28 / 03 / 2024

Er-Bakır ABD’de 70 milyon dolar yatırımla fabrika kurdu!

Er-Bakır ABD’de 70 milyon dolar yatırımla fabrika kurdu!

Türkiye, AB’nin Meksika ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmasının dışında kalınca, bölgeye ihracat yapan Er-Bakır yüksek gümrük duvarlarından kurtulmak için ABD’de fabrika kurdu. Fabrika Meksika sınırındaki New Mexico eyaletinde 70 milyon dolar yatırıml



Türkiye’nin önde gelen bakır tel üreticilerinden Denizlili Er-Bakır, yeni pazarlara açılma stratejisi içinde çok önem verdiği ABD’de fabrika kurdu. ABD’nin New Mexico eyaletinin Santa Teresa kentinde 70 milyon dolar yatırımla bakır tel çekme tesisi kuran Er-Bakır, bu fabrikasıyla yıllık 24 bin ton üretim ve 250 milyon dolar ciro hedefliyor. 


70 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

ABD yatırımının ayrıntılarını Ekonomist’e anlatan Er-Bakır Genel Müdürü Macit Taşkın, ihracatta kan kaybı yaşanmaması için Meksika’daki müşterilerinin kendilerinden yakın lokasyonda üretim yapmak için talepte bulunduğunu belirtiyor. Taşkın, “Bir an önce üretime geçmek istediğimiz için Meksika sınırına çok yakın olan Santa Teresa kentinde hazır bir bina arayışındaydık. Sonunda 23 bin metrekare kapalı alana sahip bir üretim tesisi bulduk. 8,5 milyon dolar bina, 32 milyon dolar makine-ekipmanlar ve 28 milyon dolar da işletme sermayesi olmak üzere toplam 70 milyon dolar yatırımla fabrikamızı kurduk” diye konuştu. Taşkın, New Mexico eyaletindeki yatırım teşviklerinin kendilerini çok cezbettiğine işaret ederek, “New Mexico, Texas’a göre daha yoksul bir bölge. Burada Texas’a göre 7-8 milyon dolarlık bir vergi avantajı var. Bu yüzden burayı seçtik” dedi.


İKİNCİ FABRİKA PLANI

Özellikle Meksika’da faaliyet gösteren ABD’li otomotiv kablo yan sanayi şirketlerine bakır tel üretimi yapacaklarını ifade eden Taşkın, “ABD fabrikasında 195 kişiye istihdam sağlayacağız. Yılda 24 bin ton üretim ve 250 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Hem Meksika hem de ABD pazarı için üretim yapacağız” dedi. Taşkın, fabrikanın deneme üretimine temmuz ayında başlayacağını ve yıl sonuna kadar da tam kapasiteye ulaşacağını belirtti. Macit Taşkın, “ABD’de ikinci bir fabrika kurmayı planlıyor musunuz?” sorumuza ise şu yanıtı veriyor: “Önce New Mexico fabrikamızdan gelecek geri dönüşlere bakacağız. Hedeflediğimiz sonuçlara ulaştıktan sonra ABD’de ikinci fabrikayı kurabiliriz. Ama ikinci fabrika için güneyi değil Kuzey Amerika’yı düşünüyoruz.”


Yatırımın arkasında STA var

Er-Bakır’ın Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, ABD yatırımının arkasında AB’nin Meksika ile yaptığı Serbest Ticaret Anlaşması’ndan (STA) zarar görmelerinin yattığını söylüyor. Bugüne kadar müşterileri olan ABD’li otomotiv kablo yan sanayi şirketlerinin son yıllarda üretimlerini Meksika’ya taşıdığına dikkat çeken Keçeci, “AB Meksika ile serbest ticaret anlaşması imzalayınca bizim ihracatımız tehlikeye girdi. Bu nedenle ABD’nin Meksika sınırında bir fabrika kurma ve ihracatımızı bu şekilde sürdürme kararı aldık. Aksi takdirde bu şirketlere yaptığımız ihracat, Türkiye’nin Meksika ile STA’sı olmadığı için sona erecekti” diyor.  AB’nin serbest ticaret anlaşmalarına ortak olmak konusunda gerek Ekonomi Bakanlığı gerekse TOBB nezdinde defalarca girişimde bulunduklarını hatırlatan Keçeci, “Ancak görünen o ki yakın zamanda bu konuda olumlu bir sonuç alamayacağız. Bu yüzden ABD’de fabrika kurmak o pazarlara ulaşmak için şart oldu” diye konuştu.



Hürriyet


Geri Dön