24 / 04 / 2024

Arapların emlak satın alma yöntemleri!

 Arapların emlak satın alma yöntemleri!

Mütekabiliyet yasası ile birlikte Türk Konut Sektörünün gözü Araplarda. Beklenti 1.000.000 konut satışının gerçekleşmesi




Mütekabiliyet yasası ile birlikte Türk Konut Sektörünün gözü Araplarda.  Beklenti  1.000.000 konut satışının gerçekleşmesi. Büyük bir pasta. En büyük pay ise Araplardan bekleniyor. Araplara satış yapabilmek için öncelikle  Arapların satın alma yöntemlerini bilmek gerekir.


Araplar farklı yöntemlerle alım yaparlar. Bunlardan bazıları:

1-Yatırım şirketleri aracılığı ile gelen Araplar: Genelde A plus denen zengin Araplar gelir. Öncelikle yatırım amaçlı alırlar. Piyasayı iyi bilirler. Bu sınıf Arapların aynı zamanda İngiltere, Fransa, ABD, İspanya gibi ülkelerde de emlak yatırımları olur. Emlak alım “know-how”una sahiptirler.  Bu grup müşteriler sadece konut sektörüne değil ticari emlak sektörüne de girerler. Kesinlikle duygusal düşünmezler. İspanya emlak sektörü kazandırırken orada idiler.  İspanya konut sektöründe fiyatlar %25 düştü, daha da düşecek ama tercihleri İstanbul’dur. Çünkü bugün kazandıracak olan şehir İstanbul’dur.  


2-Emlak Acenteleri ile gelen Orta sınıf alıcılar: Bu grup alıcılar hem yatırım hem de oturum amaçlı gelirler. Hükümetin son 10 yıllık politikası, Arap Baharının etkisi, Dini nedenler, Türk filmlerinin etkisi gibi değişik nedenlerle Türkiye’yi güveni bölge seçip burada yaşamak isteyen alıcılardır. Bu alıcılar piyasayı iyi araştırırlar. Alım yapmadan önce Türkiye’den bir tanıdık vasıtası ile satın alınacak projeye fiyat alırlar. Çok hassastırlar. En ufak bir güvensizlikte vazgeçerler.  Duysula davranılar. Güvendiklerine tam güvenirler. 


3-Bireysel olarak İnternetten araştırıp gelen Arap alıcılar: Bu tip alıcılar araştırmacı ve en uygun fiyatı ararlar. Bu nedenle İstanbul’da gezmedik emlakcı ve proje bırakmazlar. Türklerden daha iyi bilirler piyasayı. Uzun süren bir düşünme ve pazarlık sonucu alım yaparlar. Ama en az bir düzüne emlak danışmanını da yorarlar. Genellikle de ilk gelişlerinde satın almadan giderler. 


4-Fonlar Aracılığı ile Satın alım yapan Araplar:  Dünyanın önemli büyük fonları henüz Türk Konut Sektörüne ciddi anlamda girmedi. Ama yakında girecekler. Girdiklerinde neler olacağını ayrı bir değerlendirmemde ele alacağım. 


5-Türkiye’de Emlak şirketi kuran Araplar arcılığı ile satın alım yapanlar:  Örneğin Suudi Arabistan kraliyet ailesine mensup Prens Abdulrahman bin Saud el Kabeir Türkiye'de bir emlak şirketi kurdu.Amacı Türk Konut piyasasından payını almak. Bu tür şirketler yakında çoğalacak. Eminim günde  birkaç tane kuruluyordur. 


6-Türkiye’deki eş, dost, akraba, tanıdık vs aracılığı ile bireysel gelen Araplar: Bu tür alıcıların kılavuzu zaten Türklerdir. Türk tanıdık nereye yönlendirirse oradan alım yaparlar.


İstanbul konut açısından altın çağını yaşıyor diyebiliriz. Ama dikkat etmemiz gerekir. Satış güven ister. Araplara satış ise daha çok güven ister. Araplar genelde duygusal insanlardır. Size güvenirlerse bir alım yaptıktan sonra arkasından tahmin etmediğiniz kadar satış yapabilirsiniz. Arapların satın alma “know-how”u Türklerden daha iyidir. Bıkmadan usanmadan pazarlık yaparlar. Siz sinirlenip satmaktan vazgeçebilirsiniz ama Araplar alma niyetinden vazgeçmez. Bu durumu iyi anlamak gerekir.  Türklere uygulanan fiyat ne ise aynı fiyatı Araplara da uygulamak gerekir.  Çünkü satın alacakları projeden konut fiyatlarını değişik yöntemlerle kontrol ederler. En küçük bir fiyat farkında “Dolandırılma” kaygısı ile vazgeçerler. 


Araplara satış yapmak istiyorsanız öncelikle satış yönteminize karar vermeniz gerekir…


Saygılarımla,

Abdullah Çiftci

www.abdullahciftci.com 



Geri Dön