20 / 04 / 2024

Dubaililere konut satışı yapmanın püf noktaları!

 Dubaililere konut satışı yapmanın püf noktaları!

Dubai, içinde bulunduğu ülkeden daha ünlü bir şehir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde, 7 emirlikten biri. Petrolle çevrili Körfezde, Ticaret, Turizm ve emlak şehri…



Dubai, içinde bulunduğu ülkeden daha ünlü bir şehir. Birleşik Arap Emirlikleri’nde, 7 emirlikten biri. Petrolle çevrili Körfezde, Ticaret, Turizm ve emlak şehri… Dubai, yüksek gökdelenleri, devasa alışveriş merkezleri, eğlenceleri  ile meşhur bir şehir.  Dubai’yi petrol şehri olarak biliriz ama Dubai’nin ekonomisinde petrol ve doğalgazın payı sadece % 6 seviyesindedir.  

Birleşik Arap Emirliklerinin Kuruluş Tarihi: 2 Aralık 1971 (İngiltere’den). Nüfusu yaklaşık 7 milyon’dur. Başkenti Abu Dhabi, Yüz ölçümü: 83.600 km2, Kişi başı GSYİH: 66.625 USD  (IMF World Economic Outlook Database, Eylül 2011). BAE dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz rezervlerine sahiptir. Petrolde dünyanın 7. büyük petrol rezervlerine sahip olup, trolün %90’nından fazlası Abu Dhabi Emirliği’nde üretilmektedir. Doğalgazda ise dünyanın en büyük yedinci doğalgaz kaynaklarına (6,43 trilyon m3 ) sahiptir. 

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki nüfusun ancak %20’si yerli Emirati nüfusudur. Geri kalan %80’lik nüfus dünyanın birçok farklı ülkesinden  iş yapmak ve çalışmak için gelenlerdir. Dubai bölgede ilk petrol çıkan yerdir ama petrol yatakları zengin olmadığı için bitmiş... Arap dünyasına açılmak isteyen Asyalı, Amerikalı, Avrupalı tüm şirket ve kurumlarının merkezleri veya şubelerinin olduğu şehir Dubai.  

 Şeyh Maktum, petrolün olmadığı Duba’yi cazibe merkezi olması için turizm, ticaret ve emlak şehri yapmaya karar veriyor.  Bunun için dünya finans çevrelerinden borç alıyor.. Dünyadaki vinçlerin yaklaşık %30’unu Dubai’ye getiriyor. Dubai,  Palmiye Adası, Burj el Arab Oteli ve dünyanın en uzun binası 800 metrelik Burj Dubai kulesi gibi iddialı projelerle meşhur oluyor. 

Brad Pit gibi holywood yıldızları, David Beckham gibi futbol yıldızlarının da “sembolik” olarak konut aldığı Dubai’de konut projeleri 2008 yılına kadar inşaat başlamadan satılıyor ve %80 oranında prim yapıyor.  Global krizle 2009-2010 yılında ise Dubai konut sektörü ciddi zarar görüyor...  Global krizle ofis fiyatları yüzde 58, rezidans fiyatları yüzde 43 düşüyor ve  tamamlanmış ofislerin yüzde yaklaşık %50’si boşalıyor…  Çin’den sonra en fazla nakit fonlara sahip Birleşik Arap Emirlikleri’nin bir Emirliği olan Dubai borçlarını ödeyemez hale geliyor..

Ancak 2012 yılında Dubai yeniden toparlanıyor. Yarım kalan konut projelerine yeniden başlanıyor ve konut fiyatları yükselmeye başlıyor. 2008 dünya krizinde zarar gören Dubai yeniden toparlanıyor. Dubai, tüm Arap dünyası için örnek bir şehirdir. Şeyh Maktum’un Dubai’yi Ortadoğu’nun ticaret üssü yapma projesi başarılı oluyor…

Emiratileri konut satmak için dikkat edilmesi gerekenler..

Birleşik Arap Emirlikleri Vatandaşları dünya finans sisteminin eğittiği ticareti bilen insanlardır. Doğulu ve Batılı tüccarların buluştuğu bir ortamda ticareti öğrendiler. Emiratilere konut satarken konutun “yatırım” değerine iyi vurgu yapmanız gerekir. Mesela, konutun proje aşamasında alınması ile bitmesi sürecinde ne kadar kazanabileceğini, konutun teslim edilmesinden sonra ne kadar kazanabileceğini, gelecek yıllarda konut bölgesine yapılacak projeler ile konutun ne kadar değerleneceğini grafiklerle anlatmanız gerekir. Emirtiler yatırımcıdır.. 

Zengin Emiratiler, İstanbul’dan konutu mutlaka yüksek rezidanslardan alırlar. Konutun fiyatından önce prestijli olmasına önem verirler. Projenin kalitesine ve İstanbul’daki itibarına bakarlar... Birleşik Arap Emirliklerindeki, özellikle Dubai’deki alış veriş merkezleri içerisinde dünyanın en önemli markalarının mağazaları vardır. Alışveriş merkezleri çok büyüktür. Emiratiler altında alışveriş merkezi olan projeleri daha çok tercih ederler.

Birleşik Arap Emirliklerinden yaşayanların %80’i yabancıdır. Yabancılardan Doktor, mühendis, işadamı, tüccarlar da İstanbul konut sektörüne yatırım peşinde. Bu grup alıcılar ise yatırım kadar konut aldıkları çevrenin yaşam standardına da bakarlar. Çocuklarını Türkiye’de okutmak isteyenler de çok. Alacakları evleri yaşamak amacıyla da düşünürler.

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki İslami sermaye ve fonlar, Dubai’de batılı finans kurumlarını yakından tanıdılar. Konut sektöründeki sıcak parayı ve karlılığı gördüler. Doğru bir ülke/şehir/lokasyon’da yapılacak yatırımının ne kadar kazançlı olduğunun farkındalar. Bu nedenle İslami fonların gözü İstanbul’da..

Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com


Geri Dön