29 / 03 / 2024

Bina enerji kimlik belgesi nasıl alınır ?

Bina enerji kimlik belgesi nasıl alınır ?

Binalarda enerji israfının önlenmesi için enerji kimlik belgesine ihtiyaç duyuluyor. Enerji kimlik belgesi hakkında gerekli açıklamalar Enerji Verimliliği Kanunu'nda yapılıyor. Peki,bina enerji kimlik belgesi nasıl alınır?



Bina enerji kimlik belgesi..

Enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması için bina enerji kimlik belgesi alınması gerekiyor.


Bina enerji kimlik belgesi nasıl alınır?

Enerji kimlik belgesi almak için  şirketlere başvuru yapılması gerekiyor.  Enerji kimlik belgesi için daire sayısı ve daire büyüklükleri dikkate alınarak sözleşme hazırlanıyor. Sözleşme imzalandıktan sonra binaya ait mimari, mekanik ve elektrik projeleri temin ediliyor. Binaya iat projeler temin edilemiyor ise bina için roleve çalışması gerçekleştirilmesi gerekiyor.


Projeler üzerinde bulunan veriler kullanılarak belirlenen enerji tüketim sınıfını gösteren enerji kimlik belgesi yetkili firma tarafından düzenleniyor, onaylanıyor ve bina yönetimine teslim ediliyor. Enerji kimlik belgesinin bir nüshası bina girişine asılması gerekiyor. Enerji kimlik belgeleri talebe göre istenilen sayıda çoğaltılabiliyor.Düzenlenen enerji kimlik belgelerinin geçerlilik süresi on yıl olarak belirleniyor. Süresi dolan enerji kimlik belgeleri yenilenmesi gerekiyor.


Bina enerji kimlik belgesi alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu belgeyi düzenleyecek kurumun seçimi oluyor. Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi düzenleyecek kurum Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketi olması gerekiyor.  Yeni binalarda ise EVD şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları enerji kimlik belgesi (EKB) düzenleyebiliyor. Enerji kimlik belgenizi alırken, mevcut binalar için Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketi yetki belgesini, yeni binalar için ise EKB Uzmanı  belgesini sorgulamayı ihmal edilmemesi gerekiyor. 


Bina enerji kimlik belgesi ne zaman alınır..

Yeni binalarda iskan (yapı kullanım) izni alınması için enerji kimlik belgesi bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Bina ruhsat tarihinden yapımı tamamlanana kadar geçen süreç içerisinde enerji kimlik belgesi temin edilmesi gerekiyor. 


Bina enerji kimlik belgesi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön