağırlayarak onların Ermeni katliamından  kurtarılmasını sağlamış. Bu bina ülkemizin tarihinin önemli bir dönemine tanıklık  etmiş olması bakımından çok kıymetli.'

Gülez, konakla ilgili olarak 'www.seyhcemilnardali.com' isimli bir  internet sitesi kurduğunu kaydetti. Adana Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı  yetkilileri de restorasyon çalışmalarının hızla sürdüğünü belirttiler. Binanın tarihi dokusuna zarar vermeden aslına uygun olarak restore  edileceğini belirten yetkililer, 'Restorasyon kullanılacak kerpiç taşları da  konağın yan tarafındaki bahçede özel olarak hazırlanıyor' dediler.
AA
    Yazdır

Etiketler:

atatürk ´ün, kaldığı, tarihi, Şeyh, cemil, nardalı  konağı, , yıkılmaktan, kurtarılarak, müzeye, dönüştürülmek, üzere, restore, edilmeye  başlandı

,