18 / 04 / 2024

Bağımsız bölüm planı nedir?

Bağımsız bölüm planı nedir?

Herhangi bir ana gayrimenkulün tek başına kullanılmaya müsait olan bölümlerine bağımsız bölüm deniyor. Bir yapıda bulunan daire, dükkan, depo, mağaza gibi bölümlere deniyor. Bağımsız bölüm planı nedir? sorusunun ayrıntıları haberimizde...




Bağımsız bölüm planı nedir?


Herhangi bir ana gayrimenkulün tek başına kullanılmaya müsait olan bölümlerine bağımsız bölüm deniyor. Yani bir yapıda bulunan daireden dükkana, depodan mağazaya kadar ayrı ayrı kullanılabilecek tüm bölümler birer bağımsız bölümü ifade ediyor. Bir yerin bağımsız bölüm olarak nitelenebilmesi için bazı vasıflara sahip olması gerekiyor. Bu vasıfları şöyle sıralayabiliriz; 


*Tek başına kullanıma elverişli olması,

*Daire, mağaza, dükkan, depo gibi vasıflarda olması,

*Zemindeki arsa üzerinde arsa payının ayrılmış olması. 


Bağımsız bölümler farklı vasıflara sahip olabiliyor. Örneğin; bağımsız bölümler aynı yapı içinde olabileceği gibi aynı parsel üzerinde farklı alanlarda da konumlanabiliyor. Bağımsız bölümlerin hepsi ayrı ayrı bir gayrimenkul niteliğine sahip oluyor. 


Bağımsız bölüm planı nedir?

Bir yerin bağımsız bölüm vasfına sahip olması için zeminden bir arsa payının tahsis edilmesi şart. Eğer arsa payı tahsis edilmemişse alan bağımsız bölüm sayılmıyor. Örneğin bina içindeki bir dükkanı ele alalım. Bu dükkan tek başına kullanıma elverişli olsa dahi, eğer zeminden arsa payı ayrılmamışsa bağımsız bölüm sınıfına giremiyor. 


Bağımsız bölüm planı nedir?

Bağımsız bölümler tapuya tescil ettirilirler. Her bağımsız bölümün ise tapu senedi farklıdır. Yani her bağımsız bölüme tapu kütüğünde ayrı ayrı tapu senedi verilir. Söz konusu bu bağımsız bölümler ise inşaat projesinde belirtilir. Bir bağımsız bölüme tek bir kişi sahip olabileceği gibi, birden çok kişi de sahip olabilir. 


Bağımsız bölüme göre özellik.. 

Bağımsız bölüm nedir? sorusunda belirtilmesi gereken bir husus da; her bağımsız bölümün taşıdığı vasfa uygun olan özelliklere sahip olmasının gerekliliği. Yani siz bir daireye sahipseniz, bu dairenin banyo, mutfak, oda gibi bölümlerinin olması şart. 



Bağımsız bölüm numarası nedir?
Binalara bağımsız bölüm ilavesi nasıl yapılır?
Bağımsız bölüm mülkiyet hakkı nedir?
Bağımsız bölüm ne demektir?




Geri Dön