18 / 04 / 2024

Doğal sit alanları!

Doğal sit alanları!

Tarih öncesi ve tarihi devirlere ait doğal değerler olarak da bilinen doğal sit alanları ile ilgili bilgiye ulaşmak için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Doğal sit alanları!

Ender bulunan, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait; özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gereken alanlar doğal sit alanları olarak ifade ediliyor. Doğal sit alanları yer üstünde, yer altında veya su altında bulunabiliyor. 


Doğal sit alanları kendi arasında üç gruba ayrılıyor. Bunlar: 1. dereceden doğal sit alanları, 2. dereceden doğal sit alanları ve 3. dereceden doğal sit alanları.


* 1. dereceden doğal sit alanları; Bilimsellik açısından evrensel bir değere sahip; mutlaka korunması gereken; ender bulunan ve ilginç özelliklere ve güzelliklere sahip olan korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında olduğu gibi korunacak alanlardır.


* 2. dereceden doğal sit alanları; Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi gereken aynı zamanda kamu yararı gözönüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlardır.


* 3. dereceden doğal sit alanları; Doğal yapının korunması ve geliştirilmesinin yanında, bölgenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilen alanlardır.


Doğal sit alanları "Kentbilim Terimleri Sözlüğü" nde şu şekilde ifade edilmiştir:

"Türdeş oluşları ve özellikleri, çağbilimsel, güzel-duyusal, sanatsal, bilimsel, çevrebilimsel, budunbetimsel, yazınsal ya da söylencesel önemleri bakımından korunmaları ve değerlendirilmeleri gereken, bu nedenle de kent düzentasarlarında ve bölgesel tasarılarda önemli yeri bulunan, doğa ile insanların ortak yapıtı olan ya da yalnız doğal güzelliklerin oluşturduğu yerbetimsel bölgeler."




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön