03 / 05 / 2024

Avrasya Tüneli hangi aşamada?

Avrasya Tüneli hangi aşamada?

Avrasya Tüneli hangi aşamada?: Hizmete alındığında Göztepe ile Kazlıçeşme arasını 15 dakikaya düşürmesi beklenen Avrasya Tüneli' nde tünel açma makinaları ile denizin içindeki çalışmalar sürüyor...




Avrasya Tüneli hangi aşamada?


Avrasya Tüneli hangi aşamada? sorusuna verebileceğimiz en güzel yanıt inşaatın hızla ilerlediği ve 2015 yılında hizmete açılacağının ifade edilmesidir. İstanbul'un iki yakasını bağlayacak olan Avrasya Tüneli tamamlandığında Kazlıçeşme-Göztepe arası otomobille 15 dakikaya inecek.

 

Asya ile Avrupa arasında boğazın altından demiryolu ulaşımını sağlayan Marmaray'ın açılmasıyla akıllara hemen Avrasya Tüneli hangi aşamada? sorusu geliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaray'ın açılışında söylediği Marmaray'a kardeş kazandıracağız sözü Avrasya Tüneli çalışmalarının hızla ilerlediğini işaret ediyor. Temeli 26 Şubat 2011’de atılan proje kapsamında Cankurtaran sahili ile Haydarpaşa arasında inşa edilecek ‘İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi’nin tamamlanmasıyla Kazlıçeşme ile Göztepe arasında 100 dakikaya varan seyahat süresi 15 dakikaya kadar inecek. 


İstanbul Boğazı’nın altından Avrupa ve Asya yakasını karayoluyla bağlayacak projede deniz tabanının altından geçecek tünel 5,4 kilometre uzunluğunda olacak. Güzergahın tamamı ise 14,6 kilometre. Karayolu tüneline ek olarak tünele ulaşacak mevcut yollar da genişletilecek. Boğaz’ı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlanan tünel olumsuz hava koşullarından etkilenmeyecek şekilde tasarlandı.


Avrasya Tüneli, biri geliş, diğeri gidiş olmak üzere iki katlı karayolu şeklinde inşa edilecek. Tünel, Boğaz zeminindeki kayalara tünel açma makinesi sayesinde yapılacak. Avrasya Tüneli'nin maliyeti 1,3 milyar dolar olarak açıklandı.  Kamyon, otobüs ve motorsiklet gibi iki tekerlekli araç trafiğine kapalı olacak tünelden yalnızca otomobil ve minibüsler geçebilecek. Tünelden geçişin 4 dolar + KDV olması planlanıyor.


Sayılarla Avrasya Tüneli

 -Tünelin Boğaz geçişi 5,4 km olacak.

 -İki yaka 106 metre derinde birleştirilecek.

 -Tünelin maliyeti 1,1 milyar dolar.

 -Projenin toplam uzunluğu 14,6 km olacak.

 -Tüp geçidin çapı 14,5 metre olacak.




Avrasya Tüneli tanıtım videosu!
Avrasya Tüneli güzergah!
Avrasya Tüneli bitiş tarihi!
Avrasya Tüneli ayrıntıları!



Geri Dön