20 / 04 / 2024

Fikirtepe'den İdris Güllüce'ye açık mektup!

Fikirtepe'den İdris Güllüce'ye açık mektup!

Fikirtepe Dumlupınar Eğitim Merdivenköy Mahalleleri sakinleri tarafından kurulan dernek, FİDEM; Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye hitaben Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde yaşanan sıkıntıları özetleyen ve çözüm isteyen bir mektup kaleme aldı.



Fikirtepe den İdris Güllüce ye açık mektup!


Fikirtepe Dumlupınar Eğitim Merpenköy Mahalleleri Sosyal Yardımlaşma Kültür Derneği (FİDEM), Fikirtepe kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sıkıntıları anlatan bir mektup kaleme aldı ve sorunların çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye gönderdi. 


FİDEM, Fikirtepe'de inşaat yapmak isteyen müteahhitlik firmalarının ruhsat sorunundan Fikirtepeli hak sahiplerinin muhatap bulamama isyanına, Fikirtepe kentsel dönüşüm sürecini tıkanma noktasına getiren sorunlardan çözüm önerilerine kadar geniş perspektifte bir mektup yazdı. E-posta yoluyla Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin makamına ulaştırdıkları o mektup şöyle;


"Sayın Bakanım,


Zatıalinizin Bakanlık görevine başlamasıyla birlikte tıkanmakta olan Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projesine sahip çıkmanız ve yapmış olduğunuz düzenleme neticesinde Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesindeki süreç belirli bir hız ve ivme kazanmıştır.


Evvel emirde Bölge Halkı olarak Şahsınıza teşekkür ederiz.


Bununla  birlikte ;


Fikirtepe’de yapılan açılış ve temel atma törenindeki genel açıklamalarınızda ve ayaküstü yaptığımız sohbette, sürecin artık tıkanmayacağı, işlerin hızlı yürüyeceği teknik çalışmaların İstanbul Büyükşehir Belediyesinde yapılacağı, İnşaat ruhsatlarının Bakanlık il müdürlüğünde verileceği ve herhangi bir olumsuz durumda haberdar edilmeniz halinde müdahale edeceğinizi ifade etmiştiniz.


Genel itibariyle Projedeki sürecin son durumu şudur.


Tarafınızca yapılan düzenlemenin ilk günlerince süreç hızlı bir şekilde gelişti. Bu Sayede hali hazırda Anka Yapı, Teknik yapı ve Emay inşaat olmak üzere 3 firma İnşaat ruhsatlarını aldı ve çalışmalarını sürdürüyorlar.


Akabinde %100 anlaşma sağlanan proje safhalarının işleyişinde çeşitli kamu kurumlarca yapılan çalışmalarda ilk etapta özellikle Tapu Dairesi ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nde avan projelerin incelenmesi ve onay safhasında problem görülmemekteydi.


Lakin avan projelerinin onayından sonra inşaat ruhsatının alınması safhasında ilk sorun olarak İstanbul Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü nezdinde tekrar tıkanmalar başlamıştır.


Şöyle ki;


Bölgemizde yüzde 100 anlaşmayı yapan ilk firma Baysaş İnşaat’ın avan projesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde onaylandığı, statik, elektrik, mekanik projelerin il müdürlüğüne verildiği, kot kesit, istikamet, roleve, İski ve itfaiye raporlarının tamamlandığı hatta inşaat ruhsat harcının (702.000 Tl.)  ödendiği halde firmanın ruhsat müracaatı Bakanlık İl Müdürlüğü'nde bekletilmekte ve inşaat ruhsatı bir türlü verilmemektedir.


Geçtiğimiz hafta boyunca defalarca heyetler halinde İstanbul İl Müdürlüğüne gittik. Kentsel Yenileme İl Müdürü Sayın Necmettin Beyle görüşmemizde kendisi tarafından ifade edildiği şekliyle "Baysaş İnşaat'ın müracatında herhangi bir eksiklik olmadığı halde İl Müdürlüğünde yeterli elamanının ve kadrosunun olmadığı gerekçesiyle çalışma yapamadığını beklememiz gerektiğini, inşaat ruhsatının ne zaman çıkacağını bilmediğini tarih veremeyeceğini ifade etmişlerdir."


1-) Projeler hızlandığından ve peşi sıra İl Müdürlüğüne gitmeye başladığından, yaşanan bu aksaklık neticesinde Bölgemizde tekrar huzursuzluk ve karamsarlık başlamıştır.


Konu ile ilgili hassasiyetinizi bildiğimizden, İl Müdürlüğüne vereceğiniz bir talimata ihtiyacımız olduğunu bildirmek görevimizdir.


2-) Bölgemiz genelinde 2/3 uygulaması yer yer başlamıştır. Hatta Erkan İnşaat’ın sözleşme imzaladığı bir adada bu uygulama sayesinde imzalar tamamlanmıştır. Ve fakat tüm Fikirtepe’deki dönüşümün makro plan bazında tamamlanması için İlgili Kamu Kurumların daha koordineli ve daha hızlı çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır.


3-) Derneğimize ulaşan müracaatlar sonucu yaptığımız araştırma neticesinde son günlerde Tapu dairesinde tevhit aşamasında tıkanmalar olduğu gözlenmiştir. Yetkililere nedenini sorduğumuzda “Proje bazında kamuya yapılacak terklerin hangi Kamu kurumuna yapılacağı konusunda tereddütler oluştuğu Bu nedenle terkleri yapamadıklarından tevhit işlemlerini sonuçlandıramadıklarını” ifade etmişlerdir.


Bizler Fidem Derneği üyeleri olarak tüm bölge Halkının sorunuyla ayrı ayrı ilgileniyoruz. Sürecin tüm safhaları ve sorunlarıyla ilgili bilgi sahibiyiz.


Fikirtepe Halkının sürecin uzaması nedeniyle yaşadığı sıkıntılar nedeniyle istenmeyen bir takım olayların yaşanmaması için sürecin başından itibaren yoğun çaba sarf ediyoruz.


Bu nedenle son zamanlarda Kamu kurumlarının çalışmalarındaki aksaklıklar nedeni ile yaşanan sıkıntıların bertaraf edilmesi noktasında ilginize ve yardımınıza muhtacız.


Zatıaliniz’in bilgisi dışında sürecin yavaşladığını düşündüğümüz ve gözlemlediğimizden dolayı 3 kişilik heyetimizle kısa da olsa bir görüşme talep ediyoruz.


Kıymetli vaktinizin bir kısmını bize ayırabilirseniz yapılacak görüşmenin Bölgedeki sorunların ivedi çözümü noktasında faydalı olacağını ve tüm bölge halkı adına müteşekkir olacağımızı bilgilerinize arz eder en derin saygılarımızı sunarız.


Fidem Derneği"


FİDEM iletişim!

Adres: Mandıra Caddesi No: 42/C Fikirtepe- Kadıköy / İstanbul

E-posta: [email protected]

Web: www.fidemdernegi.com


Geri Dön