25 / 04 / 2024

Ali Babacan: İmar yasasında değişiklik yapılmalı!

Ali Babacan: İmar yasasında değişiklik yapılmalı!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan inşaat sektöründeki rant dağılımında kuşkular bulunduğunu belirterek imar yasasında değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Ali Babacan, rantın adil dağıtımı konusunda şüphelerin olduğu dile getirdi.



Başbakan Yardımcısı Ali Babacan inşaat sektöründeki rant dağılımında kuşkular bulunduğunu belirterek imar yasasında değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. NTV'de konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, rantın adil dağıtımı konusunda şüphelerin olduğu inşaat sektöründe para kazanmanın sanayiye göre daha kolay olduğunu, bu nedenle sanayinin milli gelirdeki payının azaldığını belirterek imar yasalarında değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin öncelikle sanayileşmesi ve üreten bir toplum olması gerektiğini dile getiren Babacan, sanayi yatırımlarının daha çekici hâle getirilmesi gerektiğini vurguladı. AVM ve lüks konut projelerinden kolay para kazanıldığını, sanayi yatırımlarından 5-6 seneden önce bunun mümkün olmadığını anlatan Babacan, imar yasalarında değişiklik yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Bir yandan yatırım ortamını iyileştirirken öte yandan imar mevzuatı ele alınmalı. İmar mevzuatındaki problemler nedeniyle Türkiye'de dikey yapılaşma arttı. 2-3 katlı yapılara izin verilen bir bölgede, bir anda çok katlı binalara izin veriliyor. Bu durum hem şehirleri çirkinleştiriyor hem kolay ve hızlı para kazanma kapısı açıyor hem de rantın adil dağıtımı konusunda bizde kuşkular uyandırıyor. Bütün bunlara el atmak gerekiyor. Bu, seçimden önce yetişir mi yetişmez mi bilmem. Ne zaman fiili olarak uygulanabilir bunun da bir planlaması yapılması lazım, bu el atılması gereken bir konu." 


"YÜKSEK ENFLASYONUN SEBEBİ KURAKLIK VE DON" 

Enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası'nın tahminlerini aşma olasılığının yüksek olduğuna da değinen Babacan, cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranını ise yüzde 6 dolayında beklediklerini söyledi. Babacan, yüksek enflasyonun nedeni olarak gıda fiyatlarını gösterdi. Babacan, "Bu yıl hem kuraklık hem de don problemi üretimi düşürdü ve fiyatlar arttı yani enflasyonun yüksek çıkması Merkez Bankası'nın para politikaları ile alakalı değil" dedi. Merkez Bankası, 2014 yılı için yüzde 5.0 olarak hedeflediği enflasyonun yıl sonunda yüzde 7.6 olacağını tahmin ediyor. 


Taraf 


Geri Dön