25 / 04 / 2024

Avrupa’da en fazla gökdelen Türkiye’de!

Avrupa’da en fazla gökdelen Türkiye’de!

Reddit’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı rakamlarla bir kez daha gözler önüne serildi. Türkiye, sahip olduğu 70 metreden yüksek 417 binayla Avrupa’da en fazla gökdelene sahip ülkeler sıralamasının zirvesinde yer aldı.




Türkiye’de inşaat sektörünün geldiği nokta, dünya çapında çok sayıda kullanıcısı bulunan internet tabanlı sözlük Reddit’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı rakamlarla bir kez daha gözler önüne serildi. Site, Avrupa’daki 70 metreyi geçen gökdelenleri mercek altına alan bir araştırma yayınladı. Almanya’dan İzlanda’ya kadar Avrupa’daki 30 ülkenin yer aldığı listede Türkiye, sahip olduğu 417 adet gökdelenle ilk sırada yer aldı. Avrupa’da en az gökdelene sahip ülke olarak da 70 metreden yüksek iki binaya sahip İzlanda gösterildi. Araştırma, Avrupa’nın lokomotif ekonomilerinden Almanya’da 282, Fransa’da 201, İngiltere’de ise 261 adet 70 metreden yüksek bina olduğunu ortaya koydu. 


‘Gökdelen çok, çünkü...’ 


reddit.com, ABD’de uzun yıllardır çok sayıda kullanıcıya ulaşmış hatta ABD Başkanı Barack Obama’nın da hesabı bulunan bir katılımcı sözlük. Sitede, Avrupa’daki gökdelenlerin sayılarının bulunduğu haritanın paylaşılmasının ardından üyelerin yaptığı yorumlar da oldukça dikkat çekici. Kimi üyeler Türkiye’de gökdelen sayısının fazla oluşunu kalabalık nüfusa bağlarken; bazıları da çoğu gökdelenin aslında konut olarak inşa edildiği yorumunu yaptı. “Türkiye’de gökdelen sayısının bu kadar çok çıkması cami minareleri nedeniyle olabilir mi?” sorusunu soran bir kullancıya verilen cevap ise “Hayır. Çünkü araştırmaya dini yapılar ve eski binalar dahil edilmiyor” oldu. Paylaşımla ilgili yapılan diğer yorumlar ise şöyle: “Türkiye, oldukça popüler bir tatil destinasyonu. Oteller oldukça uzun olabilir”, “10 milyon kişinin yaşadığı İstanbul, çok dağınık bir şehir. Londra’nın yoğunluğu, İstanbul’dan 6 kat daha fazla.” 


Türkiye’deki en eski gökdelen 1993 yılında inşa edilen 39 katlı ve 158 metre uzunluğundaki Akbank Kulesi. 90’lı yıllarda yapılan ve dikkat çeken bir diğer gökdelen ise 34 katlı ve 154 metre uzunluğundaki Süzer Plaza. 2000’li yıllara gelindiğinde ise en dikkat çeken yapılar, 2011 yılında inşa edilen ve Türkiye’nin en uzun binası olma özelliği taşıyan 54 katlı, 261 metre uzunluğundaki Sapphire. Günümüze en yakın inşa edilmiş binalar ise 2012 yılında yapılan Varyap Meridian ve My Towerland.



Gamze Şener/Dünya



Geri Dön