28 / 03 / 2024

Bakü Olimpiyat Stadı 24 ayda tamamlanacak!

Bakü Olimpiyat Stadı 24 ayda tamamlanacak!

Azerbaycan'da yapılan Bakü Olimpiyat Stadı ve Dünya Petrol Devi SOCAR'ın Genel Merkez Binası gibi birçok üst düzey proje, Türk inşaat şirketi Tekfen İnşaat tarafından gerçekleştiriliyor...



Azerbaycan'da yapılan Bakü Olimpiyat Stadı ve Dünya Petrol Devi SOCAR'ın Genel Merkez Binası gibi birçok üst düzey proje, Türk inşaat şirketi Tekfen İnşaat tarafından gerçekleştiriliyor. 


Bakü Olimpiyat Stadı'nın Proje Müdürü Cem ilgün, 2015 Avrupa Olimpiyat Oyunlan'na hazırlanan Azerbaycan'da, dünyada bir ilke imza atarak, inşa etmekte oldukları stadı 24 ayda tamamlıyacaklarını belirterek, Stadyum Projesi'ne, 2012 yılının Kasım ayında toprak dolgusuyla başladıklarını ve yaklaşık olarak 50 hektarlık göl olan bir alanı, 6.5 milyon m3 dolgu yaparak, 2013 Ocak ayında beton dökmeye başladıklarını ekledi. 


Projenin 14 ayını tamamladıklarını ve Bakü Olimpiyat Stadı'nın yüzde 65'nin tamamlandığını ifade eden Proje Müdürü İlgün, konuşmasına şöyle devam etti: "Normalde kontrat bitiş süremiz 28 Şubat 2015'tir. Ancak 2015 Avrupa Olimpiyat Oyunlan'nın Haziran 2015'te obuasından dolayı, biz stadyumu 1 Şubat'ta teslim etmeyi ön görüyoruz. Bu projede, biz, kendimizle yanşıyoruz diyebiliriz. Hakikaten böyle bir işi bitirecek olmaktan gurur duyuyoruz. Dünya üzerinde, 68.000 seyirci kapasitesiyle bir olimpiyat stadyumun 24 ayda tamamlanması, gerçekten çok önemli bir olay. 2015 Avrupa Olimpiyat Oyunları'nda muhteşem bir açılış gösterisi yapılacak. 


Stadyumu buna hazırlıyoruz. 14. ayı tamamladığımız projede, bugün itibariyle 4800 çalışanımız mevcut. Bunlardan 2000'i Tekfen personeli, 2800'ü Taşeron personelidir. Stadyum 6 katlı, 60 metre yüksekliğinde ve tamamı kapalı olacak. Bugüne kadar döktüğümüz beton miktarı 300.000 m3, proje sonunu 350.000 m3 olarak planlıyoruz." 


SOCAR'IN HİZMET BİNASI, AZERBAYCAN'IN EN YÜKSEK BİNASI 


Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın yeni yapılan ve bitmek üzere olan hizmet binası ise tamamlandığında Azerbaycan'ın en yüksek ve en göz alıcı binalarından biri olacak. Yüksekliği 220 metre olan binanın dış görünüşü, Azerbaycan'ı simgeleyen 'Alev ve Rüzgar'dan esinlenerek yapılmış. 


Proje Müdürü Bülent Güney, binanın toplam inşaat alanının 100.000 m2 olduğunu,, 40 katlı yapının, podyumuyla birlikte ofis alanları, kafe, restaurant, spor ve dinlenme mekanları içereceğini söyledi. 

Podyumla kulenin birbirine aradan bir köprüyle bağlandığını belirten Güney sözlerine şöyle devam etti: "Binanın tasarımı, Azerbaycan'ın kadim zamanlarındaki referans alınan öğeleri olan 'Alev ve Rüzgar' dan esinlenilerek geliştirildi ve şu anda Bakü'de inşaat halinde olan en yüksek yapı olma özelliğini de taşıyor. Ayrıca Bakü'nün çok fazla rüzgar almasmdan kaynaklanan salınımlann minimize edip, binada yaşayacaklara belli bir konfor sağlaması için, binanın tepesine 425 tonluk bir kütle monte ediliyor, şu anda onun montajı 

aşamasındayız." 



 İKİ YENİ PROJE 


Tekfen İnşaat'ın Azerbaycan Temsilcisi Turgay Çabalar, şu an itibariyle Azerbaycan'da devam etmekte olan 4 büyük projenin olduğunu belirtti. 


Tekfen İnşaat olarak, Azerbaycan'da 1996 yılından bu yana faaliyette olduklarını belirten Çabalar, "Azerbaycan, bizim için çalışmakta olduğumuz en önemli ülkelerden birisi. Bunun en önemli nedeni de, ana ilkemizin 'iki devlet bir millet' olmanın getirmiş olduğu ve büyüklerimizin bizim için daha önce çizmiş olduğu yol haritasını devam ettirmek olduğu içindir. Bu bilinçle devam ettiğimiz içinde, üstlendiğimiz her projenin bir öncekinden daha iyi ve daha üstün olması için gayret sarfediyoruz" dedi. 


Yenigün İstanbul 




Geri Dön