29 / 03 / 2024

Faiz düştü, konut satışları arttı!

Faiz düştü, konut satışları arttı!

Türkiye genelinde Haziran ayında konut satışları artış gösterirken, sektör temsilcileri konut satışındaki bu kıpırdanmanın Merkez Bankası ’ nın faiz indirim kararı neticesinde ortaya çıktığını kaydetti...



Türkiye genelinde Haziran ayında konut satışları artış gösterirken, sektör temsilcileri konut satışındaki bu kıpırdanmanın Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı neticesinde ortaya çıktığını kaydetti.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Haziran ayında 92 bin 936 konut satılırken, geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 3 artış gösterdi. Konut satışlarında, İstanbul 19 bin 252 konut satışı ile en yüksek paya sahip olurken, 10 bin 437 konut satışı (yüzde 11,2) ile  Ankara  ikinci oldu.


Konut satışlarında gözlenen yüzde 3'lük artışın yıla durgun başlayan sektör için oldukça olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Elit Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan, bu artışta Merkez Bankası'nın faiz indirim kararının etkili olduğunu bildirdi.


Mayıs ayından bu yana 1.75 puan faiz indirimine gidildiğini hatırlatan Yıldızhan, "Konut kredi faizlerindeki değişimin satışlara etkisi sanılandan çok daha fazla. TÜİK verileri bu tespitin ne kadar doğru olduğunun bir göstergesi adeta. Bu yılın başlarında Merkez Bankası'nın faiz artırımıyla konut kredisi faiz oranları da yükselişe geçmiş, krediyle yapılan konut satışları ve toplam satışlar da gerilemişti. Aslında satışların durağan pozisyon aldığı Mayıs-Temmuz arasında yapılan faiz indirimi sonrası ise konut satışları yükselişe geçti" dedi.


Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemlerde de faiz indirimine gitmesinin ekonominin lokomotifi inşaat sektörünü adeta şahlandıracağını belirten Yıldızhan, şunları söyledi:


"İnşaat sektörü için 2014 yılı beklentileri karşılamadı ancak, yeni sezondan oldukça umutluyuz. Merkez Bankası'nın indirim kararlarının devam edeceğini düşünüyoruz. Son olarak Beytepe'de Elit Royal Residence projesini hayata geçirdik. Projede yaşam artık başlıyor. Önümüzdeki yıla yeni ve sürpriz projelerle hazırlanıyoruz. Önümüze daha da umutlu bakabilmemiz için sektöre canlılık getirecek her hamleyi destekliyoruz."



Sabah 





Geri Dön