23 / 04 / 2024

Alaköprü Barajı inşa ediliyor!

Alaköprü Barajı inşa ediliyor!

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC İçmesuyu Temini Projesi kapsamında Anamur civarında Alaköprü Barajı’nı inşa edeceklerini ve bu barajda toplanan suyun denize döşenecek boru hattı ile KKTC’deki Geçit



Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC İçmesuyu Temini Projesi kapsamında Anamur civarında Alaköprü Barajı’nı inşa edeceklerini ve bu barajda toplanan suyun denize döşenecek boru hattı ile KKTC’deki Geçitköy Barajı’na aktarılacağını bildirerek, "Projenin tüm inşaatlarının 4 yıl sonra tamamlanmasını ve KKTC’ye içme suyunun verilmesini amaçlıyoruz" dedi.
        
Bakan Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, sürdürülen 29 içme suyu projesi tamamlandığında, 13 milyon kişiye yılda 1,47 milyar metreküp ilave içme suyu sağlanacağını söyledi.
        
Eroğlu, İstanbul Melen Projesi tamamlandığında yılda 1 milyar 190 milyon metreküp ilave su sağlanarak İstanbul’un 2040 yılına kadar su ihtiyacının karşılanacağını belirterek, proje kapsamında İstanbul Boğazı’nın altına yapılan 5  bin 551 metre uzunluğunda ve 4 metre çapındaki tünel ile Avrupa yakasına da suyun iletileceğini anlattı. Eroğlu, "İstanbul Boğazı’nın altına yapılan tünelden, ihtiyaç olması halinde, yıl sonunda suyu vereceğiz" diye konuştu.
        
Bakan Eroğlu,  İzmir  İçmesuyu (Gördes ve Çağlayan) projesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı içerisinde bulunan yerleşimlerin 2040 yılına kadar içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacının karşılanacağını belirterek, İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere ilk etapta Gördes Barajı’ndan başlayan 35,5 kilometrelik isale hattının Sarıkız isale hattına bağlantısı yapılarak yılda 59 milyon mekreküp su sağlandığını ifade etti.
        
Ankara gibi bir büyükşehirin su ihtiyacının tek bir hatta bağlamanın doğru olmayacağına dikkati çeken Eroğlu, "Diyelim tünelde bir arıza oldu, fay hattı kırıldı... O zaman ne olacak  Ankara  aylarca susuz mu kalacak. Bunun için Kızılırmak’tan su getirilmesini de benimsedik. Ankara için Kızılırmak şarttı, Kızılırmak Ankara’nın sigortasıdır" dedi.
        
Ankara’nın 2040 yılına kadar olan su ihtiyacını karşılayacak Gerede Projesi ile Çamlıdere Barajı’na su iletileceğini dile getiren Eroğlu, şunları söyledi:
        
"Proje kapsamında Gerede Işıklı’da bir regülatör yapıyoruz. Sonra dağın altından bir tünel açarak Çamlıdere Barajı’nı besleyeceğiz. Bu tünelin uzunluğu
 31 bin 592 metre olacak. Çapı 4,5 metre olacak tünelde su, 40 metreküp saniye akacak. Ankara’ya bir nehir bağlıyoruz. Proje tamamlandığında Ankara şehir merkezine yılda 230 milyon metreküp ilave su iletilecek. Gerede Projesi’nin 10 Aralıkta ihalesi yapılacak ve inşaatına başlanacak."
        
-KKTC İÇMESUYU TEMİNİ PROJESİ-
        
Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, "KKTC İçmesuyu Temini Projesi" kapsamında Anamur civarında Alaköprü Barajı’nı inşa edeceklerini ve bu barajda toplanan
 suyun denize döşenecek boru hattı ile KKTC’deki Geçitköy Barajına aktarılacağını söyledi. Dünyada ilk kez uygulanacak bu proje ile toplam 107,2 kilometre uzunluğundaki hat ile yılda 75 milyon metreküp suyu KKTC’ye ileteceklerini ifade eden Eroğlu, boru hattının deniz seviyesinin 250 metre altına askıda olacak şekilde döşeneceğini dile getirdi.
        
Anamur civarına yapılacak Alaköprü Barajı’nın inşaatına başlandığını ve 4 yılda tamamlanmasının planlandığını anlatan Eroğlu, 6 ay sonra Geçitköy Barajı’nın inşaatına, 1,5 yıl sonra ise boru hattının inşaatına başlamayı amaçladıklarını belirtti. Projenin maliyetinin yaklaşık 400-500 milyon TL civarında olmasını düşündüklerini anlatan Eroğlu, tüm inşaatların 4 yıl sonra tamamlanmasının ve KKTC’ye içme suyunun verilmesinin amaçlandığını kaydetti.
        
Bakan Eroğlu, KKTC’ye götürülecek içme suyunun tüm adanın ihtiyacı için kullanılması yönünde bir proje olup olmadığının sorulması üzerine, adada barışın
 sağlanması için yeteri kadar adım atıldığını ama Rumların hep kaçtığını söyleyerek, "Hükümetimiz karar verecek ama şahsi kanaatim sulh, sükun olursa ve barış gerçekleşirse niye olmasın Bu Rumların tutumuna bağlıdır" dedi.
        
-ILISU BARAJI-
        
Bakan Eroğlu, Ilısu Barajı için ne kadar kredi kullanıldığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, kredi miktarının 345 milyon avro olduğunu söyledi. Ilısu’da işlerin çok iyi gittiğini ifade eden Eroğlu, "Şu iddiada varız. Dünyada hangi barajı gösterirseniz, gösterin. Kültürel bakımdan, tarihi eserlerin korunması, yeniden yerleşim ve çevre açısından en iyisi Ilısu olacaktır" dedi.
        
Ilısu köyünü bin metrekare üzerine kurduklarını ve köylülere villa tarzında evler verdiklerini anlatan Eroğlu, Ilısu Köyü’nün, Türkiye’deki en muhteşem köy olduğunu ifade ederek  şunları belirtti:
         "
Ilısu Barajı olmasaydı 5 yıl sonra o tarihi eserlerin çoğu hiç olamayacaktı. Şimdi o tarihi eserlere biz sahip çıkıyoruz. Tarihi eserler için de bilim adamları, arkeologlar, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ne talep ediyorsa onu yapmak için parayı da ayırdık. Bizim Ilısu’da tarihi eserler ve arkeolojik kazılar için ayırdığımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devrettiğimiz değer onların bütün Türkiye’deki kazılarına verilen paradan daha fazladır. Biz böyle çevreyi koruyoruz, bu şekilde tarihi eserlere saygımız var."
        
-KAR GELİYOR-
        
Eroğlu, Türkiye’deki hava sıcaklıklarına ilişkin de Türkiye’nin büyük kısmında havanın parçalı bulutlu ve güneşli olacağını ancak İstanbul’da lodosun
 hakim olduğunu belirterek, "Yarından itibaren İstanbul civarında yağışlar başlıyor. Cuma günü yağış gözükmüyor. Cumartesi günü Ege, Marmara ve Trakya bölgelerinde yağışlar var. Daha sonra sizlere kar yağışı müjdelemek istiyorum. Önümüzdeki haftadan itibaren kar yağışı geliyor. Erzurum’da da Üniversite Olimpiyatları var, dolayısıyla kara ihtiyacımız var. Pazartesiden itibaren Doğu Anadolu ve İç Anadolu’da kar yağışlarının başlayacağını tahmin ediyoruz" dedi.
A.A
"


Geri Dön