29 / 03 / 2024

Bank of America zarar açıkladı!

Bank of America zarar açıkladı!

ABD’nin en büyük bankalarından Bank of Amerika, 276 milyon Dolar zarar açıkladı. 23.3 milyar Dolar olarak beklenen 2014’ün ilk çeyrek geliri beklentilerin altında kalarak 22.57 milyar Dolar gerçekleşti.



GCM Menkul Kıymetler Finans Editörü Aysel Aydemir  Bank of America’ya ilişkin analiz yazısı yayınladı. İşte o yazı;



ABD’nin en büyük ikinci bankası konumundaki Bank of America (BofA), bugün TSİ 14:00’te ilk çeyrek bilanço raporunu açıkladı.  2013 yılının ilk çeyreğine göre % 5 oranında düşüşle 23.3 milyar Dolar olarak beklenen çeyrek dönem geliri beklentinin altında kalarak 22.57 milyar Dolar gerçekleşti. Bankanın net zararı ise 276 milyon Dolar oldu. Hisse başına 0.05 Dolarlık kar beklentisi ise 0.05 Dolar zarar olarak gerçekleşti.  

Mevduatta rekor kırdı

Bankanın orta ve uzun vadede momentumunu oluşturacak rakamlar ise pozitif bir görünüme sahip. Toplam dönem sonu mevduat bakiyesi, önceki yılın aynı çeyreğine göre 38 milyar Dolar artışla aynı zamanda rekor olan 1.13 trilyon Dolar’a yükseldi.  Ayrıca üç aylık dönemde 36.000’den fazla kişinin Mortgage sayesinde ev sahibi olduğunu görüyoruz. Aynı dönemde kredi kartı satışları 1 milyonu geçti. Sermaye yapısı ve likiditeye ait veriler de bankanın finansal krizden çıkma çabalarının pozitif etkisine işaret etti. Maliyet yükünde hafiflemenin görüldüğü bu dönemde, hisse başına kar ve gelir rakamlarının düşük beklenmesinin ana nedenlerini açıklamakta fayda var.

Mortgage çözümü maliyetleri artırdı 

Bankanın hisse başına kar beklentileri iki ay önce 0.30 Dolar’dan 0.05 Dolar’a düşürülmüştü. Bunun başlıca nedeni, bankanın Mortgage uygulamaları hakkında suçlamaların düşürülmesi için, ülkedeki düzenleyici kurumla yaptığı yüksek meblağlı uzlaşma bedeliydi. Ayrıca son günlerde gündemde olan ve 15 Nisan’da FED Başkanı Yellen’ın da belirttiği finans sektörünün güçlendirilmesi adına uygulanan yeni sermaye düzenlemeleri kapsamında büyük bir sermaye artırımına gidilmesi söz konusu. Aşağıdaki tabloda geçtiğimiz yıla ait hisse başı kar beklenti – sonuçları ile bu sonuçların günlük fiyat üzerindeki etkisi görülüyor.


Bundan önceki 3 çeyrek boyunca hisse başı karlarda artış görülmesiyle beraber, açıklamaların olduğu gün içinde fiyatın ortalama %2,5 artış yaşadığı görülüyor. Geçen senenin aynı dönemine baktığımızda ise beklentilerin (benzer şekilde) karşılanmaması sonucu hisse fiyatının %4,72 değer kaybı yaşadığını görüyoruz.


Teknik ne diyor?

Teknik olarak incelediğimizde ise, günlük grafikte 2013 yılı ortasından beri devam etmekte olan bir yükseliş kanalı görmekteyiz.  Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe kadar kanalı destekleyen 120 günlük üssel hareketli ortalamanın kırılmasına rağmen, yeni haftayla birlikte 16,05 seviyesi üzerinde tutunma çabası sürüyor. Yukarı yönlü hareketlerin devam edebilmesi açısından, 55 günlük hareketli ortalama yakınında bulunan 16,57 seviyesi kontrol noktası durumunda. Bu seviyenin geçilmesiyle birlikte, 17,34 seviyesinin tekrar gündeme gelmesi beklenebilir. Hisse fiyatının düşmesi yönünde beklenti oluşturabilmek için ise 16,57’den gerçekleşebilecek dönüş veya 16,05 seviyesinin kırılması sonucu gerçekleşebilecek tepki satışlarının beklenmesi gerekmektedir.



GCM Menkul Kıymetler Finans Editörü 

Aysel Aydemir


Geri Dön