28 / 03 / 2024

Demirtaş OSB'nin santrali sanayici ile çevrecileri karşı karşıya getirdi!

Demirtaş OSB'nin santrali sanayici ile çevrecileri karşı karşıya getirdi!

Demirtaş OSB yönetiminin enerji giderlerini azaltma hedefiyle kurmaya hazırlandığı Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi, çevrecilerle sanayileri karşı karşıya getirdi. Çevreciler santralin tarım alanlarına büyük zarar vereceğini düşünüyor.



Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSAB) kurulması planlanan termik santral, Bursa gündemini hareketlendirdi. Çevre örgütleri ve meslek odaları  santralin yapımına karşı çıkarken, sanayiciler ve yerel yönetimler kurulmasını destekler nitelikte açıklamalar yapıyor.


Projeyi yürüten DOSAB’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman, Ağustosta Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) projenin ayrıntılarını sanayicilerle paylaşacaklarını söyledi. 125 milyon dolara malolacak 49 megavat elektrik üretim kapasitesine sahip DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi’nde 380 bin ton/saat buhar üretileceğini, DOSAB'ın elektrik ihtiyacının 3’te birinin karşılanacağını ifade eden Kahraman, "DOSAB’da  kömür, doğalgaz ve diğer yakıtları kullanan 150 baca var. Biz tek bir baca ile çevre korumaya katkıda bulunacağız. Kömür ve kireçtaşının nakliyesi, stoku ve yanması  kapalı sistemde olacak. Baca gazı emisyonunda; metreküpte 30 mg toz yerine Türkiye ve AB mevzuatının da altında 10 mg üst limit olacak" diye konuştu.


Proje ile DOSAB'ta doğalgaz kullanımının yüzde 65 azalacağını kaydeden Kahraman, "Bu yıllık 100 milyon dolar demek. 10 yılda sanayici doğalgaza 1 milyar dolar daha az fatura ödeyecek.  Gelen eleştiriler maksatlı. Bursa halkını bilgilendirmeyi ısrarla sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.


BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay,  ağustosta BTSO’da projenin sunumunu yapacaklarını belirterek. "Bu proje Türkiye’nin geleceğidir. Almanya  enerjisinin yüzde 46’sını kömürden üretiyor"dedi.


'Her şey Büyükşehir Belediyesi’nin kontrolünde'


DOSAB’daki 440 fabrikanın bacalarından en az 100’ünün her gün havaya gaz saldığını vurgulayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Kurulacak termik santralle bu zararın tazmin edilecek.

100 zararlı bacanın susması için bu baca yapılıyor. Her şey belediyemizin kontrol ve denetiminde" diye konuştu.


Elektrik ve çevre mühendisleri odaları projeye karşı çıkıyor


*Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Remzi Çınar: Bursa’nın dışındaki termik santralleri tartışırken, bir anda şehrin göbeğindekileri tartışır olduk. Bölgedeki 8 kilometre çapındaki tarım alanlarında yıllık 70 bin ton şeftali üretiliyor. Santral günde 10 bin ton, yılda 3 milyon 650 bin ton su tüketecek. Başka OSB’lerde bu tür tesislerin kurulmasının önünü de açacak TMMOB olarak bir rapor hazırlayıp önümüzde günlerde kamuoyuna sunacağız.


*Çevre Mühendisleri Odası Bursa Temsilcisi Efsun Dindar: Kömür Bursa’nın zaten iyi olmayan hava kalitesini iyice düşürecek. Bursa’da birçok sanayi filtre kullanıyor ama düzenli bakımları yapılmıyor. Yeraltı su oranları kapasitemizi yitirmek üzereyiz.Taşınacak kömürün egzoz emisyonu atmosfere yayılacak.

 

*Doğa-Der Başkanı Murat Demir: 50’ye yakın muhtar ve STK temsilcisiyle toplantı yaptık. Bu termik santrali istemiyorlar. Bursa halkından gizlenen bir proje bu. Şu an süreci takip ediyoruz. Yeniden bir yol haritası çizeceğiz. Bu projelerin evet veya hayır diyebileceğimiz bilimsel bir karşılığı olmalı. Anayasaya ve Bursalılık kimliğine aykırı.


Dünya


Geri Dön