28 / 03 / 2024

Emlak fiyatları uçuyor konut stoku artıyor!

Emlak fiyatları uçuyor konut stoku artıyor!

Konut sektöründe talep daralması yaşanırken, İstanbul'da fiyatlar uçuşa geçti. Ülke genelinde, yarısı İstanbul'da olmak üzere, 1 milyonu aşan konut stoku oluştuğu kaydediliyor. Stoklara talep yok ama fiyatlar artışta..



Konut sektöründe talep daralması yaşanırken, İstanbul'da fiyatlar uçuşa geçti. Ülke genelinde, yarısı İstanbul'da olmak üzere, ı milyonu aşan konut stoku oluştuğu kaydediliyor. Stoku eritecek talep olmamasıyla birlikte emlak fiyatlarındaki yükseliş sürüyor. 2014 REIDIN Konut Fiyat Endeksi'ne göre, satılık konut fiyatlarında İstanbul Temmuz 2014 verilerinde yıllık bazda yüzde 21.59 üe en çok artış yaşanan il oldu. Sadece Temmuz ayındaki artış ise yüzde 1.80 oldu. Hürriyet'in haberine göre; İstanbul'u, yıllık yüzde 12.41 artış ile  Adana  ve yıllık yüzde 12.10 artış ile  Ankara  izledi. 


Artışın en az yaşandığı iller Kocaeli ve Bursa olarak görüldü. Artış yüzdeleri yıllık bazda sırasıyla yüzde 8.1 ve yüzde 9.03 oldu. Aynı dönem içinde konut satış fiyatları Adana'da yüzde 1.34, Ankara'da yüzde 0.90, Antalya'da yüzde 0.46, Bursa'da yüzde 0.45, İzmir'de yüzde 0.77 ve Kocaeli'nde yüzde 0.57 oranında arttı. 


FİYAT ARTIŞI TÜFE'NİN ÇOK ÜZERİNDE


REIDIN Konut Fiyat Endeksi 2014 yılı temmuz ayı ülke geneli sonuçlarını değerlendiren REIDIN Kıdemli Analisti Orhan Vatandaş, Türkiye genelindeki yüzde 1.41'lik aylık fiyat artış oranının, yüzde 0.45 olarak gerçekleşen TÜFE'nin oldukça üzerinde olduğunu söyledi. 


Vatandaş, bu durumun enflasyondan kaynaklanan maliyetlerdeki artışın fiyatlara yansımaya başladığının göstergesi olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Daha da önemlisi kredi faiz oranlan. Biliyorsunuz ki konut fiyatları ile kredi faiz oranları ve benzer şekilde kredi hacmi arasında ilişki yüksek derecede önemli. Son iki yıldaki gelişmeleri değerlendirdiğimizde, konut fiyat endeksi ve kredi faiz oranlan arasındaki ilişkinin gücü -0.77 iken, konut fiyat endeksi ve konut kredi hacmi arasındaki ilişkinin gücü +0.86 düzeyinde. 


Dolayısıyla, Türkiye'de konut fiyatlarının gelişiminde kredi faiz oranlarının aşağı yönlü hareketi olumlu etki yaratıyor. Benzer şekilde de faiz oranlarının aşağı yönlü hareketi kredi hacminin de artmasına neden oluyor." Bugün aylık faiz oranının yüzde 0.90 seviyelerinde, yani psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına inmiş durumda olduğunu anlatan Vatandaş, böyle bir ortamda talebin artacağı ve buna bağlı olarak fiyatlarda artış yaşanacağı beklentisinin yanlış olmayacağını anlattı. 


Taraf 


Geri Dön