24 / 04 / 2024

Çöp vergisi nasıl ödenir?

Çöp vergisi nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisi olarak da bilinen çöp vergisi nasıl ödenir? Konutlara düşen çevre temizlik vergi payı nasıl tahsil ediliyor? İşyeri sahipleri, çöp vergilerini nasıl ödüyor?



Çöp vergisi nasıl ödenir?

Çöp vergisi, çevre temizlik vergisi olarak da biliniyor. Bu vergi, belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödenmesi gereken vergi olarak tanımlanıyor.


Çöp vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan yapılardan alınıyor. Peki Çöp vergisi nasıl ödenir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Çöp vergisi konut ve işyerleri için ayrı şekilde tahsil ediliyor. Konutlar için vergi tutarı su faturalarına yansıtılırken; işyerleri için çöp vergisi belediyeye gidilerek ödeniyor.


Çöp vergisi ödeme şekli:


Konut çöp vergisi nasıl ödenir?

Konutlar için söz konusu çöp vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. Çöp vergisi, belediyeye gidilip ödenmiyor; vergi tutarı su faturalarına yansıtılıyor. Böylece su fatuları ödenirken aynı zamanda konutlar için çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor.


İşyeri çöp vergisi nasıl ödenir?

İşyerleri sahiplerinin çöp vergilerini ödeyebilmeleri için belediyeye gitmeleri gerekiyor. İşyerleri için belirlenen çöp vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


2013 yılı çöp vergisi taksit dönemleri şu şekilde belirlendi; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ilk taksit ödendi; Kasım ayında ise ikinci taksit ödemeleri yapılacak.


Kullanılmayan konut ve işyerlerinin de muafiyeti mümkün oluyor. Muafiyetlik için boş bina sahiplerinin belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor.



Çöp vergisi nedir?
Çöp vergisi nereye ödenir?



Geri Dön