19 / 04 / 2024

Arapların gayrimenkul tercihleri ve Körfez ülkeleri!

 Arapların gayrimenkul tercihleri ve Körfez ülkeleri!

Sanayi devrimi ile Petrolün Osmanlı topraklarında olduğunu keşfeden İngilizlerin, I.Dünya savaşındaki asıl amacının Osmanlı İmparatorluğunu yıkıp petrol rezervlerini kontrol etmekti dersek yanlış olmaz



Arap ülkelerinden ilk kurulan Suudi Arabistan’dır. Kuruluş tarihi 1932 yılıdır. Sanayi devrimi ile Petrolün Osmanlı topraklarında olduğunu keşfeden İngilizlerin, I.Dünya savaşındaki asıl amacının Osmanlı İmparatorluğunu yıkıp petrol rezervlerini kontrol etmekti dersek yanlış olmaz.  İngilizlerle beraber Osmanlıya karşı mücadele eden aileler, Birinci Dünya Savaşından  sonra petrol topraklarında krallıklar kurulmuşlardır.


Körfez ülkeleri için İngiltere ve ABD çok önemlidir. Bu nedenle Türk konut sektörünün temsilcileri Londra’da ofis açıyorlar. Körfez’deki her ülkenin kuruluşunda İngilizlerin etkisi vardır. Bu nedenle de, Körfez ülkeleri Kapitalist dünyanın önemli aktörleri olmalarını İngilizlere borçludur. İkinci Dünya savaşından sonra da ABD etkin olmaktadır. 


Türk konut sektörü için önemli olan Körfez  ülkelerini kısaca tanıyalım:

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Kuruluş Tarihi: 2 Aralık 1971 (İngiltere’den).

Nüfusu yaklaşık 7 milyon’dur. 

Başkenti Abu Dhabi

Yüz ölçümü: 83.600 km2

Kişi başı GSYİH: 66.625 USD  (IMF World Economic Outlook Database, Eylül 2011)


BAE dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz rezervlerine sahiptir. Petrolde dünyanın 7. büyük petrol rezervlerine sahip olup, bu rezervlerin 97,8 milyar varil civarında bulunduğu tahmin edilmektedir. BAE’deki petrolün %90’nından fazlası Abu Dhabi Emirliği’nde üretilmektedir. Doğalgazda ise dünyanın en büyük yedinci doğalgaz kaynaklarına (6,43 trilyon m3 ) sahiptir.

SUUDİ ARABİSTAN

Kuruluş Tarihi: 23 Eylül 1932 (Krallığın kuruluşu)

Nüfusu:  27.6 milyon (8.5 milyonu yabancı)

Başkenti:  Riyad

Yüz ölçümü: 2.15 milyon km2

Kişi başı GSYİH:  19.890 USD (IMF World Economic Outlook Database, Eylül 2011)

Dünya petrol rezervlerinin % 25’ine sahiptir. 

KUVEYT

Kuruluş Tarihi: 1961 (İngiltere’den)

Nüfusu:  3.697 milyon (1.496 milyon Kuveytli, 2.2 milyon göçmen)

Başkenti:  Kuveyt

Yüz ölçümü: 17.818 km2

Kişi başı GSYİH:  46.461 USD (IMF World Economic Outlook Database, Eylül 2011)

Düyanın 4. Büyük petrol rezervine sahiptir (yaklaşık 101,5 milyar varil)



KATAR

Kuruluş Tarihi: 3 Eylül 1971

Nüfusu:  1,647,044 (Yaklaşık 225.000’i Katarlı)

Başkenti:  Doha

Yüz ölçümü:  11.521 km2

Kişi başı GSYİH:  97.967 USD (IMF World Economic Outlook Database, Eylül 2011)

Petrol rezervi yaklaşık 15,2 milyar varil.

Körfez ülkelerinin, yurtdışı üniversitelerinde iyi eğitim almış, birikimli ve donanımlı  üçüncü kuşak çocukları 2001 ikiz Kule saldırısı sonrasında ABD’nin ve Avrupa ülkelerinin “güvenlik” önemleri nedeni ile yatırım arayışlarını ABD ve Avrupa’nın dışına da kaydırdılar.


Arap ülkelerinde sermaye birikimi genelde Körfez ülkeleri olan Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt  ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndedir.  İngiltere ve Amerika’da bulunan fonlar  ağırlıklı bu 4 ülkenin birikimleridir. Zengin Araplar bu ülkelerden gelecek. Bu ülkelerden gelecek zengin Arapların ev mimarisi farklıdır. Oldukça geniş 2 den fazla banyolu lüks daireler, villalar ve müstakil köşkleri tercih ederler. Çünkü ortalama 4 evlilerdir. Her eş için ayrı bir banyo isterler. 


Türkiye’den ev almak isteyen ikinci önemli ülke kategorisi ise Ürdün, Lübnan, Irak, Suriye, Yemen, Fas, Tunus ve Cezayir’dir. Bu ülkeden gelen zengin olmayan Arap vatandaşları 1+1, 2+1, 3+1 evleri tercih ederler. Bütçeleri de 50 bin dolar ile 300 bin dolar arasında değişir. Gelir düzeyi düşük bu Arap vatandaşları Türkiye’den sadece ev almak değil aynı zamanda iş kurma niyetiyle de geliyorlar. 


İstanbul’un sunduğu fırsatları değerlendirmek isteyen Konut sektöründe faaliyet gösteren Araplar ise Arsa arayışındalar. Nedeni ise Arap vatandaşlarına uygun mimari proje ile konut yapmak ve proje üzerinden satış yapmak. Suudi Arabistanlı bir mimar ziyaretime gelerek bir arsa sahibi ile ortaklık yapmak istediğini söyledi. Amacı arsa üzerine proje çizip, Suudi Arabistan’da proje üzerinde satış yapmak. 


Arap ülkelerinde dini hassasiyeti yüksek Faizsiz Bankacılık alanında faaliyet gösteren Fonlar ise direk kendileri İstanbul’a gelecek. Bu fonlar, kendi projelerini yapıp, faizsiz bankacılık esaslarına uygun olarak satmayı düşünüyorlar.  Bu fonlardan birinin üst düzey yöneticisi geçen hafta ziyaretime geldi. Faizsiz ev satın alma ile Türkler Araplardan daha çok ilgileniyor, bu nedenle sadece Araplara değil Türk vatandaşlarına da ev satmayı planlıyoruz dedi. Bu fonların gözü yarım kalmış projelerde. Finans sıkıntısı çeken Türk Müteahhitleri ile ortaklık kurmak istiyorlar.


İster fon, ister faizsiz bankacılık, isterse birey olsun, Araplara konut satmak istiyorsanız Arapları iyi anlamanız gerekir.


Saygılarımla,


Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com



Geri Dön