28 / 03 / 2024

TOKİ'yi örnek alan ülkeler sıraya girdi

TOKİ'yi örnek alan ülkeler sıraya girdi

Devlet politikası haline gelen konut üretimi suç yuvalarını da dağıtıyor.



TOKİ'nin özellikle belediyelerle birlikte gecekondu bölgelerinin dönüştürülmesine yönelik Kentsel Dönüşüm Projesi yabancıların ilgisini çekiyor. Dünyanın çeşitli ülkeleri TOKİ'den bu modeli transfer etmek için sıraya girdi.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) dar ve orta gelirli vatandaşlara yönelik çalışmaları, ABD'den de övgü aldı. Türkiye'den giderek ABD'nin önemli şehir planlamacıları arasına yerleşen Oklahoma Eyaleti'nin Newcastle şehri Belediye Başkan Yardımcısı Ümit Mander, özellikle dar gelirlilere yönelik konut projesi konusunda Türkiye'nin ABD'nin ilerisinde olduğunu söyledi.

Tatil için Türkiye'de bulunan Mander,  İzmir  Kadıfekale'de gecekondularda yaşayan vatandaşlar için Uzundere'de yapılan konutları gezdiğini ve çok beğendiğini belirterek, "ABD'de dar gelirli vatandaşların yaşadığı yerler suç yuvası haline gelmiş. Tamamen beton yapılar içinde yaşıyorlar ve o bölgelerin yanından geçmek dahi risk oluşturuyor. Uzundere'de yapılan konutları gördüm, yeşil alanları, çevre düzenlemeleri çok hoşuma gitti. ABD'de devlet tarafından yoksullar için yapılan evlerde bu tür özellikler yok. Türkiye çok daha ileride. Bu çok hoşuma gitti" diye konuştu.

ABD'de tren, toplu taşım gibi araçlara yakın yerlerde yoksullara yönelik evlerin yapımına yeni yeni başlandığını anlatan Mander, şöyle devam etti: "Dar gelirli, orta gelirli aileler için sağlıklı yaşam alanları oluşturulmadığı için ABD'de son derece sağlıksız koşullarda yaşıyorlar. Buralar suç oranlarının yüksek olduğu, gece kenarından dahi geçilmeyen yerler. Çevre ile uyumlu, diğer evlerden farklı olmayan evler yapılıyor Türkiye'de."

Suç yuvalarını dağıtıyoruz

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da, TOKİ'nin "Kentsel Dönüşüm Projesi"ne yurtdışından büyük ilgi olduğunu açıkladı. Bayraktar, "ABD Büyükelçiliği'ne bu konuda bilgi verdim. Dünyanın çeşitli ülkelerinden Kazakistan, Fas, Cezayir, Ukrayna, Romanya, dünyanın birçok ülkesi modeli transfer etmek istiyor. Bu model ABD'nin ilerisinde. Bu tür bölgeleri dönüştüremiyorlar. Biz bu modelle birlikte suç yuvalarını da dağıtıyoruz" dedi.

TOKİ tarafindan sürdurülen planlı kentleşme ve konut üretim faaliyetlerinin en önemli ayağını gecekondu dönüşüm, kentsel yenileme projelerinin oluşturduğunun altını çizen Bayraktar, TOKI tarafından sosyal konut kapsamında üretilen 268 bin konutun 32 bin adetinin "Gecekondu Dönüşüm/Kentsel Yenileme" uygulaması kapsamında başlatıldığına işaret etti. Bayraktar, 145 belediye ile toplam 153 bin konutluk gecekondu dönüşüm protokolleri imzaladıklarını, ilk etapta da 70 belediye ile 32 bin konutun inşaatını başlattıklarını kaydetti.

Devlet politikası haline getirildi

Yürütülen projelerde dönüşüm yapılan bölgelerdeki bütün sosyal aktörlerin aktif rol almasına, vatandaşın ikna edilmesine ve projeye gönüllü katılımına önem verdiklerini ifade eden  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Gecekondulaşma olgusu; eğitim yetersizliğini, psikolojik bozuklukları, devlete karşı bir soğuma ve tepkiselliği de beraberinde getirmektedir. TOKİ, Gecekondu Dönüşüm Projeleri ile bu olumsuz koşulların önüne geçmeye katkı sağlamaktadır" değerlendirmesi yaptı. Bayraktar, şöyle konuştu:

"Bu dönüşüm çalışmaları belediyelerimiz ve konut yapımcılarımız için de bir model oluşturmaktadır. Gecekondu sorununun sadece yerel yönetimlerin gayretleriyle çözülemeyeceği açıktır. Bugün, Kentsel Yenileme Projeleri bir devlet politikası haline getirilmiştir."

Seda ŞİMŞEK / Yeni Şafak


Geri Dön