19 / 04 / 2024

Ecrimisil taksitle ödenebilir mi?

Ecrimisil taksitle ödenebilir mi?

Ecrimisil taksitle ödenebilir mi? Ecrimisil bedeli ödeme koşulları hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilir ve ecrimisil konusu hakkında kapsamlı olarak fikir edinebilirsiniz..



Ecrimisil; Devlet ihale Kanunu'nun 75. maddesinde: “Devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malları ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile idare ve temsil ettiği mazbut vakıflara ait taşınmaz malların, gerçek ve tüzel kişilerce işgali üzerine, fuzuli şâgilden, bu Kanunun 9 uncu maddesindeki yerlerden sorulmak suretiyle (idareden taşınmaz ve değerleme konusunda işin ehli veya uzmanı üç kişiden oluşan komisyonca tespit tarihinden geriye doğru beş yılı geçmemek üzere tespit ve takdir edilecek) ecrimisil istenir. Ecrimisil talep edilebilmesi için, Hazinenin işgalden dolayı bir zarara uğramış olması gerekmez ve fuzuli şâgilin kusuru aranmaz”. olarak yer alıyor.



Söz konusu maddeye göre  Devletin hüküm ve tasarrufu altına olan kamu mallarından özel olarak yararlanan kişiler fuzuli şagil konumundan olup bunlardan alınan ücrete ecrimisil denir. Ecrimisil, kamu mallarının hukuka aykırı bir şekilde kullanılması nedeniyle işgalciden alınan bir bedeldir. Ecrimisil bir tazminat veya ceza olmayıp devlete ait bir yerin kullanılmasından doğan kira benzeri bir bedel alıyor.



Peki ecrimisil taksitle ödenebilir mi?


Ecrimisil ihbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin tebliğinden itibaren otuz günlük süre içinde ecrimisil borçlusunun ödeme güçlüğü nedeniyle yazılı olarak talep etmesi ve toplam ecrimisilin en az yüzde yirmibeşinin peşin olarak ödenmesi kaydıyla ecrimisil, en fazla bir yıl içinde taksitler hâlinde ödenebiliyor. 


Ecrimisil taksitlerine kanuni faiz oranı uygulanır. Taksitle ödeme sürecinde, 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun uyarınca Bakanlar Kurulu Kararıyla yeni kanuni faiz oranının belirlenmesi halinde, Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen tarihten itibaren kanuni faiz, yeni oran üzerinden hesaplanıyor.



Ecrimisil taksitlerinin vadeleri ile taksit sayısı ve taksit tutarı, ecrimisil ihbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin tebliğinden itibaren otuz günlük sürenin son günü esas alınarak en fazla bir yıl içinde olmak üzere İdare tarafından, fuzuli şagilin talebi de dikkate alınmak suretiyle tespit ediliyor. Tespit edilen taksitlere ilişkin olarak, bu Genel Tebliğin ekinde yer alan ödeme planı düzenleniyor. Fuzuli şagil tarafından imzalanan ödeme planının bir örneği kendisine verilip bir örneği de dosyasında saklanıyor.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön