29 / 03 / 2024

Barış Aydın: Başkent üniversitelileri keşfetmeli!

Barış Aydın: Başkent üniversitelileri keşfetmeli!

Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Barış Aydın, Başkent’te iş dünyasının öncelikli konularından birinin her biri ülke standartlarının üzerinde eğitim alan, "hazine" gibi değerli çok sayıda üniversiteli genci keşfetmek olduğunu kaydetti.



Başkent Ankara, son yıllarda çok sayıda yeni üniversitenin de kurulmasıyla birlikte mevcut öğrenci sayısını yükseltti. Rahat ulaşım imkanları ve güvenli sokaklarıyla öğrenciler için ideal bir kent olan Ankara’da öğrenci sayısı her geçen gün artıyor. Başkent iş dünyasının, YÖK verilerine göre çok sayıda ilin nüfusunu geçerek 250 bini aşan öğrenciye sahip olmasına karşın, bu potansiyeli etkin şekilde kullanamadığı belirtildi.


Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Barış Aydın, Başkent’te iş dünyasının öncelikli konularından birinin her biri ülke standartlarının üzerinde eğitim alan, "hazine" gibi değerli çok sayıda üniversiteli genci keşfetmek olduğunu kaydetti. Aydın, kısa süre önce açıklanan LYS sonuçları ile yurt genelinden, hatta dünyadan on binlerce öğrencinin Ankara'da eğitim görme ayrıcalığı elde ettiğini dile getirerek, öğrencilerin Ankara'da olma heyecanının, iş dünyasında ne yazık ki yeteri kadar hissedilmediğini vurguladı.


Barış Aydın, üniversiteler ve öğrencilerin çok sayıda kent için büyük ekonomik değer olduğunu, kentlerde iş dünyasının üniversitelere paralel geliştiğini ifade ederek, şunları söyledi:


"Ankara, çok sayıda büyük üniversiteyi uzun yıllar bünyesinde barındırmasına karşın; genç, bilgi dolu, üretken, istekli, heyecanlı, gelecek arayan bu büyük popülasyonun kıymetini yeteri kadar bilemedi. Ülkemizde üniversite öğrencisi sayısı 541 bin 306 olan İstanbul’u, 262 bin 389 öğrenci sayısıyla  Ankara  izliyor. Bizler mevcut üniversiteliler ve kentimize yeni gelecek öğrenciler için neleri yapıp, yapamadığımızı sorgulamalıyız. Yeni kuşağın taleplerinin ve isteklerinin ne yönde olduğunu detaylı bir şekilde analiz etmeliyiz. Sosyal ve kültürel yaşam donatıları üniversite gençliğinin isteklerine göre şekillendirmeli; bu çok ciddi nüfusun istekleri, beklentileri doğrultusunda hareket ederek kent ekonomisine katkı sağlamalıyız. Başkent Ankara’da çok önemli bir potansiyel var ancak bizler bunu değerlendiremiyoruz. Ne yazık ki üniversite gençliğinin fikirleri ve istekleri yeterince dikkate alınmıyor.”


Bu genç nüfusun sadece kent ekonomisine değil, üretim anlamında da sanayi ve iş dünyasındaki çok sayıda sektöre katkı sağlayacağını ifade eden Aydın, gençlerin yenilikçi ve üretim gücünün iş dünyası tarafından kazanılmasının son derece önemli olduğunu kaydetti.


-"Bu gücü Ankara'da tutmalıyız"


Barış Aydın, sözlerine şöyle devam etti:


“Bilgi üretiminde aktif rol oynayan üniversitelerle işbirliği yapılmasının zorunluluk olduğu kanısındayım. Birçok ilin nüfusundan çok daha fazla sayıda öğrenciye sahip olan Ankara’da, üniversitelerle işbirliği yapıldığı takdirde binlerce genç beynin Başkent’te kalması sağlanarak bir nevi beyin göçünün de önüne geçilecek. Bu anlamda öğrencilere sağlanacak istihdam olanakları son derece önem taşıyor. Özellikle okul sonrası gelecek kaygısı taşıyan gençler için de bu tarz yaklaşımlar üniversite gençliği açısından ciddi bir motivasyon kaynağı olur. Dolayısıyla iş dünyasının, her biri birbirinden değerli üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin bilgi, beceri ve görüşlerinden yararlanması lazım.”


Bunun yanı sıra, üniversitelerle işbirliği kapsamında özellikle AR-GE ve inovasyon gibi önemli alanlarda çok büyük gelişmelere imza atılabileceğini dile getiren Aydın, “AR-GE ve inovasyon gibi alanlarda personel ihtiyacı karşılanırken, sanayi kuruluşları da finansal olanaklarını kullanmaları ve üniversitelerde filizlenen fikirlerin projeye dönüşmesine yardımcı olmaları halinde ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanabilir” dedi.


YÖK, Kasım 2013 istatistikleri:


1- Ankara Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans -doktora öğrencileri toplam sayısı : 61.522


2- Atılım Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans -doktora öğrencileri toplam sayısı : 7075


3- Başkent Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans -doktora öğrencileri toplam sayısı : 8304


4- Çankaya Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans- doktora öğrencileri toplam sayısı : 6094


5- Gazi Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans -doktora öğrencileri toplam sayısı : 75305


6- Hacettepe Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans -doktora öğrencileri toplam sayısı : 41025


7- Bilkent Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans -doktora öğrencileri toplam sayısı : 11918


8- İpek Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans-doktora öğrencileri toplam sayısı : 181


9- Ortadoğu Teknik Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans- doktora öğrencileri toplam sayısı : 26678


10- TED Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans- doktora öğrencileri toplam sayısı : 638


11- TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans -doktora öğrencileri toplam sayısı : 4690


12- Turgut Özal Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans -doktora öğrencileri toplam sayısı : 5267


13- Türk Hava Kurumu Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans- doktora öğrencileri toplam sayısı : 5153


14- Ufuk Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans-doktora öğrencileri toplam sayısı : 2507


15- Yıldırım Beyazıt Üniversitesi


Lisans- önlisans – yüksek lisans -doktora öğrencileri toplam sayısı : 6032


Genel toplam:262.389


Ankara’daki üniversitelerde 2014 yılında toplam 19.180 akademisyen bulunuyor.


İllere göre öğrenci sayıları :


İstanbul : 541.306


Ankara: 262.389


İzmir : 145.978


Konya : 100.688


Kocaeli: 69.976



Geri Dön