27 / 04 / 2024

Birinci dereceden mirasçılar kimdir?

Birinci dereceden mirasçılar kimdir?

Vefat eden bir kimsenin geride miras bırakması halinde, birinci dereceden mirasçıları kimdir? Kimler bu mirastan yararlanma hakkına sahip oluyor? Yanıtı ve konu ile ilgili detaylar haberimizde...



Birinci dereceden mirasçılar kimdir?

Miras, vefat eden birine ait olan taşınır veya taşınmaz malların birinci dereceden mirasçılarına kalmasına deniyor. Miras hukukuna göre, birinci dereceden mirasçılar kimdir, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Birinci dereceden mirasçılar

Vefat eden kişinin birinci dereceden mirasçıları onun alt soyu oluyor. Bir diğer ifade ile mirasçılar öncelikli olarak çocuklar oluyor. Aynı zaman da çocuklarının çocukları yani torunları da birinci dereceden mirasçı vasfına sahip oluyor.


Miras bırakan kişiden önce vefat eden mirasçının payını çocukları alır. Bu demek oluyor ki, örneğin ilk önce babanız sonra dedeniz vefat etti. Dedenizden babanıza kalacak olan miras payı birinci dereceden mirasçılar arasında yer alan torunlar arasında paylaştırılıyor.


Söz konusu miras, cuk sayısına göre eşit olarak paylaştırılıyor. Çocuklar arasında evlat edinilmiş olan varsa, diğer kan bağı olan çocuklar gibi mirastan eşit olarak faydalanıyor.


Kanunu mirasçı olarak kabul edilen bir başka şahıslar da bir başka kimseden olan çocuklar olarak karşımıza çıkıyor. Bu çocuklar da yine aynı şekilde eşit olarak mirastan payını alıyor.



Miras intikal işlemleri!
Evlat edinilen çocuk mirasçı olur mu?
Miras yoluyla elde edilen emlak için nasıl bir tapu işlemi yapılır?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön