29 / 03 / 2024

Artemis Tapınağı'nda kazı çalışmaları 20 yıllık aradan sonra tekrar başlıyor!

Artemis Tapınağı'nda kazı çalışmaları 20 yıllık aradan sonra tekrar başlıyor!

Antik çağın en önemli anıtsal yapıları arasında olan ve dünyanın 7 harikası arasında gösterilen Artemis Tapınağı' nda kazı çalışmaları 20 yıllık aradan sonra tekrar başlıyor...



Antik çağdan kalma dünyanın 7 harikası arasında gösterilen Artemis Tapınağı'nda kazı çalışmaları 20 yıllık aradan sonra tekrar başlıyor.


Antik çağın en önemli anıtsal yapıları arasında olan ve dünyanın 7 harikası arasında gösterilen Artemis Tapınağı'nda kazılar tekrar başlıyor. 19'uncu yüzyıldan beri kesintili olarak kazısı yapılan Artemis Tapınağı'yla ilgili çok sayıda bilgi ve bulgunun ortaya konduğunu ama bunların derlenmesi için bir süredir çalışma yürütüldüğünü anlatan Ladstatter, tapınakla ilgili kitabın yayımlanmasıyla birlikte yeni bir kazı programı hazırlandığını ifade etti. En son kazısı 20 yıl önce yapılan Artemis Tapınağı'nda bayramdan sonra çalışmalara başlanacağını belirten Ladstatter, "Artemis Tapınağı kazısı bizim için çok önemli ve heyecan verici bir kazı olacak. Bu kazılarda döneme ilişkin tahmine dayalı bilgileri kesinleştirebileceğimiz bulgulara ulaşacağımızı umut ediyoruz" dedi.  Efes Müzesi'nin eski baş arkeoloğu Cengiz İçten Artemis Tapınağı kazılarının uzun süredir beklendiğini, kazılarda önemli eserlere ulaşılabileceğini ifade etti. 


Futbol sahası büyüklüğünde 


M.Ö. 550 civarında tamamlandığı tahmin edilen tapınağın devasa bir yapıt olduğunu söyleyen İçten, "Yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğündeki bir alan üzerinde 18 metre yüksekliğinde dev mermer sütunlar üzerine kurulu bir tapınak düşünün. Bu yapıt o dönemin muhteşem binalarından biriydi. Ancak zaman içinde Hristiyanlığın yükselişiyle bu mabet, etkisini kaybetti. Tapınakta kullanılan sütunların da yeni yapılan binalarda kullanıldığı tahmin ediliyor" dedi. 


Dört bölge kazılacak


Efes Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter, kazı çalışmalarının 4 bölgede yoğunlaşacağını, Efes'in geçmişini tarih öncesi döneme götüren Çukuriçi Höyük, Meryem Ana Kilisesi'nin güney bölümündeki geç antik döneme ait yerleşim alanı ve bir Türk hamamında başlatılan kazıların yanı sıra arkeoloji dünyasında en fazla merak edilen alanlardan biri olan Artemis Tapınağı'nda da kazı  çalışmaların başlayacağını ifade etti. 


Turistleri çekebilir...


Tapınağın mühendis John Turtle Wood tarafından 1860'ta fark edildiğini, o dönemde birçok parçanın yurtdışına kaçırıldığını anımsatan İçten, kazılarda yeni yapıtlara ulaşılması halinde tapınağın turistik cazibeye sahip olabileceğine işaret etti. 


Akşam 





Geri Dön