20 / 04 / 2024

Arapların Türk konut sektörü için önemi!

 Arapların Türk konut sektörü için önemi!

Türkiye’de 2012 yılı sonu itibarı ile yaklaşık 1 milyon fazla konut stoku oluşacak. Kentsel dönüşüm ile her yıl ekstra bir milyon daha konut üretilecek




2011 yılı sonu itibarı ile Türkiye genelinde konut satışı 419.000 adettir… Yani  2 yıllık fazla stoku var demektir. Bu stoku eritmek için Türkiye içindeki alıcılar yetmez. Mutlaka yabancı alıcıya ihtiyacımız var. Araplar bu nedenle önemlidir..


Konut üreticileri için konut alıcılarının kimler olduğu önemlidir. Türkiye’nin mevcut bir konut alım kapasitesi vardır.  Kentsel dönüşümün devreye girmesi ile mevcut konut alıcıları kendi bölgelerinde üretilen konutları alacaktır… Yani şu anki konut üreticileri, hedeflediği yerli alıcıların çoğunu kentsel dönüşüm çerçevesinde konut üreten şirketlere kaptıracak…

Türkiye’nin mevcut konut alıcıları, evlenenler, boşananlar, parasını konutta değerlendiren yatırımcılardır. Burada düzenli maaş alan çalışanlara konut satışı önemlidir.  Türkiye’de düzenli maaş alan yaklaşık 2.600 bin memur vardır. Geri kalan çalışan ise özel sektörden maaşını alır. Üreteceğiniz konutları kimlere satacağınızı, hangi hedef kitleye kampanya yapacağınızı iyi hesaplamanız gerekir. 


2011 yılında Türkiye genelinde evlenen çiftlerin sayısı 592 775, İstanbul’da yıllık evlenen sayısı 105.860’dır. Boşanan çiftlerin sayısı ise 120.117, İstanbul’da boşanma sayısı 25.884’dür.


İstanbul’da 2011 yılında yaklaşık 83.854 konut,  2012 yılının ilk 6 ayında ise 43.818 adet konut satıldı. 2011 yılında Türkiye genelinde konut satışı 419.000, 2012 yılının ilk 6 ayında ise 202.127 adet konut satılıyor.  


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik’e göre Türkiye genelinde  2012 sonunda 1 milyon konut stokunun  oluşacağını söylüyor.  Bir konutu ortalama 100.000 dolardan hesap edersek, elimizde yaklaşık 100 milyar dolarlık konut stoku var demektir… Bu konutu kimler alacak ve ne zaman alacak?


İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu ”Kentsel dönüşümle birlikte Türkiye'de en az 20 yıllık yeni iş sahaları açılacağını, her yıl 1 milyon konut üretimiyle Türkiye ekonomisinin şahlanacağını” söylüyor… Türkiye ekonomisi kentsel dönüşümle her yıl bir milyon konut üreterek şahlanır mı, bu tartışmaya açık bir konudur.


Yukarıdaki rakamlardan ortaya çıkan gerçek, mevcut konut stokunu eritmek ve sektörün önünü açmak için yabancı alıcıların hızla devreye girmesi gerek. 


ABD ve Avrupa ülkelerinde ekonomi kötü ve daha da kötüleşecek. Çin ve Hindistan ekonomisi de ABD ve Avrupa ile birlikte kötüye gidecek. Güney Amerikalılar ise Türkiye’den konut almaz. Rusların ve Avrupalıların konut alıcıları, Ege ve Akdeniz’deki tatil yörelerinden konut alıyor. Bunlardan İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi şehirlerdeki konutlara ilgi olmaz. Konut stoku ise ağırlıklı İstanbul’da var. 


İstanbul konut üreticileri şapkasını önüne koyup düşünsün ve Türkiye’den 500 binden fazla konut alma potansiyeli olan paralı Araplara nasıl ulaşacağının hesabını yapsın. 


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com 


Geri Dön