20 / 04 / 2024

Fenerbahçe Stadı'na 315 milyon lira değer biçildi!

Fenerbahçe Stadı'na 315 milyon lira değer biçildi!

Alattin METİN: FenerBahçe Müzesi"nde günlerce süren bir tarih yolculuğuna çıktım. Her şeye rağmen FenerBahçe çok ama çok büyümüş. Ve bu büyüklük de rahmetli İslam çupi"nin dediği gibi, œAnlatılmaz, yaşanır



Serkan Acar elindeki kağıdı okudu: 39 dönüm, 104 arşın...
Sağ tarafı evvelce ayvalı bostan şimdi Yorgi kızı Harikaliya bostanı ve kısmen Kadıköy Lisesi. Sol tarafı evvelce Taşköprü. şžimdi Haralambos bostan.
şžaşırdım...
œBak dedi.
Elimde Fenerbahçe Stadı"nın ilk tapusu vardı.
Sene 1933:
Dört bin iki yüz otuz bir lira karşılığında alınmış.
Hem de on taksitle.
***
şžimdi kiracı. Tapu, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü"nde.
Her sene kira bedeli olarak milyon dolarlar ödüyor.
Tapusunu almaya kalksan arsa altın gibi kıymetli, pazarlık 100 milyon dolardan başlar.
Toprağın üstündeki tesis ondan da kıymetli. 110 milyon dolar.
***
Oysa Fenerbahçe malına sahip çıkabilse, parça parça elinden çıkarmasa bugün œkendi malını tekrar geri almak için hiç uğraşmazdı.
***
Fenerbahçe"nin œtarihi belge olan tapusunu görünce müzenin tozlu arşivlerine daldım...
Neler gördüm, neler...
Mesela: İlk kez, Osmanlı Padişahı İkinci Abdülhamit, 30 altın karşılığında 20 yıllığına kiralık vermiş.
O günkü Papazın çayırı"nın bir futbol stadyumu olması bir tesadüf eseri gerçekleşmiş.
1908 yılı temmuz ayında şžehremini Operatör Cemil Bey (Cemil Topuz) hürriyet kahramanlarına yardım amacıyla verdiği davetin konuklarından ve yurdumuzda futbolu ilk oynayan ailelerden Reji Whittal, gençlerin spora ve futbola ilgisi nedeniyle bir futbol sahası yapılmasını ister. Fenerbahçe Başkanı Ziya Bey (Ziya Songülen) birkaç İngiliz ve maruf Rıfat Bey"le toplantı yaparak en uygun yerin hazineye Papazın çayırı olduğunu söyler. Padişah da kabul eder. Hatta 1922 yılında stat, lokalinin işletmesi Galatasaray"ın kurucu Ali Sami Yen, Cevdet ve Tevfik Beyler"den oluşan bir heyet tarafından da işletilir.
***
1948 yılında 27 basamaklı
7 bin seyircinin alacağı tribünler bugün 52 bin 500 kişinin oturup izleyeceği, modern localar, lokantalar ve spor mağazalarından oluşan muhteşem bir tesise dönüştü. Her yıl sezon başında satılan 30 bin kombine bilet ile darphane gibi para kazanan mekan oldu.
***
Günlerce süren œtarih yolculuğunda şunu gördüm.
Her şeye rağmen Fenerbahçe çok ama çok büyümüş. Ve bu büyüklük de rahmetli İslam çupi"nin dediği gibi, œAnlatılmaz, yaşanır...
F.Bahçe"nin Saracoğlu tapusu
Hududu: Sağ tarafı evvelce ayvalı bostan şimdi Yorgi kızı Harikaliya bostanı ve kısmen Kadıköy lisesi sol tarafı evvelce taşköprü şimdi Haralambos bostanı ve kısmen aşkı bey veresesi tenis mahalli ve kısmen evvelce Aziz beyin Münevver hanımın yüz beşi Feyzi merhum Eşref beylerin şimdi Nüzhet (11)
İstisap veçhi: Kayden (42) dörüm olup bermucibi harita iki dönüm (1496) arşın noksanile (39) dönüm (104) arşından ibaret olan mezkur mahal hazinei maliyece 13 temmuz 932 T.li heyeti vekile kararına ve 1080 No.lu kanun ahkamına tevfikan bedeli on senede ve on müsavi ve son taksitin tediyesine değin hazine namına ipotekli kalmak şartile Fenerbahçe spor kulübüne (4231) lira (50) kuruş bedel ile verilmiş ve bundan birinci taksiti olan (423) lira (15) kuruşun teslimi vezne edildiği İstanbul defterdarlığının 2214/933 tarihli ve 13507 No.lu tezkeresile bildirilmiş ve bermucibi iş"ar hazine namına birinci derecede ipotekli olmak ve (12)
Mutasarrıfının isim ve tabiiyeti: Fenerbahçe Spor kulübü
Bahçıvan kulübesi holding oldu
Bir tarih yatan Fenerbahçe Müzesi"nde dolaşırken gözüme ilk kulüp binası olan bahçıvan kulübesinin resmi ilişti.
şžöyle yazıyordu:
œ1907 yılında cemiyet kurmak yasak olduğu için yöneticiler 1911"e kadar evde, kahvehanede veya gazinoda toplanıyorlardı. 1910 yılında kulübe üye olan mühendis okulu öğrencisi Kemal Aşkın Kuşdili dere kenarındaki evlerinin bahçıvan kulübesini verdi. 3.20 X 4 metre büyüklüğünde zemini toprak yerde sadece bir masa ve altı sandalye vardı. 1911 yılında ilk şampiyonluğunu da bu barınakta kazandı.
şžimdi bakıyorum. Dev bir holding olan Fenerbahçe"nin modern kulüp binasında her yöneticinin saray gibi geniş odaları, kurulları ve yüzlerce çalışanı ile dumansız bir fabrika gibi.
17 yılda yapılmayan stadı Yıldırım 1 yılda yaptırdı
Belgelere göre 11 Mart 1964 yılında, Başkan olan İsmet Uluğ, Fenerbahçe Stadı"nın yarı hissesini Beden Terbiyesi"ne, yeni bir stat yapılması karşılığında hibe ediyor. 1965 yılında temel atma törenine devrin Spor Bakanı Malik Yolaç ile Galatasaray başkanı Rüşhan Adlı"da katılıyor. Ve inşaat 17 yıl sürüyor.
Bu arada 14 Mart 1966 yılında kalan yarı hisse de Beden Terbiyesi"ne 2.5 milyon liraya satılıyor. Ve Aziz Yıldırım başkan olunca bugünkü modern stadı bir yıl gibi kısa zamanda devletten bir kuruş destek almadan yaptırıyor.
2.5 milyon tesise gitti
Fenerbahçe Kulübü"nde üç dönem başkanlık (1966-74, 1976-80 ve 1983-84) ile birçok kez yönetimlere giren Ilgaz, stadın verilmesi karşılığında Beden Terbiyesi"nden alınan 2.5 milyon lira için şöyle diyor: œİsteseydim, o para ile çok ünlü bir futbolcu transfer edebilirdim. Ama yapmadım. Onun yerine 2.5 milyon lirayı Fenerbahçe Burnu"ndaki tesislere harcadım.
İyi de yapmış.
çünkü İstanbul"a gelen yabancı takımların yöneticileri o tesisleri görünce hayran kalıyorlar.
 Acar"ın büyük özlemi
Serkan Acar adam gibi adamdır. Dostu çok, düşmanı hiç yoktur. O da gecesini, gündüzünü kulübe veren ender kişilerdendir.
Onun da stat ile ilgili hikayesi var.
1966 yılında stat yıkılırken futbola başlamış. Seçmeler o zaman statta yapılıyormuş. œStat yıkıldığı sene futbola başladım. 14 sene oynadım. 1980 yılında bıraktım. Bana bu güzel stada oynamak nasip olmadı diyor.
Bilet kuyruğunda bİr başžbakan
 Fenerbahçe"de şžükrü Saracoğlu"nun ismi unutulmaz başkanlar arasındadır. Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı yapan Saracoğlu, bugün ismi verilen stada cebinden para verip bilet alarak girdiği konuşuluyor.
şžehir efsanesi değil gerçeğin tanığı Ilgaz şöyle anlatır;
œArkadaşlarım ile beraber maça giderken, bilet kuyruğunda şžükrü Saracoğlu Beyefendi"yi gördüm. Yanına gittim, davet ettim. Nazik bir şekilde sıram geldi, biletimi alıp geleceğim dedi.
Akşam/Alattin METİN


Geri Dön