19 / 04 / 2024

Arsa payı nedir?

Arsa payı nedir?

Bir gayrimenkulün kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulurken ana yapının bulunduğu parsel arsasından değerleme oranında arsadan verilen pay arsa payı olarak nitelendirilir. Arsa payı nedir? Arsa Payı nasıl hesaplanır, detayları...



Arsa payı nedir?

Arsa payı, kat mülkiyetinin söz konusu olduğu yerlerde, yazılı esasa göre bağımsız bölümlere tahsis edilen bina içindeki değerlerine göre belirlenen ortak mülkiyet payıdır.



Arsa payı nedir? Arsa payı hesaplama formülü;

Örnek; Tapu senedi üzerinde ana yapının bulunduğu parsel, 2000 metrekaredir ve 24 bağımsız bölümden oluşan bu binada 24 nolu gayrimenkulün tapu senedin de 26/338 arsa paylı olduğu yazılmaktadır; buna göre bu gayrimenkule isabet eden arsa kaç metrekaredir? 


2.000 metrekare/ 338 x 26 = 153,846 metrekare



Kat Mülkiyeti Kanununa göre, arsa paylarının bağımsız bölümlerin değerleriyle doğru orantılı olarak özgülenmediği ya da bağımsız bir bölüme arsa payı hiç özgülenmediği hallerde ilgili kat malikinin arsa paylarının yeniden düzeltilmesi için mahkemeye başvurma hakkı vardır.


Yapılan başvurudan sonra yerinde yapılan keşif sonucu düzenlenen bilirkişi kurulu raporunda davacı ve davalıya ait bağımsız bölümlerin arsa paylarının düzenlenmesinde hata yapıldığı belirlendiği takdirde, mahkemece de bu bilirkişi raporuna itibar edilir ve davacıya ait arsa paylarının düzeltilerek tapuya tesciline karar verilir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön