29 / 03 / 2024

Fikri Işık: Türkiye, dünyada OSB uygulamasında örnek alınan bir ülke haline geldi!

Fikri Işık: Türkiye, dünyada OSB uygulamasında örnek alınan bir ülke haline geldi!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye, dünyada OSB uygulamasında örnek alınan bir ülke haline geldi. Pek çok yabancı ülke heyetleri, Türkiye'de OSB'lerle ilgili inceleme gezisine geliyor." dedi...




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "OSB'lerin artık yüksek teknolojiyle üretim yapan bölgeler haline gelmesi hedefimiz" dedi.


"Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Bilgilendirme ve Stratejik Plan Hazırlama Toplantısı"nda konuşan Işık, Türkiye'nin 1970'lere kadar büyük oranda tarım toplumu olarak yaşadığını, 1960'lı yıllarda başlayan göç dalgasının tarımdan sanayiye doğru geçişi zorunlu kıldığını söyledi.


Sanayinin kuruluşu noktasında çevreye yönelik belirli sıkıntılar yaşandığını anlatan Işık, "Daha sonra OSB mantığı, Türkiye'de her kesimin kabul ettiği bir mantık haline geldi. Bu, gerçekten Türkiye açısından önemli bir kazanımdı. Gelişigüzel kurulan sanayi tesisleri, o dönemdeki çevre bilincinin yetersizliğiyle örtüşünce 'sanayileşelim' derken çevreyi yaşanmaz hale getirme riskiyle karşı karşıya kaldık" ifadesini kullandı.


Kocaeli'nin, 1970'li yıllara kadar pırıl pırıl bir denize ve körfeze sahip olduğuna değinen Işık, kentin 1980'lerden itibaren adeta kokan, denize düşenin boğulmaktan değil ama hastalıktan öleceği bir kirlilik girdabına girdiğini dile getirdi.


O dönemdeki çevre kirliliğinin, "Ne pahasına olursa olsun sanayileşelim" mantığının bir sonucu olduğuna işaret eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:


"O dönemde güzel şeyler de oldu, OSB mantığı oturmaya başladı. Şu anda her geçen gün sanayi üretiminin OSB'lerde yapılmasına yönelik anlayış gelişiyor. Hatta bu daha ileri bir noktaya gitti ki artık Türkiye, dünyada OSB uygulamasında örnek alınan bir ülke haline geldi. Pek çok yabancı ülke heyetleri, Türkiye'de OSB'lerle ilgili inceleme gezisine geliyor. Bu yapı oturdu. Bu yapının oturmasına en çok katkı sağlayan sanayi bölgelerimizden biri de GOSB'dir."


Işık, Türkiye'nin, tekstile dayalı sanayiden dünyayla rekabet alanı yüksek olan sanayilere de yelken açtığını aktardı.


Ülkenin, artık Gebze'nin merkezi olduğu imalat sanayisinde de iddialı olduğuna dikkati çeken Işık, "Otomotiv ve otomotiv yan sanayisinde Türkiye, iddialı bir konuma geldi. Tekstilde çok ciddi bir aşama kaydetti. Tekstil ve konfeksiyon sektörü, Türkiye'nin hala dünyada güçlü olduğu sektörlerin başında geliyor. Artık Türkiye, imalat sanayisinde de normal sanayide de teknoloji düzeyini yükseltmeye başladı" diye konuştu.


Bugün için gelinen noktanın sevindirici olduğunu ifade eden Işık, alınması gereken ciddi bir mesafe bulunduğunu bildirdi.


OSB'ler ile ilgili hedeflerine değinen Işık, "OSB'lerin artık yüksek teknolojiyle üretim yapan bölgeler haline gelmesi hedefimiz. Şu an Türkiye'nin teknoloji seviyesi, düşük orta teknoloji seviyesi. Halbuki Türkiye'nin hem 2023 hedeflerine ulaşması hem de dünyayla rekabet edebilmesi açısından, sürdürülebilir büyüme yakalaması açısından da gelmesi gereken teknoloji seviyesi, orta yüksek ve ileri teknoloji. Burada OSB'lerimizin ciddi inisiyatif almasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


- "Teknoparkların sayılarını OSB'lerde artıralım"


Işık, teknoparkların büyük oranda üniversiteler bünyesinde kurulduğunu belirterek, bu durumun birkaç istisnasından birinin GOSB Teknoparkı olduğunu söyledi.


Gebze'deki başarılı uygulamalardan dolayı teknoparkları üniversitelerin yanı sıra OSB'lerde kurmayı planladıklarına işaret eden Işık, şunları kaydetti:


"Mümkün olduğu kadar OSB'lerde de teknoparkların sayısını artıralım. Artık teknoparkları geliştirmeyi sadece üniversitelerin tek başına yapacağı bir iş olmaktan çıkarmak zorundayız. Teorik bilginin teknolojiye dönüşmesi sürecinde sanayicinin mutlaka daha fazla inisiyatif alması lazım. Bu noktada da sadece üniversite içlerinde teknoloji geliştirme bölgeleri değil özellikle OSB'lerin içlerinde de teknoloji geliştirme bölgelerinin kurulmasını önemsiyoruz. Bir başka önemsediğimiz nokta, teknoloji düzeyini yükseltmek, üretimde kendi markasını, kendi tasarımını oluşturabilmek için kamu, üniversite-sanayi iş birliğini daha da artırmak durumundayız. Bunu başarırsak teknoloji düzeyimizi yükseltmekte bir zorluk yaşamayız. Bu açıdan GOSB'yi, Türkiye'nin önder OSB'lerinden biri olarak görüyoruz."



AA


Geri Dön