29 / 04 / 2024

Bloke edilmiş çek nedir?

Bloke edilmiş çek nedir?

Konut, arsa ve işyeri gibi emlak satışlarında karşımıza çıkan blokeli çek nedir? Blokeli çek nasıl alınır? Blokeli çek masrafları ne kadardır? Bloke edilmiş çek nedir?




Bloke edilmiş çek nedir?

Blokev çek, hukuki niteliğe sahip bir ödeme aracı olarak tanımlanıyor. Bloke çek genellikler konut,arsa ve işyeri gibi satışlarda tercih ediliyor.  Bloke çekler, bankanın "Bloke edilmiştir." biçimde bir yazısı ile normal çeklerden farklı bir niteliğe sahip oluyor.Banka tarafından kredi tutarının bloke hesaba alınması ile düzenlenen şube çekine, bloke çek deniyor.


Bloke çek düzenlenirken zorunlu şekil şartlarına uyulması gerekiyor.Ancak özellikle rakam yazılırken çok dikkat edilmesi gerekiyor. Uygulamada çekler hamiline veya nama yazılı olarak düzenlenebiliyor.


Bloke Çekin Ciro İşlemleri..

Çekte aynı bonoda olduğu gibi ciro ile başkasına devredilebiliyor. ciro karşımıza iki şekilde çıkıyor. Birincisi çekin devredildiği kişinin ad ve soyadının yazılı olduğu ve  “ödeyiniz” yazısının bulunduğu kısmın imzalanması ile ismi yazan kişiden başkasının tahsil edemeyeceği tam ciro.


İkincisinde ise isim belirtilmeden sadece “ödeyiniz” yazısının olduğu kısım imzalanıyor. Çek kimin elinde ise o tahsil edebiliyor. Buna da beyaz ciro deniyor.


Blokeli çekin tahsili ise bloke çekin düzenlendiği şubeye gidildiği takdirde aynı gün tahsilat yapabiliyor. Satış bir nedenle yapılamaz ise çeki hazırlatmış olan alıcı bu blokeyi kaldırabiliyor.Fakat bloke çek masarafları bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.


Bu  işlemlerin sorunsuz  yürütülebilmesi için  profesyonel emlak şirketleriyle çalışılması ve işlemlerin bu şirketler aracılığıyla gerçekleşmesi gerekiyor.



Bloke çek masrafı ne kadar?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön