07 / 05 / 2024

Azat Yeşil: Yatırımcılar arsa bulmakta zorluk çekiyor!

Azat Yeşil: Yatırımcılar arsa bulmakta zorluk çekiyor!

Azat Yeşil, "Şehirlerin yeni imar alanına ihtiyacı var. Bu alanların geç oluşumundan dolayı yatırımcılar arsa bulmada güçlük çekiyor. İşte bu nedenle maliyetler artıyor." diye konuştu...



İstanbul ve İzmir'de inşa ettiği konut alanları ile bilinen İzka İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil, arsa maliyetlerinden dert yandı. Yeşil, "Şehirlerin yeni imar alanına ihtiyacı var. Bu alanların geç oluşumundan dolayı yatırımcılar arsa bulmada güçlük çekiyor. İşte bu nedenle maliyetler artıyor." dedi.
Yeşil, İzka'nın Kütahya Osmangazi'de inşa edeceği 800 konutluk 'Kütahya Modern'in tanıtım toplantısının ardından gayrimenkul sektörünün durumunu yorumladı. Sektörün ekonomiye duyarlı olduğuna ve faiz oranlarına uyumlu dalgalandığına işaret eden Yeşil, "Ama bu aralar gayrimenkul satın almak için en uygun dönemdir, çünkü faiz oranları kısmen çok ama eskiye göre uygundur." ifadelerini kullandı. Sektör için en önemli handikapın arsa maliyetleri olduğunu aktaran Yeşil, "Arsa maliyetleri gayrimenkulde konut ve ticaret alanlarının artışını daha çok belirlemektedir. Bu anlamda doğru projelerde, doğru yerlerde yapılacak yatırımlar, altın ve dolar gibi enstrümanlardan daha çok getiri getirecektir. Malum geride bıraktığımız 10 senede devamlı en çok getiri getiren enstrüman gayrimenkuldür." diye konuştu.
İzka Yönetim Kurulu Başkanı, arsa maliyetlerinin atmasını ise şöyle açıkladı: "Maliyetlerin artması spekülasyondan değil. Malum büyük şehirlerde yoğunluk artıyor. Türkiye daha şehirleşme oranını Avrupa ülkelerinin seviyelerine getiremedi. Ülkenin şehirleşme oranının artması gerektiği ortada. Onun için yeni imar alanına ihtiyaç var. Bu yeni imar alanında geç oluşumundan dolayı yatırımcı arsa bulmada güçlük çekiyor. İşte bu nedenle maliyetler artıyor. Dönüşümün ivedi ve uygun olması, arsa maliyetleri daha uygun fiyatlanması konut sektörüne yansır. Belki ideal rakamlarla gayrimenkul elde edilebilir." Döviz kurundaki dalgalanmanın sektöre etkisiyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, kurun yüzde 10 arttığında inşaat sektörünün maliyetlerini yüzde 5-6 artırdığına temas eden Yeşil, "Lakin piyasalar açıldığında gayrimenkul yüzde 40-50 prim yapıyor. Örneğin İzmir'de yaptığımız Park Yaşam Mavişehir projesi 1 sene içinde yüzde 40-60 prim yaptı. Yani yatırımcı hiçbir yatırım aracında aradığı bu karı bulamaz." şeklinde konuştu.


Milat

Geri Dön