19 / 04 / 2024

Apartman yönetimi zorunluluğu!

Apartman yönetimi zorunluluğu!

Hangi apartmanlarda yönetim zorunlu tutuluyor? Merak ediyorsanız, apartman yönetimi zorunluluğu ile ilgili detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Apartman yönetimi zorunluluğu!

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kimi apartmanlarda yönetimin oluşturulması zorunlu olurken, kimi apartmanlarda ise yönetim oluşturulması zorunlu tutulmuyor.


Apartman yönetimi zorunluluğu hakkında gözetilen kıstas yapı içerisindeki bağımsız bölüm sayısı olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu kanun kapsamında yer alan hükümlere göre, ana gayrimenkulde sekiz veya sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde, yönetimin oluşturulması ve yönetici atanması zorunlu tutuluyor. Bu maddeye göre sekizden az bağımsız bölüme sahip yapılarda yönetimin oluşturulması zorunlu tutulmuyor.


Yönetimin oluşturulması ve yönetici ataması ile ilgili hükümler kanunun 34. maddesinde şu şekilde ele alınıyor;


Madde 34 – Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir. Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir. Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır.


Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.


Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur.Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir.


Yönetici atanırken kendisiyle yapılan sözleşmede, teminat göstermesi şart edilebilir; sözleşmede böyle bir şart olmasa bile, haklı bir sebebin çıkması halinde, kat malikleri kurulu, yöneticiden teminat göstermesini isteyebilir.


Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin ana gayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılması mecburidir. Bu yapılmazsa, yöneticiden veya yönetim kurulu üyelerinin her birine, ilgilinin başvurması üzerine aynı mahkemece, elli Türk Lirasından iki yüz elli Türk Lirasına  kadar idarî para cezası verilir.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön