27 / 04 / 2024

Ferhat Keten, babasının inşaat firmasının anahtarını reşit olduğu gün aldı!

Ferhat Keten, babasının inşaat firmasının anahtarını reşit olduğu gün aldı!

Keten İnşaat'ın kurucusu Ali Keten, baba mesleğini seçen oğlu Ferhat Keten'e 18 yaşını tamamladığında şirketi teslim etmiş. Eğitimini yurtdışında tamamlayan Ferhat Keten, 1999 yılından bu yana Keten İnşaat'ın yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyor. A



Etiler, Taksim, Cihangir gibi şehrin en önemli merkezlerinde yenileme çalışmalarına imza atan Keten İnşaat’ın başında mesleklerine tutku ile bağlı bir baba oğul var: Ali ve Ferhat Keten. Ali Keten’in 1976 yılında amca çocukları ile 4 ortaklı olarak kurduğu Keten İnşaat’ın yönetimi 1999 yılında Ferhat Keten’e geçmiş.

1944 yılında Aşkale'de dünyaya gelen Ali Keten’in 3 çocuğu var. Ancak Ferhat Keten baba mesleğini seçerken, diğer oğlu makine mühendisliğini, kızı ise diş hekimliğini tercih etmiş.

KÖRBER BURSU KAZANMIŞ
Ali Keten’in “18 yaşını bitirdikten sonra her şeyimi ona teslim ettim” dediği, ortağı ve yol arkadaşı Ferhat Keten’in eğitim hayatı başarılarla dolu. İstanbul Erkek Lisesi'nin ardından ÎTÜ Mimarlık Fakültesi'nden mezun olmuş. Yüksek lisansını İngiltere Nottingham Trent Üniversitesi, İrlanda Waterford Teknoloji Enstitüsü ve Almanya Karlsruhe FHTH'da; “Yapım Yönetim Alanında Uluslararası Projelerde Ekonomik ve Politik Risklerin Yönetimi, Çin Yapı Sektörünün Analizi” konulu tez çalışmasıyla tamamlamış. Tarihi Yerleşmelerde Değişen Kentsel Yaşam konulu çalışmasıyla Körber Foundation bursunu kazanan Ferhat Keten, Almanya'nın ikinci büyük inşaat firması Walter Group- Dywidag'da şantiye ve proje yönetiminde bulunmuş. Keten, kendisinin alaylı olduğunu, mektepli Ferhat Keten’in şirkete katılımının işlerine yenilik getirdiğini söylüyor. Ali Keten, “Ferhat çağı takip ediyor. Şirketi benden 10 sene daha ileriye taşıdı” diyor.

‘KUŞAK ÇATIŞMASI YAŞAMADIK’
Ferhat Keten ise babasıyla  “tatlı” bir diyalog içinde olduklarını söylüyor. Fikren iyi anlaştıkları her hallerinden belli olan baba oğul, 14 senedir hiç kavga etmediklerini aralarında hiç kuşak çatışması yaşanmadığını söylüyor. Şirket içerisinde şeffaf bir yapının olduğunu söyleyen baba oğul, “Tipik bir aile şirketi değiliz. Çok büyük bir firma değiliz ama onların ayarında çalışıyoruz” diyor. Etiler, Taksim, Cihangir gibi şehrin önemli merkezlerinde de projeler geliştiren Keten İnşaat kentsel yenileme projeleriyle dikkat çekiyor.

Ferhat Keten'in ekibinde 12 tane mimar çalışıyor.
Ferhat Keten üniversiteden mezun olduktan sonra şirket içerisinde aldıkları ilk projenin kârlı bir proje olmadığını söylüyor ve Topağacı Meydanı'ndaki Sokullu Apartmanı'nın mimarisinin kendisi için çok özel olduğunu söylüyor.

36 yılda toplam 48 projeye imza attı
Bugüne kadar gerçekleştirdiği 48 projede 200 milyon liralık yatırıma imza atan, Nişantaşı mimarı olarak bilinen Keten İnşaat'ın rotasında Etiler, Taksim ve Cihangir de var. Keten İnşaat AŞ'nin yeni projesi olan Keten Ihlamur, Beşiktaş'ta en dikkat çeken projelerden bir tanesi olarak yükseliyor. Toplam 51 daireli butik projede fiyatlar 450 bin dolar ile 550 bin dolar arasında değişiyor. 2013 yılı sonuna kadar 900 milyon liralık yatırımı hayata geçirmeyi planlayan şirketin, üç yıl içinde 2 bin konut üretmeyi ve 370 milyon lira ciro elde etmeyi hedefliyor. Keten İnşaat, Anadolu yakasında da Suadiye ve Kızıltoprak hattında projeler geliştiriyor.

OFİS VE OTEL PROJELERİNE BAŞLIYOR
Hollandalı tasarım firması ile ortaklık kuran firma, Kağıthane'de ofis projesi inşaatına başlıyor. BİKUR ortaklığında gerçekleşecek proje yaz sonunda hayata geçecek. Keten İnşaat'ın bir de Gümüşsuyu'nda otel projesi olacak.

İTÜ ve Kültür Üniversitesi’nde ders verdi
Ferhat Keten, 1999 yılından itibaren ikinci nesil olarak Keten inşaat AŞ'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Galata Grubu, Mimarlar Odası, Mimarlar Odası Afet Komitesi, Mimarlar Odası Uluslararası İlişkiler Komiteleri'nde görev alan Ferhat Keten, 1999 depreminde Afet Komitesi'nde görev yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Bölge Planlama Bölümü'nde 
doktora çalışmalarını sürdüren Ferhat Keten İstanbul Teknik Üniversitesi ve Kültür Üniversiteleri’nde ders verdi.

Oğul Keten
■ 1974 yılında Aşkale'de doğdu.
■ İTÜ Mimarlık Fakültesinden mezun oldu. Doktora yapıyor.
■ Evli ve 2 çocuk babası olan Ferhat Keten, seyahat etmeyi seviyor.

Baba Keten
■ 1944 yılında Aşkale'de dünyaya geldi.
■ 1956 yılında inşaat sektörüne girdi.
■ Evli ve 3 çocuk babası olan Ali Keten, torunlarıyla vakit geçirmeyi çok seviyor.

'Yıktığımız bir binadan demir yerine kablo çıktı'
İstanbul'da yıkıp yeniden yaptıkları binalarda şaşırtıcı manzaralar gördüklerini ifade eden Ferhat Keten "Geçtiğimiz aylarda yıktığımız bir binadan demir yerine kablo çıktı" diyerek İstanbul'daki riskin büyüklüğünü özetliyor. Metrekare fiyatları 10 bin TL'leri bulan semtlerde bile durumun değişmediğini ileri süren Ferhat Keten şöyle konuşuyor: "Varoş kesimin hali ise çok daha kötü. Duruma acil çözüm üretilmesi gerek. Türkiye'nin hafızası yeterli değil. Unutmaya meyilli bir toplumuz. Hemen hemen tüm binalar risk altında."

Klarnet çalıyor doğa sporlarına ilgi duyuyor
Keten inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten özel yaşamında da renkli sosyal hayatı ile dikkat çekiyor. Klarnet ve trompet çalan Ferhat Keten'in özel ilgileri arasında tüplü dalış ve hentbol bulunuyor. Hüsnü Şenlendirici'den ders alan Keten, 50 parçalık repertuvara sahip.

Lisede izcilik yapan Ferhat Keten İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) Doğa Sporları Kulübü'nün de kurucularından biri. Latin danslarına da ilgi duyan Ferhat Keten, dünyanın çeşitli bölgelerine yaptığı seyahatlere mutlaka 2 kızını ve eşini de götürüyor.

'FIRSAT BULDUKÇA SEYAHAT EDERİZ'
Baba oğul boş zamanlarda seyahat etmekten çok keyif alıyor. Baharda arabayla yurtdışı seyahatleri yaptıklarını söyleyen Ferhat Keten, baba oğul en son arabayla Yunanistan turu yaptıklarını belirtiyor.

 Yelda Akgün/Habertürk


Geri Dön