19 / 04 / 2024

Çin, Ukrayna'dan 50 yıllığına Belçika'nın yüzölçümü büyüklüğünde arazi istedi!

Çin, Ukrayna'dan 50 yıllığına Belçika'nın yüzölçümü büyüklüğünde arazi istedi!

Afrika'dan ABD'ye birçok yerde toprak ve arazi satın alan ya da uzun süreli kiralayan Çin, Ukrayna' dan 50 yıllığına Belçika'nın yüz ölçümü büyüklüğünde arazi istedi.



Xian Jiaotong Liverpool Üniversitesi Doç. Dr. Ahmet Göncü, Çin'in Bulgaristan'dan Arjantin'e, Afrika'dan ABD'ye birçok yerde toprak ve arazi satın aldığın ya da uzun süreli kiraladığını belirterek, "Ukrayna'da Çin'in 50 yıllığına kullanım hakkını almak istediği arazi Belçika büyüklüğünde ve Ukrayna'nın yüzölçümünün yaklaşık yüzde 5''i seviyesinde" dedi. 

 

Çin'in yurt dışında edindiği tarım arazilerini değerlendiren Göncü, Çin'in kendi toplumunun artan gıda talebi nedeniyle arzı güven altına almaya ve düzenli olarak artırmaya çalıştığına işaret ederek, Çin'in kalkınma planında tarımda yüzde 95 oranında kendine yeterli olabilme hedefi bulunduğunu belirtti. 

 

ENFLASYON YARATMIYORLAR

Göncü, dünya nüfusunun yaklaşık beşte birine sahip olan Çin'in ekilebilir toprak alanı açısından dünyadaki tarım alanlarının yüzde 9'una sahip olduğunu anlatan Göncü, Çin ekonomisi büyüdükçe zenginleşen Çinli nüfusun gıda talebinin giderek arttığını, Çin yönetiminin de enflasyon yaratmadan artan talebi karşılayabilmek için yurt dışında tarım arazileri satın aldığını veya uzun süreliğine kiraladığını söyledi. 

 

Çin'in bu şekilde tarım ürünlerindeki arzı artırmaya çalıştığını vurgulayan Göncü, Çin'in ciddi miktarlarda tarım arazileri satın aldığı ülkelerin başında Ukrayna, Brezilya, Arjantin, ABD ve Afrika'nın geldiğini dile getirdi. 


Vatan


Geri Dön