28 / 04 / 2024

Devremülk iadesi dilekçesi!

Devremülk iadesi dilekçesi!

Devremülk, bir bağımsız bölümünün mülkiyetine belirli tarihler içinde sahip olma hakkına deniyor. Devremülk sahipleri, sözleşmeyi imzaladıkları belli süre içerisinde devremülk iadesini isteyebiliyor. İşte devremülk iadesi dilekçesi...



Devremülk iadesi dilekçesi!

Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde istifade hakkı, müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı olarak kurulabilir. Bu hakka devre mülk hakkı denir. 


Devre mülk hakkının yılın belirli dönemlerine ayrılması ve 15 günden daha az süreli olmaması gerekir. Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa devre mülk hakkı sahibi bu hakkın kullanımını başkalarına bırakabiliyor. 


Devremülk sahipleri, sözleşmeyi imzaladıkları belli süre içerisinde devremülk iadesini isteyebiliyor. Konu ile ilgili olarak görülen bir davada şu esaslara yer verildi:

1) Kapıdan satış,

2) İşyeri gibi satış mekanları dışında yapılan tecrübe ve muayene şartlı satışlar olarak tanımlandı.

3) Yasaya göre, bu tür sözleşmelerde alıcının 7 günlük tecrübe ve muayene süresi sonuna kadar malı kabul edebileceği gibi, hiçbir gerekçe göstermeden reddetmekte de serbest olduğuna dikkat çekildi.

4) Dava dosyasında, taraflar arasındaki ihtilafın cayma hakkına ilişkin 7 günlük sürenin ne zaman başlayacağı konusunda yaşandığı belirtilerek şu açıklama yapıldı: “Satışın tecrübe ve muayene koşullu olduğu açık ve belirgin olduğuna göre, cayma süresinin malın tüketiciye ulaştığı tarihten itibaren başladığının kabulü gerekir.

5) Tüketicinin Korunması Kanunu ve Borçlar Kanunu’na göre tecrübe ve muayene şartıyla yapılan satış sözleşmesinden dönme hiçbir objektif koşula bağlanmamış, tamamen tüketicinin iradesine bırakılmıştır.

6) Sözleşmenin taraflarca imzalanması ile cayılıp cayılmayacağının bildirilmesi arasındaki sürede sözleşme henüz hükümlerini doğurmaz.” 


Devremülk iadesi dilekçesi..


Muhatab şirketin adı


Şirketinizle imzalamış olduğum, ....................... tarih ve .................................................. konulu, ......... yıllk devre tatil sözleşmesinden , 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ a bağlı olarak çıkarılan, Devre Tatil Sözleşmeleri Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 6’ncı maddesinden kaynaklanan cayma hakkımı kullanmak suretiyle caydığımı bildirir, ödemiş olduğum peşinat ve imzalamış olduğum senet.... . vb.  kıymetli evrakın, tarafıma ya da belirtmiş olduğum adrese teslim edilmesini talep ederim.


Ad, Soyad

Tarih

İmza


Adres:


Devremülk tapu devri!




Geri Dön