23 / 04 / 2024

Eroğlu Grup Big Star'ı aldı!

Eroğlu Grup Big Star'ı aldı!

Eroğlu Grup Başkan Yardımcısı Şahin Eroğlu, "Satış döneminde küpeli oğluyla gelen kurucu 'Enerjim bitti, devredecek adam da yok' dedi. Bu sıkıntı Avrupalı firmalarda çok yaşanıyor. Ama bizde yok" diyor



 Eroğlu Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahin Eroğlu, 2005 yılında satın aldığı isviçreli Big Star markasını alışında, sahibinin ikinci nesle güvenememesinin etkili olduğunu söyledi. Satış günü küpeli oğluyla imza atmaya gelen kurucunun "Benim enerjim kalmadı, devredecek adam da bulamıyorum" dediğini söyleyen Eroğlu, "Bu sıkıntılı dönemlerde paniğe kapılan Avrupalı firmalarda çok yaşanıyor. Ama bizim ikinci nesille ilgili hiçbir korkumuz yok" diyor.
Colin's markasının yaratıcısı Aksaraylı Eroğlu Ailesi'nin İstanbul hikâyesi 1976'da başlar. Derslerinin durumundan çok şartlar yüzünden ortaokuldan terk olan Şahin Bey önce atölyelerde haftalık 150 lira maaşla çırak olarak çalışarak atılır hayata. Hızlı değişen moda dünyasında bir sezon üretilen mal bir sezon sonra "çul-çaput" olduğu için hep çok çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyen Eroğlu, "Bu hayat içine bir de eğitimi sığdıramadım. Gerçekten fırsat olmadı" diyor.
ALIŞVERİŞİN HASI RUSYA'DA
8 çocuklu bir aile olarak geldikleri İstanbul'da ailesiyle Yeşildirek'te bir atölye açtıklarını anlatan Şahin Eroğlu 1986'da yurtdışından ilk siparişini alan firmanın Avrupa ile başlayan ticari ilişkilerinin 1990'da Rusya ile daha da güçlendiğini söylüyor. Avrupa ile alışverişi Avrupa Birliği üyelik hikâyesine benzeten Eroğlu "Avrupa ile alışveriş ne oldurur, ne de öldürür" diyor. Eroğlu Rusya'ya açılma kararı almalarına neden olan somut olayı da şöyle anlatıyor: "Bir gün biz bir odada bir Alman ile 50 kuruşun pazarlığını yaparken camdan bir baktım, Ruslar 2 otobüs mal almış. Mallara yer açmak için koltukları da sökmüşler. Üstelik malı da kendileri taşıyorlar. O gün 'Müşteri dediğin böyle olur. İyi para kazandırıp malı kendisi yükleyecek' dedim."
YENİ MAĞAZA DESTEĞİ
Şu an satışlarının yüzde 30'unu Türkiye'de, yüzde 30'unu da Rusya'da gerçekleştiren grup bu yıl tekstilden 500 milyon dolar ciro elde edecek. Bu yıl yüzde 30 büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Eroğlu, "Bire birde büyümemiz yüzde 10. Yeni mağazalarla büyümeyi destekliyoruz" diyor. 558 mağazaları olduğunu dile getiren Eroğlu, "Bunun 160'a yakını Türkiye'de" diyor. En pahalı mağazasının Rusya'da olduğunu dile getiren Eroğlu, ülkede daha önce 300 bin dolarlık kirasıy] dikkat çeken Moskova Manej AVM'deki mağazasından daha pahalı bir mağazaları daha olduğuna dikkat çekerek "Rusya'da inanılmaz kiralar var" diyor. Colin's şirkete farklı vizyon getirmek ic; bünyesinde Uzakdoğuludan Avrupalıya 15 yabancı yönetici çalıştırıyor
Mavi'nin haberi olmadan İstiklaldeki binayı almazdık
İstiklal Caddesi'ndeki mağazanız çok konuşuldu. Siz aldığınızda orada Mavi jeans kiracıydı. Siz alınca onlar çıktı. Aranız bozuldu mu
Hayır aramız bozulmadı. Zaten bir yıldan fazla kaldılar. Bu konu sektörde çok konuşuldu ama her iki firma da birbiriyle iletişim halindeydi. Biz almasak da Mango alacaktı zaten. Binanın sahibi Sudi Özkan'dı. Zaten Sudi Bey alması için Mavi'ye 30 gün süre tanıdı. Mavi hayır dedi. Biz zaten kiracının haberi olmadan bu binayı almazdık. Bizde ticaret hiçbir zaman insanlığın önüne geçemez.
Bu bakış açısı size para kaybettirdi mi
"Hakemden kaybettik, hakemle kazandık" diye bakınca, biz kazanmışızdır diye düşünüyorum.
En zor pazarınız hangisi
Tabii ki Avrupa. Aslındaonun zor olmasında en büyük neden de Avrupa'nın şu anda
Eroğlu,   Kadınların tekstil trend olmaması. Gelirin düşmesi, nüfusun yaşlanması bunda etkili. Büyümemizde Avrupa'nın payı düşüyor. Özellikle Almanya'da büyümemiz başa baş gidiyor.
Buna rağmen devam edecek misiniz Avrupa'da
Tabii ki edeceğiz. Orada bize çok kârlı işler yapanlar, 50 mağazası olanlar bugün bunu taşıyamıyor. ingiltere'den bize "alın" teklifler geldi. Fee Fung'un Başkanı buradaydı. O bize "Böyle bir düşünceniz olursa Noel'den sonra fiyatlar yüzde 30 düşecek" dedi.
Peki "fırsat bu fırsat deyip" alır mısınız yeni marka Şu an planlamıyoruz. Biraz daha beklemek lazım. Ama fırsat çıkınca apartman bile alıyoruz, iyi fırsat olursa marka da alırız.
Habertürk


Geri Dön