20 / 04 / 2024

Araplar neden Türkiye'den ev alıyor?

 Araplar neden Türkiye'den ev alıyor?

Her yüzyılda Dünya’da siyasal çalkalanmalar ve ilişkilerin tıkanması yaşanıyor. Bu yüz yılda insanlık kapitalizmin bunalımını yaşamaya başladı. Var olan ekonomik sistem artık insanları mutlu edemiyor



Her yüzyılda Dünya’da siyasal çalkalanmalar ve ilişkilerin tıkanması yaşanıyor. Bu yüz yılda insanlık kapitalizmin bunalımını yaşamaya başladı. Var olan ekonomik sistem artık insanları mutlu edemiyor.


Amerika’daki ekonomik kriz derinleşiyor. Avrupa’da da durum farklı değil. Çin’in pazarı Avrupa ve Amerika’dır. Bu nedenle Çin de ABD ve EURO bölgesi ile birlikte geriliyor.  Dünya bölünmüş bölgesel güçler mücadelesine sahne olacak. ABD ve Avrupa’da ciddi yatırımları olan Araplar bu durumdan kaygılıdır.


- Araplar 11 Eylül’e kadar ABD ve Avrupa’da rahatça dolaşıp istediği gibi yaşıyorlardı. Ancak ABD 11 Eylül’den sonra “Sosyal Devlet” ilkesinden çıkıp güvenlik ağırlıklı “Polis  devleti” oldu.  ABD ve Avrupa’da “Aklı gözünde olan” vatandaş için her Arap artık potansiyel teröristtir. Bu nedenle Araplar tedirgin.  Ekonomik kriz, güvenlik ve rahatça yaşayamama nedeniyle artık ABD ve Avrupa’dan ev almak fikrinden vazgeçtiler.


- Arap Baharı coğrafya’da taşları yerinden oynattı. Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Lübnan diken üstünde. Zengin vatandaşlar sıranın kendilerine geleceğini düşünüyorlar.


Bu nedenle:


a)- Bu ülkelerin  zenginleri alternatif olarak Türkiye’den emlak almak istiyorlar. Herhangi bir karışma anında uçağa atlayıp kaçabileceği ve terörist muamelesi görmeden yaşayabileceği bir ülke arayışındalar. Bu ülke Araplar için artık Türkiye’dir.


b)-Bu ülkelerin orta halli vatandaşları ise Tayyip Erdoğan hükümetinin son 10 yılda yeniden Araplara el uzatması ve dini inanışları nedeniyle Türkiye’yi yaşamak için “güvenli liman” olarak görüyorlar.  Ülkelerindeki herhangi bir kargaşa anında Türkiye’de yaşamak için ev alıyorlar. Aynı zamanda yazları tatil için ev alıyorlar. Ramazan ayını hem huzur içinde hem de tatil olarak ancak Türkiye’de geçirmeyi düşünenler de çoğunlukta.


 


Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde Arapların Türkiye’den Ev alma nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:


1-      Yatırım amaçlı – İstanbul yükselen bir Pazar oluyor…

2-      Yazları bir süre gelip ailece tatil yapmaları.  Ramazan ayı tatili.

3-      Arap Baharı nedeniyle ülkelerinin karışma ihtimalini düşünmeleri.

4-      Türk Dizilerinin etkisi ile Eğlence;  Araplar genelde parayı Londra, Paris, New York gibi şehirlerde harcıyorlar. Burada aldıkları evlerde güvenle eğlenebiliyorlardı. Ancak yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı Arap dünyasının zenginleri artık eğlence şehri olarak İstanbul’u görüyor.

5-      Güvenli bir liman olarak görmeleri – Dünyadaki siyasal ve ekonomik krizden tedirgin olmaları. Türkiye ile tarihi bağlarının yeniden canlanması.



Araplar  için İstanbul: Yiyip, içip, gezip tozup sonra da camiye gidip “affet yarabbi” diyecekleri bir şehir.  Aslında bundan sonra Afrika ve Asyalı zengin Müslümanların eğlence şehri İstanbul’dur. İstanbul bundan sonra finans, kongre, fırsatlar şehri olacaktır.

Abdullah Çiftci


Geri Dön