19 / 04 / 2024

Bağımsız bölüm düzeltmesi!

Bağımsız bölüm düzeltmesi!

Bağımsız bölüm düzeltmesi 2011 yılına kadar idarece çözülemiyor ancak kat sahiplerinin karşılıklı takas veya satış yapmaları ile çözülebiliyordu. 2011 yılından sonra lisanslı harita büroları ile bu durum çözülebilmektedir...




Bağımsız bölüm düzeltmesi!

Ülkemizde kat irtifaklı veya kat mülkiyetli yapıların fiili durumları ile tapu kayıtlarının dayanağını oluşturan mimari projesindeki bağımsız bölüm numaraları yada vaziyet planındaki blok numaraları zaman zaman farklılıklar gösterebiliyor. Bu tür hata bulunan bağımsız bölümlerde ne yazık ki kişiler fiili olarak sahibi olduğu yerin, tapu planında sahibi olamıyor, hukuken tapu planında yazan numaradaki yerin sahibi oluyorlardır. Bağımsız bölüm düzeltmesi 2011 yılına kadar idarece çözülemiyor ancak kat sahiplerinin karşılıklı takas veya satış yapmaları ile çözülebiliyordu. Bu işlemde de takas veya satış işlemlerindeki harç ve vergiler nedeniyle yüksek maliyetler oluşuyordu.


Belirtilen şekilde blok veya bağımsız bölümlerinde hata bulunan kişilerin Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendislik Bürolarına başvurmaları halinde; bu büroların Tapu Sicil Müdürlüğünde, belediyede ve zeminde yaptığı inceleme sonucu hazırladığı raporla Tapu Müdürlüğündeki planında düzeltme yapılarak sorun çözülüyor. Böylece malikler kullandıkları yerin hukuken de sahibi olabiliyorlar.


Bağımsız bölüm düzeltmesi için istenen belgeler...

Kat Mülkiyetli veya kat irtifaklı tapu sahiplerinden blok veya bağımsız bölümü hatalı olan kişinin veya kişilerden birinin veya bir kısmının veya tamamının tapu aslı veya fotokopisi, tapu sahibinin kimliği veya fotokopisi ile lisanslı harita ve kadastro müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Eğer tapu sahibi yerine vekil kullanılıyorsa, vekalet aslı veya fotokopisi ile vekilin kimliği ile başvurunun yapılması gerekiyor. Tapu müstakil olmayıp hisseli ise hissedarlardan herhangi birinin aslen veya vekaleten başvuruda bulunması yeterli oluyor.



Bağımsız bölüm arsa payı nasıl hesaplanır?
Bağımsız bölümde cins değişikliği!
Bağımsız bölüm net alanı nedir?
Apartman yöneticisi maaş alır mı?
Çatı arası bağımsız bölüm müdür?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön