29 / 04 / 2024

Finans Merkezi ile Anadolu yakasının oturma odası olacak!

Finans Merkezi ile Anadolu yakasının oturma odası olacak!

Anadolu yakasının, İstanbul'un yatak odası gibi olduğunu belirten Varyap İcra Kurulu Başkanı Erdinç Varlıbaş, "İstanbul Finans Merkezi, Anadolu yakasının bu imajını değiştirecek ve oturma odası haline getirecek" dedi



Varyap adını pek çok kişi Ataşehir'de gerçekleştirdiği Uphill Court ve Varyap Meridian projeleriyle duymuştu. Varyap'ın 33 yaşındaki genç patronu Erdinç Varlıbaş, 20 yaşından beri şirkette çalıştığını, her yatırımda bir şekilde imzasının olduğunu söyledi. Varyap'ın Ataşehir'i şekillendiren firma olduğunu belirten Varlıbaş, İstanbul Finans Merkezi'nin hem Varyap hem de İstanbul için fırsat olduğunu vurguladı.


Varlıbaş, "İstanbul Finans Merkezi, Anadolu yakasını İstanbul'un yatak odası halinden çıkarıp oturma odası haline getirecek. Avrupa yakası bu konumdaydı. Anadolu'da yaşayan büyük nüfus çalışmak için Avrupa yakasına geçiyordu. Finans merkezinin gelmesiyle burası çekim alanı haline gelip iş merkezi olacak" dedi. Varlıbaş sorularımızı şöyle yanıtladı:


Ataşehir’de 4 proje var Meridian bitmek üzere 


İstanbul Finans Merkezi’nin Varyap’a etkisi nasıl olur?

Bölgede 4 projemiz var. 2005-2008 arasında Uphill Court’la başladık. Şimdi yapımı süren Varyap Plaza, Varyap Meridian ve yeni başladığımız Metropol İstanbul var. Batı Ataşehir bölgesi’ni şekillendiren firma konumundayız. Bu bize hem bir güç veriyor ve büyük bir sorumluluk da yüklüyor. Yaptığımız her projeyi bu uluslararası vizyona uygun şekilde yapmaya çalışıyoruz. 


Varyap Meridian’da son durum ne?

Varyap Meridian bitme aşamasında. Projeyi üç etapta sattık. Birinci etap teslim edildi, 350 aile yaşıyor, ikinci etabm da 600 konutluk teslim süreci başladı. Bu ay ve Ağustos’ta teslimler sürecek. Geri kalan konut ve ofisler de Aralık 2012’de teslim edilecek ve proje tamamen bitmiş olacak. Ofis ve dairelerin yüzde 85’i satıldı. Kasım-Aralık’ta projenin satışı tamamen biter.


Finans merkezinin içinde de araziniz vardı...

10 dönüm ve tüm finans kuramlarının tam ortasında. Orada da 30 bin metrekarelik zemin üzerinde toplam 50-55 bin metrekarelik inşaat alanına sahip iş merkezi yapacağız. Bu proje de finans merkezindeki diğer projelerle eş zamanlı başlayıp bitecek. Oradaki tüm banka ve finans kuramlarının projelerinin eş zamanlı ve aynı koordinasyonla yapılması planlanıyor. Mart 2013’te harfiyatı ve altyapısı bitmiş, binaların inşaatını başlatıyor olarak görürüz.


Metropol İstanbul’dan bahseder misiniz?

100 dönüm arazide 750 bin metrekare inşaat alanlı 3 kulede 908 konut, ofis, alışveriş merkezinden oluşuyor. Ocak 2012’de satışa çıktık. Altında 120 bin metrekarelik Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi ve 400 metre uzunluğunda bir cadde olacak. Bağdat Caddesi’ne alternatif yaratmak istedik.


Satışlar nasıl gidiyor?

Satışlar Ocak 2012’de başladı. 1650 ünitenin 600’ünü sattık. Alışveriş merkezini satmıyoruz, sadece zeminin üzerinde satılabilir konut ve ofis alanlarını sattık. Konut kısmının yüzde 30’u satıldı. İnşaat başladı. Bu projeyi de fınans merkezinin diğer projeleriyle eş zamanlı olarak 2015’te teslim edeceğiz.


İstanbul Finans Merkezi projesini nasıl buldunuz?

4 yıl önce Ataşehir’in İstanbul’un finans merkezi olmasına karar verildiğinde ortaya konan vizyon, kenti dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri, mümkünse en iyisi yapmaktı. Ortaya çıkan İstanbul Finans Merkezi projesi bizi tatmin etti. Dünyaca ünlü Londra, Hong Kong, New York ve Dubai gibi finans merkezleriyle kıyaslandığında altyapı ve teknik anlamda hepsinin ötesinde şık ve bütünlük arz ediyor.


Finans merkezi Ataşehir’i ve inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?


Finans merkezinin gelmesiyle burası orta ve uzun vadede bir çekim alanı haline gelip iş merkezi konumuna dönüşecek. İstanbul’u sosyolojik olarak iyileştirecek, trafik sorununu çözecek, insanların trafikte her gün kaybettiği 3-4 saat kayıp olmaktan çıkacak, daha iyi değerlendirilebilecek. Anadolu yakasının Ataşehir’e yakın bölümlerinde büyük bir değer artışı yaratacak. Çünkü ilk aşamada büyük bir nüfus burada çalışmaya başlayacak. Daha sonra konut ihtiyacı doğacak. Bunun etkilerini son iki yıldır görüyorduk, ama projenin resmen başlaması konut talebini patlatacak.


Topkapı-Merter hattı için çalışıyor


İstanbul’da başka hangi bölgelerle ilgileniyorsunuz?

İstanbul’un Anadolu yakasının yanı sıra Avrupa yakasında da ilgilendiğimiz bölgeler var. Bazı kentsel dönüşüm projeleri var. Çok değerli siteler bunlar. Etiler ve Bakırköy’de birkaç site var. Yine Topkapı-Merter hattında büyük bir proje üzerinde çalışıyoruz. 100 bin metrekare büyüklüğünde bir arazi. Anadolu yakasındaki gücümüzü Avrupa yakasına da taşımak istiyoruz.


Kademeli KDV konut fiyatlarını artırır


150 metrekareden küçük konutta KDV’nin yüzde 128’e çıkması sektörü nasıl etkileyecek?

Yeni KDV uygulaması üe ucuz konuta yüzde 1, pahalıya yüzde 8, lüks konuta ise yüzde 18 KDV geliyor. Bu uygulamanın çok sağlıklı ve doğru olduğunu düşünmüyoruz. Bu, fiyatlarda artışa ve talepte yavaşlamaya neden olur. Ayrıca daha fazla vergi toplama hedefiyle sektörü kayıt dışılığa itip, vergi gelirlerini azaltacaktır. Bize göre her açıdan yanlış. Bundan sonraki projeleri etkiliyor olsa da hepimiz aynı geminin içerisindeyiz. Şimdi etkilenmez ama bir yıl sonra etkisini gösterir ve iyi olmaz. 


BDDK bankaları sıkıştırmasın


Sektörün 2012 gelişimi nasıl olacak?

2012 çok iyi geçti diyemeyiz ama Varyap olarak ilk altı ayı beklentilerimizden de iyi geçirdik. Sektörün önünü açacak adımlar bekliyoruz kamudan, finans sektöründen. Çünkü konut kredisi faizleri ciddi arttı.

Tekrar l’lerin altına gelmeli. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankaları konut kredisi vermemeleri konusunda sıkıştırmamalı. Artık ekonomi soğuyacağı kadar soğudu. Tekrar ısıtmak lazım hatta. 2013 daha iyi geçer diye umuyoruz.


Şehir merkezini tercih edin


Yatırımcı için ne önerirsiniz?

Konut almak için benim önerim şehir merkezindeki yerler. Şehir merkezlerinde zaten arazi ve arsa sıkıntısı varken üretilmiş olan bir konutun fiyatının düşmesi düşünülemez. Aksine üzerine binen inşaat maliyetleriyle ülkenin büyümesiyle fiyat hep artış gösterir. Özellikle Ataşehir’i öneririm. Burada konut edinmek orta ve uzun vadede kaçırılmayacak fırsat. Konut fiyatları hiçbir zaman aşağı gitmez.


İnci Neşeli Özoğlu / POSTA


Geri Dön