19 / 04 / 2024

Ecrimisil ne demektir?

Ecrimisil ne demektir?

Ecrimisil ne demektir? Ecrimislin ödenmesi işgalciye mülkiyet hakkı sağlar mı ? Ecrimisil tespiti yapılırken hazine değerini arttıran değerler nelerdir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyip bu konularda fikir edinebilirsiniz..



Ecrimisil ne demektir?


Ecrimisil kelime anlamı olarak hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki haliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminat bedelidir. 


Ecrimisil nasıl hesaplanır? 


Hazine taşınmazlarından kiraya verilen, irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilenlerin dışında kalanların fiilî durumları, İdarece hazırlanan program dâhilinde mahallinde tespit edilerek Yönetmelik eki "Taşınmaz Tespit Tutanağı" düzenleniyor. Söz konusu tutanakta; işgalin başlangıç tarihi, taşınmazın işgale veya kullanıma konu olan yüzölçümü, işgalcileri, kullanım amacı, ecrimisil takdirinde yararlanılabilecek bilgiler ile bilinmesinde yarar görülen diğer bilgilere de yer verilir.


Hazine taşınmazlarının kişilerce işgale uğradığının tespit edildiği tarihten itibaren onbeş gün içinde "Taşınmaz Tespit Tutanağına" dayanılarak ecrimisil İdarece tespit edilir ve Yönetmeliğin komisyonca karara bağlanıyor.


Ecrimisilin ödenmesi işgalciye mülkiyet hakkı sağlar mı ?


Ecrimisil geçmişe ilişkin alınan işgal tazminatı olduğundan işgalciye tapuya ilişkin bir hak sağlamıyor.



Ecrimisil tespiti yapılırken hazine taşınmazının değerini etkileyebilecek olan durumlar ise şöyle;


a) İmar durumu,

b) Yüzölçümü,

c) Niteliği,

ç) Verimi (Tarım arazilerinde),

d) Alt yapı hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı,

e) Konumu,

f) İşgalden önceki haliyle kullanılması halinde getirebileceği gelir; gibi koşullara göre söz konusu taşınmazın rayiç bedeli hesaplanıyor.


Ecrimisilin tespitinde ayrıca; aynı yer ve mahalde bulunan emsal nitelikteki taşınmazlar için oluşmuş kira bedelleri veya ecrimisiller, varsa bunlara ilişkin kesinleşmiş yargı kararları, gerektiğinde ilgisine göre belediye, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturularak edinilecek bilgiler ile taşınmazın değerini etkileyecek tüm unsurlar dikkate alınıyor.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com 



Geri Dön