26 / 04 / 2024

Arnavutköy Tayakadın Köyü imar planına itiraz geldi mi?

Arnavutköy Tayakadın Köyü imar planına itiraz geldi mi?

Arnavutköy Tayakadın Köyü 1/5000 ölçekli nazım imar planı askı süresini tamamladı. Peki bu süre içinde itiraz geldi mi? Arnavutköy Tayakadın Köyü imar planına itiraz edildi mi? Tayakadın Köyü imar planı tadilatının sebebi neydi?..



Arnavutköy Tayakadın Köyü imar planına itiraz geldi mi?


İstanbul'un Üçüncü Havalimanı (IGA), Yeni Şehir ve Üçüncü Köprü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) projeleriyle gözde lokasyonu olan Arnavutköy'ün Tayakadın Köyü'nün imar planı tadilatı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı tarafından 16 Haziran 2014 Çarşamba günü ilanen askıya çıkarıldı. Bir aylık askı süreci tamamlanan Arnavutköy Tayakadın Köyü imar planı, 18 Temmuz 2014 Cuma günü askıdan indirildi. Peki bu süre içinde plan tadilatına itiraz geldi mi?..


Tayakadın Köyü imar planında neden tadilat yapıldı?


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan Arnavutköy İlçesi, 1/5000 ölçekli Tayakadın Köyü Nazım İmar Planı'na yapılan itiraza ilişkin plan üzerinde tadilat, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine yapıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü, İstanbul Boğazı'nın üçüncü köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantılı karayolunun orman içinden geçişi ve yol kenarında yapılacak tesislerin yapılaşma koşullarını belirledi. 


İmar planı tadilatına göre Tayakadın Köyü ile Üçüncü Köprü arasında yapılacak yolda; Tayakadın Deresi, Türkköse Deresi ve Çıplak Dere yapı yaklaşma sınırına uyulacak, yol kenarına sökülüp takılabilir (prefabrik) yapılardan oluşan dinlenme alanları yapılabilecek. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün talebiyle İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından tadilatı yapılan 28136 dosya numaralı imar planını 16 Ağustos 2012 ve 17 Ocak 2014'te tasdik etti.


Büyükşehir, Arnavutköy İlçesi, 1/5000 ölçekli Tayakadın Köyü Nazım İmar Planı'nı ilanen 18 Haziran'da askıya çıkardı. Bir ay süre ile askıda kalan imar planı, 18 Temmuz'ta askıdan indirildi. 


Emlakkulisi.com'un İBB Planlama Müdürlüğü ve Şehir Planlama Müdürlüğü'nden edindiği bilgilere göre, Arnavutköy Tayakadın Köyü 1/5000 ölçekli imar planına itiraz gelmedi. 


Bu durumda Arnavutköy Tayakadın Köyü imar planı, aynen uygulanacak...


Peki Tayakadın Köyü imar planında neler var? İşte detaylar;


Tayakadın Köyü plan notları!



Arnavutköy Tayakadın Köyü imar planına itiraz geldi mi?



B. 1.3.3. TİCARET ALANLARI


Bu alanlar ticaret ve hizmet alanlarıdır. Yapılaşma şartları Emsal:0.25, maksimum yükseklik 2 kattır. Minimum ifraz şartı 2000 m2'dir.


B. 1.3.4. AÇIK PAZAR ALANLARI


Açık pazar alanı olarak gösterilen alan, çok amaçlı kamusal kullanım alanı olup, sosyal, kültürel, eğlence ve açık ticaret aktivitelerinin yapıldığı tören alanı, açık konser alanı ve yerel ürünlerin pazarlandığı alandır. Bunun dışında ilgili belediyesinin uygun görmesi halinde gerekli alt yapının hazırlanması şartıyla otopark yılın belirli günlerinde ilgili idarelerin uygun görüşü alınmak kaydıyla kurban satış alanı olarak kullanılabilir. Bu alanlarda pazarlarla ilgili yönetim birimleri, büfe, wc gibi kullanımlar için toplam inşaat alanı 150 m2'yi geçmemek şartıyla maksimum yükseklik tek katı aşmayan sökülüp takılabilir elemanlardan oluşan yapılar yer alabilir.


B.1.4. TURİZM YERLEŞME ALANLARI


B.1.4.1. GÜNÜBİRLİK ALANLAR


Kentin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere, günübirlik kullanıma yönelik eğlence, dinlenme, piknik alanları, çay bahçesi, büfe, açık spor alanları ve otopark gibi kullanımların yer alabileceği alanlardır.


Bu alanlarda inşaat emsali 0,05, toplam inşaat alanı 250 m2'yi ve yapı yüksekliği 4,50 metreyi geçmeyen sökülüp takılabilir elemanlardan oluşan büfe, WC, çay bahçesi vb yapılar ve açık otopark alanları yer alabilir. 


B.1.5. BUGÜNKÜ ARAZİ KULLANIMI DEVAM ETTİRİLEREK KORUNACAK ALANLAR


B.1.5.1 TARIMSAL NİTELİĞİ KORUNACAK ALANLAR


Bu alanlarda toprak koruma ve arazi kullanımını düzenleyen 5403 sayılı yasa ve diğer ilgili kanun ve yönetmelikler geçerlidir. 


B.1.5.2. MERA ALANLARI


Mera alanlarında, 4342 sayılı kanun hükümleri geçerli olup, tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan 4342 sayılı kanunla gösterilenden başka şekilde yararlanılamaz. 


B.1.6. YAPI YASAĞI YA DA SINIRLAMA GETİRİLEN ALANLAR


B.1.6.1. DERE KORUMA ALANI


Tayakadın Deresi, Türkköse Deresi ve Çıplak Dere Yapı Yaklaşma Sınırı ve Alanı; 


İSKİ kurum görüşünde Tayakadın Deresi, Türkköse Deresi ve Çıplak Dere olarak adlandırılan derelerin her iki tarafında kadastral sınırlardan itibaren 100 metrelik yapı yaklaşma mesafesi bırakılacaktır. Tayakadın Deresi, Türkköse Deresi ve Çıplak Dere'nin yapı yaklaşma mesafeleri içinde kalan orman, tarım ve mera vasfındaki parseller ve alanları hariç bu alanlardaki yapılaşma hakları parsel yüzölçümünün yüzde 60'ı hesaplanmak kaydıyla, 25 ki/ha yoğunluk değerine göre, bu plan sınırı içinde bulunan uzun mesafeli koruma alanlarında kullanılır. 3104 sayılı İmar Kanunu'na göre imar uygulaması görmüş parsellerde ise uygulama ise uygulama öncesi parsel alanının yüzde 60'ı üzerinden hesap yapılır. Bu durumda yapı yaklaşma mesafesi içinde kalan bu alanlar, ağaçlandırma, yol, yeşil alan, rekreasyon vb. maksatlarla kullanılmak üzere kamuya bedelsiz devredilir ve bu alanlarda yapı yapılamaz. İmar hakkı transfer edilen parselde planda verilen emsal değeri en fazla yüzde 30 arttırılabilir, kullanılmayan imar hakları ise başka parsel veya parsellerde kullanıbilir. 


23/01/2011 tarihli İSKİ Yönetmeliği'nin "9. Maddesinin g bendi 6.9.g. maddesi kapsamındaki dereler" dışındaki derelerin koruma alanı


İSKİ Genel Müdürlüğü kurum görüşü çerçevesinde belirlenen derelere, dere kadastral sınırı bulunan yerlerde kadastral dere aksından kadastral dere yatağı bulunmayan derelerde ise fiili (halihazır) derenin sağında ve solunda 25'er, 15'er, 10'ar ve 7,5'ar metre olmak üzere sırasıyla toplam 50, 30, 20 ve 15 metre genişliğinde koruma bandı ayrılmıştır. Bu bant; dere ıslahı, servis yolları ve yeşil alan olarak kullanılacak olup afete maruz bu alan yapılaşmaya yasaklı alandır. 


Dere koruma alanlarına, tarım alanlarına ve orman alanlarına bitişik parsellerdeki bina yaklaşma mesafesi bu alanların sınırlarına 10 m'den az olamaz. Ancak söz konusu parselin parsel derinliğinin bu şartlarda yapılaşmaya uygun olmaması durumunda yapı yaklaşma mesafesi 5m'ye kadar altılabilir. 


Planlama alanında 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hazırlanması aşamasında ilgili kurumların görüşleri doğrultusunda dere taşkın alanları netleştirilecektir. Etkilenme alanlarında yapı su basman kotu ve yapı çekme mesafesi buna göre düzenlenecektir. 



Arnavutköy Tayakadın Köyü imar planına itiraz geldi mi?



B.1.6.2. SU KAYNAKLARINI KORUMA KUŞAĞI


Bir kısmı Terkos Havzası; Mutlak Mesafe, Kısa Mesafe, Orta Mesafe ve Uzun Mesafeli Koruma Alanında, bir kısmı Sazlıdere Havzası Uzun Mesafeli Koruma Alanı'nda ve bir kısmı Alibey Havzası Uzun Mesafeli Koruma Alanı'nda kalmakta olan planlama alanında, İSKİ Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan İçme Suyu Havzaları Yönetmeliği hükümleri geçerlidir. 


Mutlak Koruma Alanı (0-300 m):


Bu alanlarda; İdare tarafından yapılacak veya yaptırılacak arıtma tesisleri hariç hangi maksatla olursa olsun hiçbir şekilde yapı yapılamaz. Mezarlık kurulamaz. Sıvı ve katı atıklar dökülemez, depolanamaz. Ancak İSKİ'nin görüşü alınarak hazırlanacak peyzaj planları doğrultusunda, toprak geçirimliliğini engelleyici betonlaştırma gibi faaliyetler yapılmamak ve doğal yapıyı bozmamak kaydıyla ağaçlandırma yapılarak gezi, seyir, balık tutma cepleri teşkil edilebilir. Bu cepler su alma yapısına 300 m'den daha yakın olamaz. Zorunlu hallerde yolların bu alandan geçecek olan kısımlarında sadece ulaşımla ilgili işlevlerine izin verilebilir. Dinlenme tesisi, akaryakıt istasyonu, açık otopark vb. tesisler yapılamaz. Mutlak koruma alanlarında mevcut olan yapıların tadilatına ve yıkılıp yeniden yapılmalarına izin verilmez. 


Kısa Mesafeli Koruma Alanı (300-1000 m): 


Bu alanlarda İdare tarafından yapılacak veya yaptırılacak arıtma tesisleri hariç hangi maksatla olursa olsun hiçbir şekilde yapı yapılamaz. Mezarlık kurulamaz. Sıvı ve katı atıklar dökülemez, depolanamaz. Ancak İSKİ'nin görüşü alınarak hazırlanacak peyzaj planları doğrultusunda, toprak geçirimliliğini engelleyici betonlaştırma gibi faaliyetler yapılmamak ve doğal yapıyı bozmamak kaydıyla ağaçlandırma yapılarak gezi, seyir, açık spor alanları teşkil edilebilir. Kısa mesafeli koruma alanında mevcut olan yapıların tadilatına ve yıkılıp yeniden yapılmalarına izin verilmez. Zorunlu hallerde yolların bu alandan geçecek olan kısımlarında sadece ulaşımla ilgili işlevlerine izin verilebilir. Dinlenme tesisi, akaryakıt istasyonu, açık otopark vb. tesisler yapılamaz. 


Orta Mesafeli Koruma Alanı (1000-2000 m):


Bu alanlarda, her türlü sanayi maksatlı yapılar, serbest bölgeler, tıp fakülteleri, akaryakıt istasyonu, laboratuarlarında ve atölyelerinde kimyevi maddelerin işlendiği her türlü eğitim ve öğretim kurumları ile hastane, entegre hayvancılık tesisleri, mezbahalar, her türlü kimyevi madde, yakıt, zehirli zararlı ve tehlikeli madde depoları, katı atık depolama tesisleri, çöp toplama ve imha merkezleri, mezarlık vb. kirletici yapı ve faaliyetler gibi İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği'nde geçen ve ekolojik yapıyı ve su kalitesini tehdit eden tesisler yer alamaz. 


Uzun Mesafeli Koruma Alanları (2000 m. - İçmesuyu Havza Sınırı):


Bu alanlarda tuz ile metal sertleştirme, metal kaplama, asitle yüzey temizleme, tekstil boyama ve emprime baskı, hurda plastik yıkama, liftli yıkama, yağlama, yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, kimyasal madde depoları, imalatından sanayi atıksuyu kaynaklanan kimyasal madde üretim tesisleri, hurda kağıttan kağıt imal tesisleri, ham deri işleme, asit imal ve dolum yerleri, zirai mücadele ilacı fabrikaları, ağır metal tuzu üretimi, cam yıkama, yün yıkama, endüstriyel ve evsel katı atık nihai depolama merkezleri, kimyevi madde depoları ve akaryakıt dolum tesisleri gibi İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği'nde geçen, ekolojik yapıyı ve su kalitesini tehdit eden tesisler yer alamaz. 


B.1.6.3. KARAYOLLARI YOL KENAR KORUMA KUŞAĞI


Karayolları yol kenarı koruma kuşağında karayolları bakım ve onarımına ilişkin idari tesisler yapılabilir. Karayolları yol kenar koruma kuşağında kalan ve planda gösterilmeyen tesisler Karayolları Genel Müdürlüğü'nden uygun görüş alınmak kaydıyla 1/1000 ölçekli uygulama imar planında gösterilebilir. 


B.1.6.4. ENERJİ NAKİL HATLARI VE KORUMA KUŞAĞI


Enerji nakil hatları (380 KW) ve koruma kuşağı alanları, teknik altyapı gereği olan tesisler dışında yapılaşmaya açılamaz. 


B.1.7. AÇIK VE YEŞİL ALANLAR


B.1.7.1. AKTİF (ETKİN) YEŞİL ALANLAR


Park ve Dinlenme Alanları: 


Aktif yeşil alan olarak düzenlenecek alanlardır. 


Bu alanlarda çevreyle uyumlu, topoğrafyayı bozmadan, bölgenin özgün doğal yapısını ortaya çıkaracak uygun peyzaj düzenleme projelerine göre uygulama yapılacaktır. 


Park ve dinlenme alanı olarak planlanan yeşil alanlarda yerleşmenin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere kent içinde ve çevresinde günübirlik kullanıma yönelik gezi alanları, yürüyüş, koşu, bisiklet, atıcılık gibi açık havada yapılabilen spor faaliyetleri, seyir terasları, rekreasyon alanları, piknik alanları, oyun eğlence parkları, çocuk bahçeleri ve oyun alanları gibi fonksiyonlar yer alabilir. 


Bu alanlarda Emsal=0.03 olup, yükseklik 4.50 metreyi ve inşaat alanı 250 m2'yi geçmeyecek bağımsız yapılar yapılabilir. Maksimum yükseklik 4.50 metreyi geçmeyen sökülüp takılabilir elemanlardan oluşan (büfe, wc, çay bahçesi vb.) yapılar ve açık otopark alanları yer alabilir.


Çocuk Bahçeleri: 


Bu alanlarda bitki örtüsü ile çocukların oyun için gerekli araç ve gereçlerinden ve park mobilyasından başka düzenleme ve yapı elemanı yapılamaz.


Arnavutköy Tayakadın Köyü 1/5000 ölçekli imar planı indirmek için tıklayın!


Geri Dön