Başkaşehir projesinde konutunu beğenmeyene parasını yüzde 25 yıllık faizle geri ödeme garantisi sunduğu için TOKİ'nin "Banker Kastelli'ye özendi" benzetmesi yaparak el koyduğu projede sorunlar bitmek bilmiyor. Yapı Endüstrisi ise 15 milyon YTL zarara girdiklerini ancak buna rağmen elinde makbuz bulunduranlanlara ödeme yapmaya çalıştıkları söylüyor. Yapı Endüstrisi arsa karşılığı hasılat paylaşımı modeli üzerinden TOKİ ile anlaşarak Bahçeşehir'de Başkaşehir projesine başlamıştı. Ancak taraflar arasında çıkan sorunlar nedeniyle TOKİ anlaşmayı feshederek projeye el koymuştu. Bunun üzerine TOKİ'ye dava açan Yapı Endüstrisi'nin şimdi de Başkaşehir mağdurları ile başı dertte. Projeye el konulması üzerine TOKİ'den peşinatlarını alan mağdurlar ev almak için ödedikleri 3 bin YTL'lik tapu masraflarını geri istiyor. "Yapı Endüstrisi Mağdurları Sitesi" ismiyle internet sitesi kuran mağdurlar toplu dava açmaya hazırlanıyor. Biz de mağduruz
TOKİ'nin proje sözleşmesini feshetmesinden dolayı kendilerinin de mağdur olduğunu belirten Yapı Endüstrisi Yönetim Kurulu Başkanı Süha Yılmaz, "Biz de 15 milyon YTL zarara uğradık. Nakde sıkıştık. Bunun için Bodrum'daki projelerimizin bazılarını değerinin altında satarak, mağdurların paralarını geri ödemeyi planlıyoruz. Projelerin toplu satışı için de İngiltereli ve İsviçreli iki fonla görüşme halindeyiz" diye konuştu.
Yapı Endüstrisi Yönetim Kurulu Başkanı Süha Yılmaz , şu açıklamayı yaptı: "3 bin YTL tapu masrafı, outsource olarak anlaştığımız satış ofisindeki birim tarafından bizim bilgimiz doğrultusunda ve bizim yetkilendirmemizle alındı. Ama maalesef parayı zimmetlerine geçirdiler. Biz de bu şirketten bu paraları alabilmek için onlara ayrı bir dava açtık. Biz mağdur olmamaları için müşterilerimizi çağırdık ve tapu masrafı alanları tespit etmeye çalıştık. Elimizde tapu masrafı ödeyenlerin listesi bulunmadığı için de zorlandık. Elinde tapu masrafı ödediklerine dair makbuz bulunanlara senet verdik, onları da ödemeye çalışıyoruz."
Güçlü bir firma olduklarını ancak nakit sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Yılmaz, "Gayrimenkul piyasasındaki durgunluğa, yaşadığımız sıkıntılar da eklenince Bodrum ve Muğla'daki projelerimizden bazılarını değerinin altında satmaya çalışıyoruz. Projelerimizden bazılarını toptan satmak için biri İngiltere diğeri İsviçreli iki fonla görüşmelerimiz sürüyor. Tek satışlarda ise 250 bin dolar istediğimiz projeleri 200 bin YTL'ye satıyoruz" diye konuştu. Yapı Endüstrisi'nin satıştaki projeleri arasında, Aura Residence-Gümbet/Bodrum, Castle-Bodrum, Lavanta Bahçesi-Bitez/Bodrum, Ocean View-Gümüşlük/Bodrum, Sandalet Evleri-Türkbükü/Bodrum, Princes-Milas/Muğla bulunuyor. Mağdurlar internet sitesinde buluştular
Yapı Endüstrisi ve TOKİ hasılat paylaşımı modeliyle Başkaşehir projesini başlatmıştı. Başkaşehir Projesi'nin yüklenicisi Yapı Endüstrisi, yüzde 30 peşinatla yaklaşık 500 konutun satışını gerçekleştirmişti. Firma yaptığı kampanyalarda konutunu beğenmeyene, parasını yıllık yüzde 25 faizle iade sözü vermişti. Firmanın tüketicilere Hazine bonosu faizlerinin üzerinde bir faiz vermesi ve projenin inşaatına başlanmaması nedeniyle TOKİ projeye 12 Mayıs 2008 tarihinde el koymuştu. El koyma olayı TBMM KİT Komisyonu'na kadar taşındı.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da milletvekillerine, firmanın Banker Kastelli (Abidin Cevher Özden) gibi, "Evini beğenmeyenin parasını yüzde 25 faizle iade etme sözü" verdiğini hatırlatarak projeye katılan tüketicilerin haklarını korumak için TOKİ'nin projeye el koymak zorunda kaldığını ifade etmişti.
Projeden alım yapan mağdurlar "Yapı EndüstrisiMağdurları Sitesi" ismiyle internet sitesi kurarak bir araya geldi. Başkaşehir mağdurlarının kurduğu www.yapend.info isimli internet sitesinde, TOKİ'nin Yapı Endüstrisi isimli firma ile anlaşmayı feshetmesinin ardından kendi sorumluluğunu yerine getirerek peşinatları iade ettiği ancak projenin yapımını üstlenen Yapı Endüstrisi'ne ödenen 3 bin YTL'lik tapu masraflarını ödemediği iddia ediliyor.
Bülent YOLDAŞ / Referans
|